B. Netanyahu: Izraelis yra per vieną žingsnį nuo pergalės Gazos Ruože | Diena.lt

B. NETANYAHU: IZRAELIS YRA PER VIENĄ ŽINGSNĮ NUO PERGALĖS GAZOS RUOŽE

  • 8

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį sakė, kad jo šalis yra per vieną žingsnį nuo pergalės Gazos Ruože, ir pažadėjo, kad paliaubų nebus tol, kol „Hamas“ nepaleis visų įkaitų.

Jis kalbėjo per ministrų kabineto posėdį, surengtą suėjus pusei metų nuo karo pradžios.

„Mes esame per vieną žingsnį nuo pergalės, – sakė B. Netanyahu. – Tačiau kaina, kurią sumokėjome, yra skausminga ir veria širdį.“

Karas prasidėjo po beprecedenčio „Hamas“ spalio 7-osios išpuolio Izraelyje, oficialiais duomenimis, pareikalavusio apie 1 170 žmonių, daugiausia civilių, gyvybių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 31 žuvusį įkaitą.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 33 175 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

B. Netanyahu sekmadienį, planuojant Kaire su tarptautiniu tarpininkavimu atnaujinti derybas dėl paliaubų, sakė: „Ugnies nutraukimo nebus be įkaitų sugrįžimo. Tiesiog nebus.“

Ministras pirmininkas pabrėžė, kad „Izraelis yra pasirengęs susitarimui ir nėra pasirengęs pasiduoti“.

„Vietoje tarptautinio spaudimo [...] Izraeliui, lemiančio tik „Hamas“ pozicijos griežtinimą, tarptautinės bendrijos spaudimas turėtų būti nukreiptas prieš „Hamas“. Tai paspartins įkaitų paleidimą“, – sakė jis.

Izraelis susidūrė su dideliu tarptautiniu pasipiktinimu dėl septynių pagalbos darbuotojų iš JAV įsikūrusios labdaros organizacijos „World Central Kitchen“ žūties per aviacijos smūgį Gazos Ruože balandžio 1 dieną.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį telefonu kalbėdamasis su B. Netanyahu pareikalavo tuojau pat nutraukti ugnį ir užsiminė, jog JAV parama Izraeliui gali priklausyti nuo to, ar bus stengiamasi, kad žūtų mažiau civilių ir gerėtų humanitarinės sąlygos.

Iranas: po smūgio Sirijoje Izraelio ambasados nebėra saugios

Irano aukščiausiojo lyderio patarėjas sekmadienį įspėjo, kad po smūgio Sirijoje, per kurį žuvo septyni iraniečių Revoliucinės gvardijos nariai, Izraelio ambasados nebėra saugios.

Dėl minimo smūgio Teheranas kaltina Izraelį.

„Sionistų režimo (Izraelio) ambasados nebėra saugios“, – sakė ajatolos Ali Khamenei (Ali Chamenėjaus) aukšto rango patarėjas Yahya Rahimas Safavi (Jahja Rahimas Safavis). Jį citavo naujienų agentūra ISNA.

Teheranas žadėjo atkeršyti už pirmadienio aviacijos smūgį Damaske, kai buvo sugriautas Irano ambasados konsulinis priestatas ir žuvo septyni Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) nariai, įskaitant du generolus.

„Pasipriešinimo frontas pasirengęs; [dėl to], koks jis (atsakas) bus, turime palaukti“, – sakė Y. R. Safavi ir pabrėžė, kad „priešinimasis šiam brutaliam režimui yra teisėta ir teisinga teisė“, ir kad buvo uždarytos kelios Izraelio ambasados regione.

Izraelis kol kas nekomentavo.

Karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), kuri remiasi plačiu šaltinių tinklu Sirijoje, pranešė, kad per Izraelio pirmadienio smūgį Damaske žuvo 16 žmonių. Tai buvo penktas smūgis Sirijai per vieną savaitę, dėl kurio kaltinamas Izraelis.

Tarp žuvusiųjų yra IRGC užsienio operacijų sparno generolai Mohammadas Reza Zahedi (Mohamadas Reza Zahedis) ir Mohammadas Hadi Haji Rahimi (Mohomadas Hadis Hadžis Rahimis).

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Hamaz

Turi būti sunaikintas be gailesčio,kaip ir naciai, nėra tokios palestinos yra tik teroristų gyvenvietė.

Gaila \\\\\.../////

jei ne melas.

Teisingai

> Rasa: "Izraelis - teroristinė valstybė." ............kaip ir rašistinė Rusija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS