Mirė Italijos ekspremjeras S. Berlusconi | Diena.lt

MIRĖ ITALIJOS EKSPREMJERAS S. BERLUSCONI

Ligoninėje mirė Italijos ekspremjeras Silvio Berlusconi (Silvijus Berluskonis), pirmadienį pranešė jo atstovas.

Buvusiam premjerui, dešiniosios partijos „Pirmyn, Italija“ (it. Forza Italia) lyderiui ir žiniasklaidos įmonės „Mediaset“ įkūrėjui buvo 86 metai.

Leukemija sergantis S. Berlusconi praėjusią savaitę buvo paguldytas į Milano San Rafaelės ligoninę atlikti įprastų patikrinimų.

Balandžio mėnesį S. Berlusconi buvo skubiai nugabentas į tą pačią ligoninę dėl plaučių infekcijos ir pusantros savaitės praleido intensyviosios terapijos skyriuje. Tada gydytojai nustatė, kad jis serga leukemija, tačiau tvirtino, kad ji nėra ūmi.

Gydytojai nustatė, kad jis serga lėtine mielomonocitine leukemija – reto tipo kraujo vėžiu. Ligai, kuria dažniausiai serga vyresnio amžiaus žmonės, būdingas piktybinių leukocitų kaupimasis kaulų čiulpuose ir kraujyje.

Dešimtmečius Italijos politikoje dominavęs senatorius ligoninėje iš viso praleido šešias savaites, o gegužės 19 dieną buvo išrašytas iš ligoninės.

„Pirmyn, Italija“ priklauso premjerės Giorgios Meloni (Džordžos Meloni) koalicinei vyriausybei.

Nors S. Berlusconi tebebuvo partijos pirmininkas, pastaruoju metu jis retai pasirodydavo viešumoje, o jo sveikata jau seniai kėlė susirūpinimą.

2020 metų rugsėjį S. Berlusconi 11 dienų gulėjo ligoninėje dėl COVID-19 sukelto plaučių uždegimo po to, kai užsikrėtė šiuo virusu atostogaudamas Sardinijoje. Jis tai apibūdino kaip galbūt sunkiausią išbandymą gyvenime.

1994–2011 metais S. Berlusconi tris kartus vadovavo Italijai, tačiau viešajame gyvenime dominavo kur kas ilgiau – kaip verslininkas, žiniasklaidos magnatas ir futbolo klubo „AC Milan“ savininkas.

Kadaise grojęs kruiziniuose laivuose, S. Berlusconi pasinaudojo savo žiniasklaidos imperija, turimomis pažintimis ir didžiuliais turtais, kad pradėtų savo politinę karjerą.

Jo šalininkai teigia, kad triskart premjeras buvo gabus ir charizmatiškas valstybės veikėjas, siekęs iškelti Italiją pasaulinėje arenoje. Jo kritikai sako, kad jis buvo populistas, kėlęs grėsmę šalies demokratijai ir naudojęsis politine valdžia kaip priemone asmeniniams tikslams pasiekti.

Jo karjerą taip pat temdė skandalai ir teisinės problemos, kurios buvo susijusios su jo liūdnai pagarsėjusiais „bunga bunga“ sekso vakarėliais.

Jam buvo iškelta baudžiamųjų bylų, tačiau jos buvo nutrauktos, kai biurokratiškoje Italijos teisingumo sistemoje sueidavo senaties terminai arba jam laimėjus apeliacinį procesą.

Tik vienoje iš jų buvo priimtas apkaltinamasis nuosprendis – mokestinio sukčiavimo byloje, susijusioje su kino filmų teisių pardavimu jo verslo imperijoje. 2013 metais Italijos aukščiausios instancijos baudžiamųjų bylų teismas patvirtino apkaltinamąjį nuosprendį, tačiau dėl savo senyvo amžiaus jis išvengė kalėjimo ir buvo įpareigotas atlikti viešuosius darbus, padedant Alzheimerio liga sergantiems pacientams.

Iš jo buvo atimta vieta Senate ir pagal kovos su korupcija įstatymą jam šešerius metus buvo uždrausta kandidatuoti ar eiti valstybines pareigas.

Pasibaigus šiam terminui, jis grįžo į politiką. Sulaukęs 82-erių, S. Berlusconi buvo išrinktas į Europos Parlamentą, o pernai – į Italijos Senatą.

Dėl savo draugystės su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu jis sulaukė nemažai kritikos iš savo bendražygės G. Meloni. Savo 86-ojo gimtadienio proga, tęsiantis plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, jis gavo iš V. Putino dovanų degtinės, o pats gyrėsi nusiuntęs Kremliaus šeimininkui itališko vyno.

Jį pergyveno 33 metų partnerė Marta Fascina (Marta Fašina), dvi buvusios žmonos ir penki vaikai. Kai kurie iš jų padeda valdyti jo imperiją, kurios vertė neseniai buvo įvertinta maždaug 7 mlrd. dolerių (6,5 mlrd. eurų).

G. Meloni: S. Berlusconi buvo vienas įtakingiausių vyrų Italijos istorijoje

Charizmatiškasis šalies ekspremjeras, kuris daug metų sirgo, vadovavo dešiniojo sparno partijai „Pirmyn, Italija“ (it. Forza Italia), jaunesniajai G. Meloni koalicinės vyriausybės partnerei.

„S. Berlusconi visų pirma buvo kovotojas“, – sakė G. Meloni vaizdo pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

Jis buvo žmogus, kuris nebijojo ginti savo įsitikinimų, ir būtent dėl šios drąsos ir ryžto jis tapo vienu įtakingiausių vyrų Italijos istorijoje.

„Jis buvo žmogus, kuris nebijojo ginti savo įsitikinimų, ir būtent dėl šios drąsos ir ryžto jis tapo vienu įtakingiausių vyrų Italijos istorijoje“, – teigė ji.

Prie vilos „San Martino“, S. Berlusconi namų netoli Milano, gedintieji palikinėjo gėles ir užrašus, o viename jų buvo parašyta: „Mes tavęs pasiilgsime.“

Kai S. Berlusconi palaikai buvo perkelti iš ligoninės į vilą „San Martino“, tarptautiniai lyderiai išreiškė pagarbą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurį S. Berlusconi prieštaringai gynė po 2022 metų invazijos į Ukrainą, sakė, kad jo mirtis yra nepataisoma netektis, ir pavadino jį tikru draugu.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas tviteryje parašė: „Mus paliko didis kovotojas.“ Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu teigė: „Silvio buvo didelis Izraelio draugas ir visada mus palaikė.“

S. Berlusconi priklausęs futbolo klubas „AC Milan“ pirmadienį pagerbė jo atminimą ir pavadino buvusį savininką nepamirštamu.

„Ačiū, pone Prezidente. Visada su mumis“, – sakoma klubo, laimėjusio daugybę šalies ir Europos čempionų titulų, pareiškime ir priduriama, kad visas kolektyvas „liūdi dėl nepamirštamo Silvio Berlusconi mirties“.

„Mylėjo ir nekentė“

Tarp 1994 ir 2011 metų S. Berlusconi tris kartus – iš viso devynerius metus – vadovavo Italijai, žadėdamas rinkėjams ekonominę sėkmę, tačiau, šalį užklupus skolų krizei, buvo priverstas pasitraukti.

Visgi jo įtaka neapsiribojo vien politika: jis daug dėmesio skyrė televizijai, laikraščiams ir sportui, o net ir paskutiniaisiais gyvenimo metais apie jį nuolat rašė spauda.

Italijos ekspremjeras Matteo Renzi (Matėjas Rencis) teigė, kad S. Berlusconi įsirašė į istoriją, nors ir buvo prieštaringai vertinamas.

„Daug žmonių jį mylėjo, daug jo nekentė: šiandien visi turi pripažinti, kad jo poveikis ne tik politiniam, bet ir ekonominiam, sporto ir televizijos gyvenimui buvo beprecedentis“, – sakė jis.

Opozicinės centro kairės Demokratų partijos vadovė Elly Schlein (Eli Šlein) teigė, kad S. Berlusconi mirtis žymi eros pabaigą.

Penktadienį S. Berlusconi buvo paguldytas į Milano ligoninę, kur, anot padėjėjų, buvo atlikti iš anksto suplanuoti tyrimai dėl leukemijos.

Jis buvo hospitalizuotas praėjus vos trims savaitėms po to, kai buvo išrašytas po šešias savaites trukusio gydymo ligoninėje, kurio metu gydytojai nustatė, kad jis sirgo reto tipo kraujo vėžiu.

Jį pergyveno 33 metų partnerė Marta Fascina (Marta Fašina), dvi buvusios žmonos ir penki vaikai. Kai kurie iš jų padeda valdyti jo imperiją, kurios vertė neseniai buvo įvertinta maždaug 7 mlrd. dolerių (6,5 mlrd. eurų).

Valstybinės S. Berlusconi laidotuvės trečiadienį įvyks Milano Duomo katedroje, tačiau jis savo viloje Arkorėje, netoli Milano, pastatė faraono įkvėptą marmurinį mauzoliejų, kuriame būtų laidojami jo šeimos nariai ir draugai.

Charizmatiškas, šmaikštus ir puikiai suprantantis, ko nori jo auditorija, S. Berlusconi naudojosi savo interesais žiniasklaidoje, kad sukurtų stipraus, paties turtus susikrovusio žmogaus, kuriuo rinkėjai galėtų sekti, įvaizdį – tokia taktika vėliau pasinaudojo Jungtinių Valstijų eksprezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Buvęs ministras pirmininkas Giuseppe Conte (Džiuzepė Kontė) socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė, kad S. Berlusconi „įžiebė ir poliarizavo viešąsias diskusijas kaip niekas kitas“.

„Ir net tie, kurie susidūrė su juo kaip su politiniu oponentu, turi pripažinti, kad jam niekada netrūko drąsos, aistros, atkaklumo“, – rašė jis.

Italija dėl S. Berlusconi mirties skelbia nacionalinę gedulo dieną

Italija trečiadienį, kai vyks buvusio ministro pirmininko Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) laidotuvės, paskelbė nacionalinio gedulo dieną, pirmadienį naujienų agentūrai AFP pranešė vyriausybės atstovas.

„Vyriausybė paskelbė nacionalinę gedulo dieną birželio 14-ąją“, – teigė atstovas, o visos Italijos ir Europos vėliavos ant viešųjų pastatų nuo pirmadienio visoje šalyje bus nuleistos iki pusės stiebo.

Rašyti komentarą
Komentarai (62)

Baju bajuški

bajū.Kandonas putininis .

nuomonė

Vis tik jis skyrėsi nuo putlerio-rodė mergaitės,su jomis gyveno leido laiką,linksminosi,viešai,atvirai,o tas baisuoklis paslėpęs bobą su vaikais,pats bunkery,išlenda kartais kaip kos pašlemėkas iš pragaro...

dzin

Man tai įdomiausia,kaip jaunos moterys galėjo su tokiu suvytusiu seniu...ir kaip jis galėjo bendrauti su teroristu-žudiku
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS