Nauja karščio banga trijuose žemynuose grasina viršyti temperatūros rekordus | Diena.lt

NAUJA KARŠČIO BANGA TRIJUOSE ŽEMYNUOSE GRASINA VIRŠYTI TEMPERATŪROS REKORDUS

  • 2

Trijuose pasaulio žemynuose tvyrant nerimą keliančioms globalinio atšilimo pasekmėms, svilinantis karštis pirmadienį grasina pagerinti temperatūros rekordus ir pakurstyti gaisrus.

Daliai Europos, Azijos ir Šiaurės Amerikos šalių ruošiantis istorinėms karščio bangoms, buvo paskelbti įspėjimai apie pavojų sveikatai ir evakuacijos.

Aukščiausia temperatūra per visą Europos istoriją šią savaitę gali būti užfiksuota Italijoje, Sicilijos ir Sardinijos salose, kur numatomi 48 laipsniai Celsijaus, pranešė Europos kosmoso agentūra.

„Man tikrai sunku kovoti su karščiu. Nusipirkau mini ventiliatorių, skėtį ir vandens butelių“, – sakė sekmadienį Romoje viešėjusi 48 metų pardavėja iš Brazilijos Lilu Da Costa Rosa (Lilu Da Košta Roza).

Aukščiausia temperatūra per visą Europos istoriją šią savaitę gali būti užfiksuota Italijoje, Sicilijos ir Sardinijos salose, kur numatomi 48 laipsniai Celsijaus.

Vatikane 15 000 žmonių ryžosi pasiklausyti popiežiaus Pranciškaus sekmadieninės maldos, nuo saulės ir karščio besigindami skėčiais ir vėduoklėmis.

Tačiau juodas sutanas vilkintys kunigai, tokie kaip Francois Mbemba (Fransua Mbemba), sakė, kad buvo karšta kaip pragare.

29 metų vyras teigė, kad Šv. Petro aikštėje buvo karščiau nei jo vyskupijoje Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Japonijos valdžios institucijos perspėjo dešimtis milijonų žmonių dvidešimtyje iš 47 prefektūrų, kuriose beveik rekordiškai aukšta temperatūra svilino dideles teritorijas, o kituose regionuose praūžė liūtys.

Japonijos nacionalinis transliuotojas NHK įspėjo, kad karštis kelia pavojų gyvybei – Tokijuje ir kitose vietovėse užfiksuota beveik 40 laipsnių Celsijaus temperatūra.

Meteorologijos agentūros duomenimis, aukščiausia kada nors Japonijoje užfiksuota temperatūra – 41,1 laipsnio Celsijaus, pirmą kartą užfiksuota 2018 metais Kumagajos mieste Saitamoje – gali būti viršyta.

Kai kuriose vietovėse sekmadienį buvo užfiksuota aukščiausia temperatūra per daugiau nei keturis dešimtmečius, įskaitant Hirono miestą Fukušimos prefektūroje – 37,3 laipsnio Celsijaus.

JAV nacionalinė meteorologijos tarnyba perspėjo, kad pietinėse ir vakarinėse valstijose plataus masto ir slegianti karščio banga turėtų pasiekti piką, o sekmadienį perspėjimai arba rekomendacijos dėl itin didelio karščio palietė daugiau nei 80 mln. žmonių.

Kalifornijoje esančiame Mirties slėnyje, kuris laikomas viena karščiausių vietų žemėje, sekmadienio popietę pasiekė beveik rekordinę 52 laipsnių Celsijaus temperatūrą.

Pietų Kalifornijoje kovojama su miško gaisrais, įskaitant Riversaido apygardą, kur jau išdegė daugiau kaip 3 000 hektarų miško. Dėl šios priežasties vietos gyventojams buvo liepta evakuotis.

Prognozuojamos istorinės aukštumos

Europoje italai buvo įspėti ruoštis vienai intensyviausių visų laikų karščio bangų.

Prognozuojant, kad artimiausiomis dienomis oro temperatūra bus rekordiškai aukšta, Italijos sveikatos apsaugos ministerija 16 miestų, įskaitant Romą, Boloniją ir Florenciją, paskelbė raudonąjį pavojaus signalą.

Tikėtina, kad pirmadienį Romoje temperatūra pakils iki 40 laipsnių Celsijaus, o antradienį – 42–43 laipsnių Celsijaus ir viršys 2007-ųjų rugpjūtį užfiksuotą 40,5 laipsnio Celsijaus rekordą.

Atėnų Akropolis, vienas svarbiausių Graikijos turistų lankomų objektų, sekmadienį, trečią dieną iš eilės, karščiausiomis valandomis buvo uždarytas.

Rumunijoje pirmadienį didžiojoje šalies dalyje temperatūra turėtų siekti 39 laipsnius Celsijaus.

Ispanijoje, kur meteorologai perspėjo, kad nuo pirmadienio iki trečiadienio gali kilti nauja karščio banga, temperatūrai Kanarų salose ir pietiniame Andalūzijos regione viršijant 40 laipsnių Celsijaus, neprognozuojamas atokvėpis.

Ispanijai priklausančioje La Palmos saloje šeštadienį nukritusi temperatūra padėjo ugniagesiams kovoti su gaisru, kuris šį savaitgalį išdegino 5 000 hektarų ploto ir privertė evakuoti 4 000 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nieko naujo

2008m buvome Romoje ir prie Kolizėjaus buvo +46 C. O Graikijoje 2014m per visą kelionę temperatūra nenukrito žemiau +43.

Anonimas

Protingi žmonės nuo karščio slepesi,durni deginasi ir maudosi mižaluose ir neaiskios kokybes vandenyse.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS