Tailando vyriausybė teigia uždrausianti rekreacinį kanapių vartojimą | Diena.lt

TAILANDO VYRIAUSYBĖ TEIGIA UŽDRAUSIANTI REKREACINĮ KANAPIŲ VARTOJIMĄ

  • 0

Tailando vyriausybė pateiks įstatymo projektą, kuriuo bus uždraustas rekreacinis kanapių vartojimas, šią savaitę pareiškė sveikatos apsaugos ministras.

Kanapės buvo išbrauktos iš draudžiamų narkotinių medžiagų sąrašo 2022 metų birželį, valdant ankstesnei vyriausybei, kuriai priklausė už legalizavimą pasisakanti partija „Bhumjaithai“.

Šis žingsnis paskatino šimtų kanapių parduotuvių atsiradimą visoje šalyje, ypač Bankoke, tačiau sukėlė kritikų susirūpinimą, kurie ragino sugriežtinti teisės aktus.

Antradienį karalystės sveikatos apsaugos ministras teigė, kad naujasis įstatymo projektas, draudžiantis rekreacinį kanapių vartojimą, bus pasiūlytas kitos savaitės vyriausybės posėdyje.

„Naujasis įstatymo projektas bus pakeistas, kad kanapes būtų galima naudoti tik sveikatos ir medicininiais tikslais, – žurnalistams sakė Chonlananas Srikaew (Čonlananas Sikajo). – Naudojimas pramogai laikomas netinkamu.“

Premjeras Srettha Thavisinas (Sreta Tavisinas), pradėjęs eiti pareigas praėjusį rugpjūtį, ne kartą pasisakė prieš narkotikų vartojimą rekreaciniais tikslais ir teigė, kad juos turėtų būti leidžiama vartoti tik medicinoje.

Rugsėjį ministras pirmininkas įspėjo, kad rekreacinis kanapių vartojimas gali sukelti „platesnių narkotinių medžiagų vartojimo problemų“.

Praėjusį savaitgalį visuomenė patyrė naują spaudimą po to, kai britų roko grupės „Coldplay“ koncertų Bankoke lankytojai socialiniuose tinkluose skundėsi, kad „per visą koncertą jautėsi marihuanos kvapas“.

Tailandas kadaise garsėjo griežtais narkotikų įstatymais, o asmenims, pas kuriuos buvo randama kanapių, grėsdavo iki 10 metų kalėjimo ir didelė bauda.

Tačiau pastaraisiais metais karalystė siekė pasipelnyti iš pasaulinio medicininės marihuanos bumo.

2018 metais Tailandas tapo pirmąja Pietryčių Azijos šalimi, kurioje medicininiais tikslais leista naudoti kanapes, gerai augančias šios šalies klimato sąlygomis.

Apie dekriminalizavimą buvo kalbama kaip apie pelningą žingsnį šiai smarkiai nuo turizmo priklausomai ekonomikai, kuriai pandemija padarė didelę žalą; Tailando prekybos rūmų universitetas prognozuoja, kad iki 2025 metų šios rinkos vertė gali siekti 1,2 mlrd. dolerių (1,12 mlrd. eurų).

2022 metų teisės aktų pakeitimai sudarė sąlygas atsidaryti daugybei kanapių parduotuvėlių, kurios pasinaudojo painiava dėl tikslaus šio narkotiko teisinio statuso.

Vienoje Bankoko kavinėje net buvo surengtos pirmosios suktinių darymo varžybos „Cannabis Cup Thailand“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS