Bulgarijoje per protestą ir susirėmimus prie futbolo stadiono sužeista dešimtys žmonių | Diena.lt

BULGARIJOJE PER PROTESTĄ IR SUSIRĖMIMUS PRIE FUTBOLO STADIONO SUŽEISTA DEŠIMTYS ŽMONIŲ

  • 0

Bulgarijos pareigūnai penktadienį pranešė, kad prie stadiono, kur išvakarėse vyko šalies rinktinės „Euro 2024“ atrankos rungtynės su Vengrija, per susirėmimus buvo sužeisti mažiausiai 33 policijos pareigūnai ir 24 futbolo sirgaliai.

Šis susitikimas baigėsi lygiosiomis 2:2.

„Buvo apžiūrėti 24 sužeistieji, iš jų septyni paguldyti į ligoninę su galvos traumomis, sulaužytomis kojomis ir rankomis, daugelis buvo apipurkšti pipirinėmis dujomis“, – ankstyvą penktadienį naujienų agentūrai AFP pranešė skubios pagalbos centro atstovė Katia Sungarska.

„Sužeistų policininkų yra 33, kai kurie jų sunkiai sužeisti ir paguldyti į ligoninę“, – nurodė Sofijos policijos valdybos viršininko pavaduotojas Stefanas Ivanovas.

Jis teigė, kad ketvirtadienio vakarą buvo sulaikyti 33 futbolo sirgaliai, o areštai tebevyko. S. Ivanovas smurto bangą pavadino „precedento neturinčiu viešosios tvarkos pažeidimu, pasižyminčiu dideliu agresyvumu ir keliančiu rimtą pavojų“.

Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) nurodė rungtynes žaisti be žiūrovų, kai to paprašė šalies nacionalinė federacija, kuri baiminosi galimų trikdžių dėl sirgalių planų surengti didelį protestą prieš Bulgarijos futbolo sąjungą (BFU).

Ankstų penktadienį policija pranešė, kad proteste prie nacionalinio stadiono Sofijoje dalyvavo daugiau kaip 4 tūkst. žmonių.

Protestuotojai šaukė „Atsistatydinkite!“ ir laikė plakatus su užrašu „18 metų užtenka“, ragindami pasitraukti ilgametį BFU prezidentą Borislavą Michailovą.

Smurtiniai susirėmimai kilo po to, kai sirgaliai pradėjo mėtyti dūminius užtaisus, grindinio trinkeles, akmenis ir alaus butelius į policiją.

Protesto metu saugumą užtikrino daugiau nei 1,5 tūkst. policijos pareigūnų, kurie buvo iš anksto pasirengę galimoms riaušėms.

Miniai išsklaidyti buvo panaudotos dvi vandens patrankos – ši priemonė Balkanuose naudojama palyginti retai.

Naujienų agentūros AFP reporteris matė mažiausiai septynis sirgalius su įvairiomis galvos traumomis po to, kai policija išvaikė protestuotojus, kurie padegė pareigūnų furgoną ir kelis šiukšlių konteinerius.

Pastaraisiais metais Bulgarijos rinktinė sulaukdavo sirgalių pykčio dėl prastų rezultatų. Jai ir toliau nepavyksta patekti į jokius svarbius futbolo turnyrus, o B. Michailovui vadovaujant BFU buvo pakeista nemažai rinktinės trenerių.

2019 metais B. Michailovas atsistatydino iš pareigų, tačiau vėliau atsiėmė atsistatydinimo pareiškimą ir 2021-aisiais buvo perrinktas BFU prezidentu. Jo biografiją temdo įtarimai dėl susitarimų dėl rungtynių rezultatų ir skandalas dėl rasistinio smurto per 2019-ųjų rungtynes su Anglija.

Nors ketvirtadienį Bulgarija sužaidė lygiosiomis su Vengrija, ji užima paskutinę vietą „Euro 2024“ atrankos grupėje. Iš septynerių rungtynių ji surinko tris taškus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS