Rusijoje už akių nuteistas Magnickio įstatymo iniciatorius W. Browderis | Diena.lt

RUSIJOJE UŽ AKIŲ NUTEISTAS MAGNICKIO ĮSTATYMO INICIATORIUS W. BROWDERIS

Maskvos teismas penktadienį devyneriems metams už akių nuteisė finansininką Williamą Browderį – vieną pagrindinių iniciatorių priimant vadinamąjį Magnickio įstatymą Jungtinėse Valstijose.

Tokia pati bausmė jam jau buvo skirta 2013-aisiais, kai su velioniu S. Magnickiu buvo pripažinti kaltais dėl mokesčių vengimo, tai paskatino tarptautinį pasipiktinimą.

Sergejus Magnickis, kurio vardu pavadintas įstatymas, buvo W. Browderio investicijų bendrovės teisininkas, atskleidęs didelio masto Rusijos pareigūnų korupcijos schemą ir mįslingai miręs Rusijos kalėjime.

Prieš mirtį jis skundėsi blogomis kalinimo sąlygomis ir neteikiama reikalinga medicinos pagalba. Jis taip pat buvo verčiamas duoti parodymus prieš savo darbdavį W. Browderį.

Šis Kremliaus politikos priešininkas buvo kaltinamas ir už akių nuteistas dėl mokesčių vengimo bei pinigų pervedimo į užsienį. 2012 metais buvusio prezidento Baracko Obamos pasirašytas Magnickio įstatymas tapo skauduliu Jungtinių Valstijų ir Rusijos santykiuose.

W. Browderis buvo vienas Magnickio įstatymo iniciatorių. Jį priėmus, netrukus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, draudžiantį Amerikos piliečiams įsivaikinti vaikus Rusijoje. Daugelis tai laikė atsaku į amerikiečių žingsnį.

Maskvos  apygardos teismas už akių skyrė aštuonerių metų nelaisvės bausmę ir W. Browderio partneriui Ivanui Čerkasovui, pripažindamas jį kaltu dėl mokesčių vengimo ir neteisėto lėšų pervedimo į užsienį. Teismo sprendimu, W. Browderis ir I. Čerkasovas turės atlyginti valstybei padarytą žalą bei sumokėti 69 mln. dolerių.

Tas pats teismas 2013 m. jau buvo už akių nuteisęs W. Browderį už mokesčių vengimą. Anksčiau šį mėnesį Jungtinės Valstijos, pasinaudodamos Magnickio įstatymu, ėmėsi sankcijų prieš dar penkis Rusijos pareigūnus, tarp kurių yra ir Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS