Praėjusiais metais Belgijos uoste konfiskuotas rekordinis kokaino kiekis | Diena.lt

PRAĖJUSIAIS METAIS BELGIJOS UOSTE KONFISKUOTAS REKORDINIS KOKAINO KIEKIS

  • 0

Belgijos Antverpeno uosto muitinė per 2023 metus sulaikė 116 tonų kokaino, trečiadienį pranešė šalies pareigūnai.

Antrus metus iš eilės ten sulaikomas rekordinis šio narkotiko kiekis.

Visoje Europos Sąjungoje sparčiai auga kokaino paklausa. Belgijos vyriausybė kaltina prekybą narkotikais dėl smurto protrūkių didžiuosiuose uostamiesčiuose, pavyzdžiui, Antverpene ir Roterdame Nyderlanduose bei Marselyje Prancūzijoje.

Jau kurį laiką Antverpeno uostas yra pagrindinis kokaino iš Lotynų Amerikos įvežimo į Europą punktas.

Belgijos finansų ministras Vincentas Van Peteghemas (Vinsentas Van Peteghemas) nurodė, kad praėjusiais metais Zebriugėje buvo konfiskuotos penkios tonos kokaino.

„Praėjusiais metais tūkstančiai darbuotojų, pasklidusių po visą šalį, vėl atidavė visas jėgas ypatingomis aplinkybėmis“, – teigė ministras.

Apie tai paskelbta po to, kai per plataus masto kovos su narkotikais operaciją, nukreiptą prieš įtariamus kokaino kontrabandininkus Antverpene, buvo sulaikyti 22 asmenys, įskaitant tris policijos pareigūnus.

Belgijos valdžios duomenimis, 2022-aisiais Antverpene konfiskuota 110 tonų kokaino. Kolumbija, Ekvadoras ir Panama tebėra pagrindinės šalys, iš kurių kokainas gabenamas į Europą.

Europoje konfiskuoto kokaino kiekis yra rekordiškai didelis – 2021-aisiais ES valstybės narės iš viso konfiskavo 303 tonas šios narkotinės medžiagos. ES narkotikų ir priklausomybių stebėsenos agentūros ataskaitoje teigiama, kad 75 proc. šio kiekio konfiskuota Belgijoje, Nyderlanduose ir Ispanijoje.

Belgijos federalinės valdžios teigimu, prekyba narkotikais sparčiai plinta tarp gyventojų, o užsienio nusikalstamos organizacijos vis labiau įsitvirtina šalyje ir vykdo smurtinius veiksmus.

Per pastaruosius ketverius metus Antverpene įvyko dešimtys išpuolių panaudojant granatas, gaisrų ir nedidelių sprogimų, kurių dauguma buvo susiję su gaujomis, siekiančiomis pasidalyti klestinčią prekybą kokainu.

Tuometinis teisingumo ministras Vincentas Van Quickenborne (Vinsentas Van Kvikenbornė) kurį laiką gyveno slapstydamasis po to, kai paaiškėjo, kad narkotikų gaujos siekia su juo susidoroti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS