Premjeras: Belgija tiria Rusijos kišimąsi į Europos Parlamento rinkimus | Diena.lt

PREMJERAS: BELGIJA TIRIA RUSIJOS KIŠIMĄSI Į EUROPOS PARLAMENTO RINKIMUS

  • 4

Belgijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl Rusijos kišimosi į Europos Parlamento rinkimus, gavę pranešimų, kad įstatymų leidėjams yra mokama už Kremliaus propagandos skleidimą, penktadienį sakė belgų ministras pirmininkas Alexander'as De Croo (Aleksandras De Kro).

„Mūsų teismų pareigūnai jau patvirtino, kad dėl šio kišimosi vyksta baudžiamasis persekiojimas, – sakė A. De Croo. – Mokėjimai Belgijoje nevyko, bet vyksta kišimasis. Kadangi Belgijoje įsikūrusios ES institucijos, turime atsakomybę saugoti kiekvieno piliečio teisę į laisvą ir saugų balsavimą.“

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks birželio 6–9 dienomis.

Pasak A. De Croo, jo šalies žvalgybos tarnyba patvirtino, kad egzistuoja prorusiški kišimosi tinklai, bandantys pakirsti paramą Ukrainai ir veikiantys keliose Europos Sąjungos valstybėse, įskaitant Belgiją.

Kaip sakė A. De Croo, belgų agentūros glaudžiai bendradarbiauja su pareigūnais Čekijoje, kur buvo demaskuota viena prorusiška įtakos operacija ir kur tyrimas parodė, kad europarlamentarams būdavo siūloma pinigų už prisidėjimą prie Rusijos propagandos.

„Mūsų žvalgybos tarnybos duomenimis, Maskvos tikslai labai aiškūs. Tikslas yra padėti išrinkti daugiau prorusiškų kandidatų į Europos Parlamentą ir pastiprinti tam tikrą prorusišką naratyvą toje institucijoje“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas.

„Silpnesnė Europos parama Ukrainai naudinga Rusijai mūšio lauke ir tai yra tikrasis pastarosiomis savaitėmis atskleistų dalykų tikslas“, – nurodė jis.

„Tai rimtą susirūpinimą keliantys dalykai ir štai kodėl imuosi veiksmų, – sakė A. De Croo. – Negalime leisti, kad tarp mūsų būtų tokio pobūdžio Rusijos grėsmė. Mums reikia veikti ir veikti tiek nacionaliniu, tiek [...] ES lygiu.“

Jis nepateikė detalių dėl to, kas galėtų būti įtariamas. Belgų pareigūnai 2022 metų gruodį atskleidė su Kataro pareigūnais susijusią prekybos poveikiu operaciją Europos Parlamente. Kataro vyriausybė visus įtarimus neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

JAV nebe galybė

Ar Europos ir JAV miemės dar ilgai stebės kremliaus žudikų dergimasį?

RICHARD

kur nespjauk ,ten burliokai,,,veisiasi baisiau uz ziurkes

Klausimėlis

Kada kacapstano gauja bus likviduota?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS