JT: Afganistane pernai žuvo ar buvo sužeista rekordiškai daug civilių | Diena.lt

JT: AFGANISTANE PERNAI ŽUVO AR BUVO SUŽEISTA REKORDIŠKAI DAUG CIVILIŲ

  • 1

Afganistane 2016-aisiais žuvo ar buvo sužeista rekordiškai daug civilių: 11,5 tūkst., iš kurių trečdalis – vaikai, pirmadienį pranešė Jungtinės Tautos.

„Pagrindine civilių aukų priežastimi“, praėjus daugiau kaip dvejiems metams po NATO karinės misijos pabaigos, išlieka kovos tarp afganistaniečių saugumo pajėgų ir kovotojų, ypač tankiau apgyvendintose vietovėse, pranešė JT, šiame regione nukentėjusius civilius pradėjusios registruoti 2009-aisiais.

JT Pagalbos misijos Afganistane (UNAMA) teigimu, praėjusiais metais nukentėjo 11 418 civilių (3498 žuvusieji ir 7 920 sužeistieji). Palyginus su 2015-ųjų duomenimis, šis skaičius išaugo trimis procentiniais punktais. Tai rodo, kad saugumo padėtis šalyje prastėja.

Tarp nukentėjusiųjų buvo daugiau kaip 3 500 vaikų. Kaip nurodoma ataskaitoje, per vienerius metus šis rodiklis „neproporcingai“ išaugo 24 procentais. Tokia tendencija pastebima daugiausiai dėl to, kad 66 proc. padaugėjo aukų, nukentėjusių nuo paliktų nesprogusių sprogmenų, ir didžioji dalis jų buvo vaikai.

JT pasiuntinys Afganistanui Tadamichi Yamamoto (Tadamičis Jamamotas) sakė, kad naujieji skaičiai yra „labai šiurpinantys“ ir pabrėžė „siaubingą šio konflikto realybę“.

Jis paragino visas konflikto šalis – kovotojus bei vyriausybės pareigas – nutraukti kovas tankiai apgyvendintose vietovėse ir nustoti naudoti mokyklas, ligonines ir mečetes kariniams tikslams.

„Tęsiamos atakos prieš civilius, beatodairiškos antivyriausybinių elementų atakos, o konkrečiai – improvizuotų sprogstamųjų įtaisų (IED) ir savižudžių išpuoliai civilių apgyvendintose vietovėse – yra neteisėtos, smerktinos, ir, dauguma atvejų, gali būti prilygintos karo nusikaltimams“, – sakoma ataskaitoje.

„Būtina, kad nusikaltėliai, kad ir kas jie būtų, atsakytų už tokius veiksmus“, – priduriama joje.

Daugiausia civilių nukentėjo Kabulo provincijoje, toliau seka Helmando, Kandaharo, Nangarharo, Uruzgano, Kundūzo ir Fariabo provincijos, nurodė misijos žmogaus teisių direktorė Danielle Bell (Danielė Bel).

Ataskaitoje užfiksuota, kad dešimteriopai padidėjo „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės atakų, daugiausiai prieš musulmonus šiitus. Per šiuos išpuolius žuvo 209 civiliai, dar 690 buvo sužeisti.

JT žmogaus teisių vadovo Zeido bin Ra'ado Al Husseino (Zeido bin Raado Huseino) teigimu, IS iškilimas Afganistane buvo „papildomas, mirtinas komponentas“ beveik keturis dešimtmečius besitęsiančiame konflikte.

2016 metais nuo aviacijos smūgių taip pat nukentėjo daugiausiai civilių – 590, iš kurių 250 žuvo, sakoma ataskaitoje.

Tai yra beveik dvigubai daugiau nei 2015 metais, be to nemažai nukentėjusiųjų – moterys ir vaikai. Pavyzdžiui, pernai spalį per aviacijos smūgį šiaurinės Kundūzo provincijos sostinėje žuvo 30 civilių.

Per aštuonerius metus, kai JT rengia metines ataskaitas, konfliktas jau pareikalavo 24 841 civilio gyvybės, dar 45 347 asmenys buvo sužeisti.

Didžioji dauguma (61 proc.) iš nukentėjusiųjų praėjusiais metais priskiriami „antivyriausybiniams elementams“, daugiausia – Talibanui ir IS, o 24 proc. jų priskiriama vyriausybės pajėgoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

va čia dirbo amerikos taikdariai,net ir logonines brudai subonbordavo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS