Maskvoje sulaikytas buvęs Donecko separatistų lauko vadas I. Girkinas | Diena.lt

MASKVOJE SULAIKYTAS BUVĘS DONECKO SEPARATISTŲ LAUKO VADAS I. GIRKINAS

  • 0

Maskvoje buvo sulaikytas Rytų Ukrainos separatistų apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) buvęs gynybos ministras, Rusijos saugumo tarnybos (FSB) karininkas Igoris Girkinas, geriau žinomas Igorio Strelkovo slapyvardžiu.

Apie jo sulaikymą paskelbta beveik mėnuo po trumpai gyvavusio privačios karinės bendrovės „Wagner“ maišto, kuris daugelio analitikų nuomone, tapo vienu iš didžiausių iššūkių Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdžiai per daugiau kaip du dešimtmečius.

Informaciją apie I. Girkino sulaikymą patvirtino jo advokatas Aleksandras Molochovas.

Be to, I. Girkino „Telegram“ kanalu buvo paskelbtas jo sutuoktinės Miroslavos Reginskajos įrašas.

„Šiandien maždaug 11 val. 30 min. pas mus atvažiavo Tyrimų komiteto atstovai. Manęs tuo metu namie nebuvo. Greitai, kaip sakė konsjeržas, jie išvedė mano vyrą už parankių ir išsivežė nežinoma kryptimi, – rašė ji. – [Paklausinėjus] draugus man pavyko išsiaiškinti, kad mano vyrui pateikti kaltinimai pagal Rusijos Federacijos Baudžiamojo kodekso 282-ąjį straipsnį (ekstremizmas).“

„Apie vyro buvimo vietą nieko nežinau, susisiekti su juo neįmanoma“, – pridūrė M. Reginskaja.

A. Molochovas sakė, kad kol kas nematė jokių dokumentų, susijusių su I. Girkino sulaikymu, ir kad šiuo metu deda visas pastangas, kad galėtų susitikti su savo klientu.

52 metų I. Girkinas buvo vienas iš pagrindinių prokremliškų sukilėlių figūrų, kai 2014 metais prasidėjo kovos Rytų Ukrainoje.

2022 metų lapkritį Hagos teismas už akių pripažino jį ir du jo numanomus bendrininkus kaltais dėl reisu MH17 skridusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais ir skyrė jam įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

I. Girkinas yra itin uolus Rusijos karo prieš Ukrainą šalininkas. Pastaruoju metu jis pažėrė daug kritikos Rusijos vadovybei ir, ypač, karinei vadovybei, dėl nesėkmių kariaujant Ukrainoje.

Viename iš naujausių savo pranešimų I. Girkinas ragino V. Putiną perduoti valdžią kitam žmogui.

„Šalis neišgyvens dar šešerius metus, kai valdžioje bus ši baili vidutinybė“, – savo kanale „Telegram“, kur turi daugiau nei 800 000 sekėjų, nurodė jis.

Kitąmet Rusijoje turi vykti prezidento rinkimai.

Rusijoje draudžiama kritikuoti plataus masto invaziją į Ukrainą, o opozicijos veikėjai šiuo metu yra už grotų arba buvo priversti palikti savo šalį.

Gairės: karas Ukrainoje, Igoris Girkinas, sulaikytas, Maskva, karo prieš Ukrainą šalininkas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS