JAV politikas: padėtis fronte – labai prasta | Diena.lt

JAV POLITIKAS: PADĖTIS FRONTE – LABAI PRASTA

  • 0

Gausios Rusijos pajėgos toliau atakuoja Rytų Ukrainą. Ukrainos Šiaurės Rytuose puolančios rusų pajėgos paleido didelės sprogstamosios galios valdomų aviacinių bombų į Kupianską, jos pataikė į centrinę miesto dalį, žuvo du vyrai, viena moteris – sužeista. Apgadinti gyvenamieji namai ir civilinė infrastruktūra.

Per ukrainiečių kontrpuolimą Charkivo srityje rusai prarado Kupianską, svarbų transporto mazgą, ir iš visų jėgų bando jį atsiimti. Deja, kelis mėnesius stringant amerikiečių karinei paramai, padėtis Ukrainos frontuose akivaizdžiai ėmė blogėti. Tą pripažino ir Joe Bideno administracijos atstovai. 

„Padėtis labai prasta. Dabar negaliu prognozuoti, kaip ji atrodys po mėnesio ar dviejų, nes negali nuspėti, ką darys rusai. Bet jeigu po mėnesio ar dviejų jie ir toliau negaus jokios paramos iš JAV, labai tikėtina, kad rusai pasieks daugiau teritorinių laimėjimų, pergalių Ukrainos fronto linijose. Kalbant apie teritorijas, daugiausia – Rytuose, bet galbūt ir Pietuose“, – teigė JAV Saugumo tarybos patarėjas komunikacijos klausimais John Kirby. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

60 mlrd. dolerių paramos paketas Ukrainai stringa minimaliosios Respublikonų daugumos kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose, kur Donaldo Trumpo valdomi opoziciniai respublikonai bando išsikovoti politinių nuolaidų dėl padėties su pabėgėliais prie Meksikos sienos. Todėl prezidentas J. Bidenas sukvietė Kongreso vadovus pasikalbėti Baltuosiuose rūmuose.

Kaip konstatavo JAV Senato lyderis, demokratas Čakas Šumeris, tai buvo labiausiai įtemptas pasitarimas per visą ilgą jo politinę karjerą.

„Labai aiškiai pasakėme, kaip tai – gyvybiškai svarbu JAV.  Tad negalime sau leisti laukti mėnesį, du ar tris, nes, tikėtina, kad pralaimėsime karą. NATO, geriausiu atveju, bus suskaldyta, o sąjungininkai nusigręš nuo JAV“, – kalbėjo Č. Šumeris.

Faktiškai balsavimas dėl paramos Ukrainai ir Izraeliui priklauso tik nuo JAV Atstovų Rūmų pirmininko ir D. Trumpo rėmėjo Maiko Džonsono. Bet jis Ukrainos taip ir nepaminėjo. 

„Esu tikras, kad girdėjote, jog vyko diskusijos dėl papildomų išlaidų paketo. Aiškiai pasakiau prezidentui ir visiems susirinkusiems žmonėms, kad Atstovų Rūmai aktyviai ieško ir tiria įvairias galimybes. Mes laiku jas išnagrinėsime. Tačiau dar kartą kartoju, kad svarbiausias šalies prioritetas – mūsų siena ir užtikrinimas, kad ji būtų saugi“,  – sakė M. Džonsonas.

 Tačiau dar kartą kartoju, kad svarbiausias šalies prioritetas – mūsų siena ir užtikrinimas, kad ji būtų saugi.

Kol Vašingtone nepavyksta gauti pinigų, o, dar svarbiau, ginklų už tuos pinigus, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, apsilankęs Saudo Arabijoje ir Albanijoje ieško alternatyvių ginkluotės šaltinių. Deja, didžiausias jų atsargas turi būtent amerikiečiai. Problemų Ukrainai gali pridaryti nauji bruzdėjimai Kremliaus kontroliuojamame Uždniestrės regione. Ten vėl sušauktas visų rūšių deputatų suvažiavimas, kuris pareikalavo, kad Maskva apgintų šią prorusišką, nuo Moldovos atplėštą, separatistinę teritoriją nuo Moldavų muitų politikos. Panašus suvažiavimas vyko ir 2006 metais. Tada Uždniestrės rusai surengė referendumą ir pasiprašė į Rusijos federaciją. Bet Kremlius, neturėdamas tiesioginio priėjimo prie šio anklavo, nesutiko.

Gairės: karas Ukrainoje, Frontas, JAV, Baltieji rūmai, Atstovų rūmai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS