Popiežius ragina Šri Lankos religinius lyderius bendradarbiauti | Diena.lt

POPIEŽIUS RAGINA ŠRI LANKOS RELIGINIUS LYDERIUS BENDRADARBIAUTI

  • 0

Popiežius Pranciškus antradienį paragino Šri Lankos religinius lyderius bendradarbiauti, siekiant susitaikymo pilietinio karo nuniokotoje saloje, kur iki šiol išlikęs susiskaldymas tarp etninių ir religinių grupių.

Popiežius kalbėjo, kad religiniai įsitikinimai niekada neturėtų būti smurto priežastis, pakartodamas pirmadienį, po kruvinų islamistų kovotojų išpuolių Prancūzijoje, išsakytą mintį apie „nukrypusias religijos formas“.

„Dabar reikia gijimo ir vienybės, o ne konflikto ir susiskaldymo“, – sakė popiežius budistų, induistų ir musulmonų lyderiams Šri Lankos sostinėje, pridurdamas, jog mintimis jis yra su 37 metus trukusio pilietinio karo aukų šeimomis.

„Tegul įvairių religinių bendruomenių lyderių auganti bendradarbiavimo dvasia randa išraišką įsipareigojime paversti visų šrilankiečių susitaikymą visokeriopų pastangų atnaujinti visuomenę ir jos institucijas ašimi“, – kalbėjo pontifikas.

Induistų šventikas Siva Sri Mahadeva popiežiaus pečius apjuosė geltona juosta, kurios šis nenusiėmė per visą susitikimą.

Šri Lanka iki šiol jaučia ilgamečio pilietinio karo, kuris supriešino didžiausias šalies etnines grupuotes, padarinius.

Be to, pastaraisiais metais šioje daugiausia budistų gyvenamoje šalyje su induistų, musulmonų ir krikščionių mažumomis suklestėjo smurtas tarp religijų.

Nacionalistinės budistų grupuotės, kurios tvirtina, kad mažumos turi pernelyg didelį įtaką saloje, rengia išpuolius prieš mečetes ir bažnyčias.

„Taikos labui, religiniais įsitikinimais negalima piktnaudžiauti smurto arba karo tikslais“, – kalbėjo Pranciškus.

Nors vos šeši procentai iš 20 mln. šalies gyventojų yra katalikai, tačiau religija čia yra laikoma vienijančia jėga, kuri sujungia daugumos sinhalų ir mažumos tamilų etnines grupuotes.

78 metų pontifikas atskrido į Šri Lankos sostinę Kolombą, praėjus kelioms dienoms po naujo prezidento Maithripalos Sirisenos (Maitripalos Sirisenos) pergalės rinkimuose. Naujasis prezidentas žada ginti religinę laisvę ir sukurti naują tolerancijos kultūrą saloje.

Raginimas gerbti žmogaus teises

Popiežius Pranciškus paragino „gerbti žmogaus teises“ šioje saloje ir „siekti tiesos“ po ilgo pilietinio karo.

„Sveikimo procesui taip pat reikia įtraukti tiesos siekį“, – sakė popiežius, kurio vizito metu didžiausias dėmesys bus skiriamas susitaikymui šalyje, dar neatsigavusioje po 37 metus trukusio etninio konflikto tarp tamilų separatistų ir vyriausybinių pajėgų.

„Visi visuomenės nariai privalo dirbti drauge, visi turi turėti balsą. Visi turi būti laisvi reikšti savo susirūpinimą, savo poreikius, savo aspiracijas ir savo baimes“, – sakė Pranciškus.

Pasak pontifiko, atstatymas po konflikto turi apimti pagarbą žmogaus teisėms, kuri yra itin ginčijamas klausimas Šri Lankoje, atstūmusioje tarptautinę bendriją atsisakymu bendradarbiauti su Jungtinių Tautų (JT) mandatą turinčiu tyrimu dėl įtariamo civilių gyventojų žudymo karo metais.

„Šis didis atstatymo darbas turi apimti infrastruktūrų gerinimą ir materialinių poreikių patenkinimą, bet, netgi dar svarbiau, taip pat (turi apimti) žmogaus orumo skatinimą, pagarbą žmogaus teisėms ir visišką kiekvieno visuomenės nario įtraukimą“, – sakė popiežius, kuris kalbėjo angliškai.

Kolombo pagrindiniame oro uoste jį sutiko naujasis šalies prezidentas Maithripala Sirisena (Maitripala Sirisena), kuris šias pareigas pradėjo eiti vos prieš kelias dienas ir kuris pažadėjo nepriklausomą vidaus tyrimą dėl įtariamų teisių pažeidimų karo metais, valdant jo pirmtakui Mahindai Rajapaksai (Mahindai Radžapakšai).

Buvęs Šri Lankos prezidentas ginasi

Šri Lankos buvęs prezidentas Mahinda Rajapaksa (Mahinda Radžapakša) paneigė naujosios vyriausybės tvirtinimus, jog jis bandė surengti „perversmą“ ir likti valdžioje, kai tapo aišku, kad jis pralaimėjo praėjusią savaitę įvykusius prezidento rinkimus.

„Visais įmanomais žodžiais neigiu pranešimus apie bandymus pasinaudoti kariuomene siekiant paveikti rinkimų rezultatus“, – „Twitter“ pareiškė buvęs lyderis, kuris pridūrė, kad sutiko su verdiktu dar prieš galutinių rezultatų paskelbimą penktadienį.

Naujojo prezidento Maithripalos Sirisenos (Maitripalos Sirisenos) padėjėjai reiškė įtarimus, kad M.Rajapaksa bandė kabintis į valdžią ir įtikinti šalies armijos bei policijos vadus dislokuoti saugumo pajėgas.

M.Rajapaksa tylą dėl įtarimų siekus įvykdyti perversmą nutraukė popiežiui Pranciškui pradėjus dviejų dienų vizitą Šri Lankoje ir paraginus siekti teisingumo, išgijimo ir vienybės šalyje po 37 metus trukusio karo su tamilų separatistais.

M.Rajapaksa, kuris pernai pakvietė popiežių, nedalyvavo jo sutikimo ceremonijoje, bet paskelbė tris žinutes „Twitter“, kuriomis atmetė jam reiškiamus įtarimus.

Pirmą kartą tiesiogiai atsakydamas į kaltinimus perversmu M.Rajapaksa tvirtino, kad „visuomet nusilenkdavo žmonių verdiktui“.

M.Rajapaksa, kuris yra ilgiausiai dirbęs lyderis Pietų Azijoje, daugelio buvo giriamas už pralaimėjimo M.Sirisenai pripažinimą dar prieš galutinių rinkimų rezultatų paskelbimą.

Prieš pat tai, kai pirmadienį buvo suformuota naujoji vyriausybė, tada dar būsimasis užsienio reikalų ministras Mangala Samaraweera (Mangala Samaravira) sakė, kad M.Rajapaksa iš tikrųjų bandė įtikinti armijos ir policijos vadus padėti jam likti valdžioje panaudojant jėgą.

„Žmonės galvoja, kad tai buvo taiki pereiga. Nieko panašaus, – žurnalistams sakė M.Samaraweera. – Pirmas dalykas, ką tirs naujasis (ministrų) kabinetas, bus prezidento Rajapaksos perversmas ir sąmokslas“.

„Jis atsistatydino tik tada, kai armijos vadas ir policijos generalinis inspektorius atsisakė sutikti su juo“, – sakė jis.

Atšaukė susitikimą vyskupais

Popiežius Pranciškus  atšaukė planuotą susitikimą su Šri Lankos vyskupais, o vienas saugumo pareigūnas sakė, kad pontifikas yra „išvargęs“ po ilgos kelionės iš oro uosto kepinant saulei.

78 metų popiežius, kuris į Kolombą atvyko antradienį, daugiau kaip valandą važiavo iš oro uosto į miestą, gatvėmis, kuriose susirinko daug jį sveikinusių žmonių.

Pranciškus važiavo atviru automobiliu, be apsaugos nuo kaitrios saulės, po ilgo naktinio skrydžio iš Romos.

Vatikano atstovas Federico Lombardi (Federikas Lombardis) sakė tik tai, kad susitikimas su vyskupais buvo atšauktas dėl popiežiaus vėlyvo atvykimo iš oro uosto.

Tačiau su saugumo užtikrinimu susijęs šaltinis, kuris prašė neskelbti jo pavardės, sakė, kad pontifikas po kelionės atrodė „išvargęs“.

Pranciškus atsisakė savo pirmtakų pompastikos ir anksčiau šiais metais kalbėjo, kad jam labiau patinka naudotis atvirais automobiliais, o ne šarvuotu Vatikano „papamobiliu“, kuriuo naudojosi ankstesni popiežiai.

Drauge su juo keliaujantys žurnalistai sakė, kad skrydžio metu pontifikas atrodė geros formos.

Iš Šri Lankos Pranciškus vyks į Filipinus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS