Hondūre nužudyta garsi kovotoja už aplinkos apsaugą | Diena.lt

HONDŪRE NUŽUDYTA GARSI KOVOTOJA UŽ APLINKOS APSAUGĄ

  • 0

Hondūre savo namuose buvo nužudyta garsi vietos kovotoja už aplinkos apsaugą Berta Caceres (Berta Kaseres), kuriai pernai buvo įteikta prestižinė Goldmano aplinkosaugos premija, pranešė jos šeima.

B.Caceres motina policijos pareigūnams sakė, kad duktė buvo nužudyta per apiplėšimą, tačiau „mes visi žinome, kad – dėl jos kovos“.

B.Caceres, kuri buvo sulaukusi grasinimų darbe, buvo nušauta ankstų ketvirtadienio rytą savo namuose vakariniame La Esperansos mieste, sakė jos motina televizijos kanalui „Globo“.

2015 metais B.Caceres buvo apdovanota Goldmano aplinkosaugos premija, kuri yra dar yra vadinama „Žaliuoju Nobeliu“ ir laikoma aukščiausiu įvertinimu aplinkosaugos srityje. Premija aktyvistei buvo suteikta už vadovavimą ypač sėkmingai Lenkos (Lenca) genties čiabuvių kovai prieš milžiniškos hidroelektrinės užtvankos megaprojektą, kurį įgyvendinus būtų užlieti didžiuliai genties žemės plotai.

Skiriant apdovanojimą B.Caceres buvo pagirta už ryžtingai, nepaisant grasinimų mirtimi, vykdytą kampaniją.

„Jos nužudymas nenustebintų jos kolegų, kurie jau turi paruošę pomirtinę kalbą, tačiau tikisi, kad niekada nereikės jos panaudoti. Nepaisydama pavojų, ji toliau aktyviai reiškiasi visuomenėje, kad galėtų tęsti savo darbą“, – šie žodžiai nuskambėjo pernai, teikiant apdovanojimą.

Hondūre, kuriame pastaruoju metu labai padaugėjo gaujų įvykdomų smurtinių nusikaltimų, žmogžudysčių skaičius yra vienas didžiausių pasaulyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS