Ukraina perspėja dėl išorės kišimosi Padniestrėje, regiono lyderiams kreipusis į Maskvą | Diena.lt

UKRAINA PERSPĖJA DĖL IŠORĖS KIŠIMOSI PADNIESTRĖJE, REGIONO LYDERIAMS KREIPUSIS Į MASKVĄ

  • 0

Ukrainos užsienio reikalų ministerija trečiadienį perspėjo dėl bet kokio Rusijos kišimosi po to, kai Moldovos separatistinio Padniestrės regiono lyderiai kreipėsi į Maskvą prašydami „apsaugos“.

Šis Padniestrės separatistų žingsnis sukėlė nuogąstavimų, kad teritorija gali tapti nauju židiniu Maskvos kare su kaimynine Ukraina.

„Ukrainos užsienio reikalų ministerija (...) ragina taikiai išspręsti ekonominius, socialinius ir humanitarinius klausimus tarp Kišiniovo ir Tiraspolio be jokio destruktyvaus išorinio kišimosi“, – teigė ministerija.

Padniestrė yra daugiausia rusakalbis regionas, kuris ilgą laiką priklausė nuo Maskvos paramos.

Priėmus separatistų įstatymų leidėjų rezoliuciją, Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė svarstanti visus prašymus suteikti pagalbą.

„Padniestrės gyventojų, mūsų tėvynainių, interesų apsaugojimas yra tarp mūsų prioritetų“, – sakoma Rusijos valstybinių naujienų agentūrų cituojamame Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Šis žingsnis paskatino palyginimus su Ukrainoje tvyrojusia atmosfera 2022-ųjų vasarį, kai buvo pradėta Rusijos invazija. Tuomet Rusijos remiami kovotojai Rytų Ukrainoje paprašė apsaugos nuo, jų teigimu, nesiliaujančių Kyjivo pajėgų atakų.

„Mūsų šalis geriau nei bet kas kitas žino karo baisumus ir taikos kainą“, – sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Dedame ir toliau dėsime visas pastangas (...), kad užkirstume kelią bet kokiems Rusijos bandymams destabilizuoti Moldovą ar kitas mūsų regiono šalis“, – priduriama jame.

Gairės: Ukraina, Moldova, Padniestrės regionas, Maskvos kišimasis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS