TATENA vadovas kalba apie didėjantį branduolinio incidento pavojų Zaporižios AE | Diena.lt

TATENA VADOVAS KALBA APIE DIDĖJANTĮ BRANDUOLINIO INCIDENTO PAVOJŲ ZAPORIŽIOS AE

Saugumo padėtis rusų okupuotoje Zaporižios atominėje elektrinėje Ukrainoje, pasak Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), pastaruoju metu smarkiai pablogėjo.

Pastarosios dronų atakos prieš jėgainę „reikšmingai padidino branduolinio incidento riziką“, ketvirtadienį Vienoje įspėjo TATENA vadovas Rafaelis Grossis. Specialiame TATENA Valdytojų tarybos posėdyje jis primygtinai paragino karinių sprendimų priėmėjus ir tarptautinę bendruomenę pasirūpinti deeskalacija. Maskvos ir Kyjivo atstovai posėdyje vėl kaltino vieni kitus dėl atakų.

Zaporižioje dislokuoti TATENA stebėtojai sekmadienį pranešė apie tris dronų atakas prieš didžiausią Europos AE. Esą buvo smogta į vieno reaktoriaus kupolą ir taikinius prie pat reaktorių pastatų. Didelės žalos nebuvo padaryta, tačiau nukentėjo vienas asmuo. Stebėtojai taip pat pasakojo apie elektrinėje dislokuotų rusų pajėgų šūvius.

Antradienį TATENA komanda vietoje rusų atstovų buvo informuota apie dar vieną dronų ataką prieš atominės elektrinės mokymo centrą. R. Grossis pareiškė, kad kitą savaitę vyks į JT Saugumo Tarybą Niujorke, kur kalbės apie elektrinės saugumo būtinybę.

Ukrainos diplomatė Natalija Kostenko TATENA posėdyje „melu“ pavadino rusų kaltinimus, kad Ukrainos pajėgos atakavo netoli fronto esančią jėgainę. Anot jos, yra priešingai. „Įrodymai akivaizdūs: Rusija sąmoningai kelia branduolinę grėsmę“, – sakė diplomatė. Rusijos ambasadorius Michailas UIjanovas tuo tarpu tinkle X kalbėjo apie „aplaidžias ukrainiečių atakas“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS