Rusijos „Piliečių iniciatyva“ prašo Maskvos valdžios leidimo surengti eitynes A. Navalnui atminti | Diena.lt

RUSIJOS „PILIEČIŲ INICIATYVA“ PRAŠO MASKVOS VALDŽIOS LEIDIMO SURENGTI EITYNES A. NAVALNUI ATMINTI

Rusijos partija „Piliečių iniciatyva“ teigia paprašiusi Maskvos valdžios leidimo surengti eitynes nužudytiems opozicijos politikams Aleksejui Navalnui ir Borisui Nemcovui atminti. Skenuotą prašymo tekstą partijos lyderis ir buvęs Rusijos ekonomikos ministras (1992/93) Andrejus Nečajevas pirmadienį paskelbė savo „Telegram“ kanale. Eitynės, kuriose dalyvautų iki 50 tūkst. žmonių,  planuojamos kovo 2 d. Maskvos centre. Tiesa, mažai tikėtina, kad Rusijos institucijos išduos joms leidimą.

Partija „Piliečių iniciatyva“ nėra atstovaujama parlamente ir laikoma nuosaikiai opozicine. Kandidatu kovą vyksiančiuose prezidento rinkimuose ji iškėlė karo priešininką Borisą Nadeždiną. Tačiau Rinkimų komisija užkirto kelią jam dalyvauti rinkimuose dėl esą duomenų neatitikimo už jį pasirašiusių asmenų pasuose ir Vidaus reikalų ministerijos pažymoje.

Opozicijos demonstracijos Rusijoje jau daug metų draudžiamos įvairiomis dingstimis. Dažniausias argumentas yra esą vis dar koronaviruso keliamas pavojus. Tiesa, dideliems Kremliaus renginiams tai negalioja.

47 metų opozicijos politikas A. Navalnas mirė penktadienį kalėjime Sibiro šiaurėje. Jo žmona Julija apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną jį nužudžius.

Institucijos uždraudė gedulo mitingus žinomiausiam Kremliaus kritikui pagerbti. Per kelias dienas tokiuose renginiuose buvo sulaikyta daugiau kaip 400 žmonių. Daugeliui jų skirtas areštas arba piniginės baudos.

B. Nemcovas 2015 m. buvo nušautas netoli Kremliaus. Dėl šios žmogžudystės buvo nuteisti keli čečėnai, tačiau, pasak pilietinių teisių aktyvistų, atsakingi asmenys iki šiol nėra patraukti atsakomybėn.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vilnensis

Lauk šuneli kol padvės kumelė.

Jonas

Kvailiai aišku kad leidimo negaus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS