Rusijos Baškirijos regione nuteisus kalėti aktyvistą, protestuotojai susirėmė su policija | Diena.lt

RUSIJOS BAŠKIRIJOS REGIONE NUTEISUS KALĖTI AKTYVISTĄ, PROTESTUOTOJAI SUSIRĖMĖ SU POLICIJA

  • 3

Protestuotojai viename Rusijos centrinės Baškirijos respublikos miestelyje trečiadienį susirėmė su riaušių policija, teismui paskyrus ketverių metų laisvės atėmimo bausmę vienam vietos aktyvistui.

Gatvių protestai yra retenybė Rusijoje, kur nuo invazijos į Ukrainą pradžios kitokios nuomonės be gailesčio užgniaužiamos ir kur galioja griežti prieš demonstracijas nukreipti įstatymai.

Baimake, spaudžiant maždaug 20 laipsnių šalčiui, vyrų minios susirėmė su policija, rodo socialiniuose tinkluose paskelbti įrašai. Kai kuriuose jų matyti, kaip policininkai šiurkščiai sulaiko ant žemės gulintį vyrą.

Vėliau policija vaikydama protestus panaudojo ašarines dujas, pranešė nevyriausybinė teisių stebėjimo organizacija „OVD-Info“. Jos pranešime nurodoma, kad dešimtys žmonių buvo sulaikyti ir sužeisti, ir kad vienam protestuotojui sudaužyta galva.

Rusijos Tyrimų komitetas paskelbė, kad buvo sužeisti keli žmonės, tarp jų teisėsaugos pareigūnai.

„Per masinius neramumus, kuriuos lydėjo smurtas, įskaitant daiktų kaip ginklų panaudojimą, buvo sužeisti keli žmonės, įskaitant teisėsaugos agentūrų narius“, – sakoma pranešime.

Baškirijos vidaus reikalų ministerija paskelbė iškėlusi baudžiamąją bylą dėl kaltinimų sukėlus masines riaušes, už kuriuos numatyta maksimali 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Kovojau už teisingumą“

Protestai kilo maždaug 17 tūkst. gyventojų turinčio Baimako teismui ekologijos aktyvistui ir kovotojui už baškirų kalbos apsaugą Failiui Alsynovui skyrus ketverių metų įkalinimo bausmę už esą neapykantos kurstymą.

Nuosprendis buvo paskelbtas už uždarų durų.

F. Alsynovas buvo apkaltintas išsakęs rasistinį komentarą kalboje vieno kaimo taryboje, kai prieštaravo aukso kasybai. Jis tvirtina, kad jo žodžiai buvo neteisingai išversti iš baškirų kalbos.

Nepriklausomos Rusijos žiniasklaidos priemonės „Sota“ kanalu platformoje „Telegram“ parodytame vaizdo įraše matyti antrankiais surakintas F. Alsynovas teismo salėje po verdikto paskelbimo, neigiantis savo kaltę.

„Nepripažįstu savo kaltės, – sakė F. Alsynovas. – Visuomet kovojau už teisingumą, už savo šalį, už savo respubliką.“

Jis pažadėjo apskųsti nuosprendį.

„Sota“ teigimu, susirėmimai kilo protestuotojams užblokavus teismo pastatą ir taip pabandžius sutrukdyti išvežti F. Alsynovą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip policijai panaudojus ašarines dujas vyrai nepaisydami stingdančio šalčio vandeniu bando praplauti akis.

Per masinius neramumus, kuriuos lydėjo smurtas, įskaitant daiktų kaip ginklų panaudojimą, buvo sužeisti keli žmonės, įskaitant teisėsaugos agentūrų narius.

Tikėdamasi visuomenės reakcijos policija teismo nuosprendžio išvakarėse įspėjo žmones nedalyvauti „neteisėtuose viešuose susibūrimuose“.

„Masinės riaušės“

F. Alsynovo byla anksčiau šią savaitę jau buvo išprovokavusi kelių šimtų žmonių protestus Baimake.

Baškirijos vidaus reikalų ministras Rafailas Divajevas trečiadienį paskelbė perspėjimą protestuotojams.

„Masinės riaušės kelia grėsmę mūsų šalies nacionaliniam saugumui, todėl bausmė pagal šį straipsnį yra gan rimta. Patariu jums ateiti į protą ir negadinti sau gyvenimo“, – sakė jis. Jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Šie protestai yra vienos didžiausių demonstracijų Rusijoje nuo to laiko, kai Maskva pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą ir suintensyvino susidorojimą su opozicija Kremliui.

Per kai kuriuos protestus Baškirijoje reikalauta atleisti vietos gubernatorių Radijų Chabirovą, apkaltinusį F. Alsynovą rasistiniais komentarais.

Kalboje, dėl kurios jam buvo pareikšti kaltinimai, F. Alsynovas pavartojo du baškirų kalbos žodžius, kurie į rusų kalbą buvo išversti kaip „juoda liaudis“.

Rusijoje ši frazė dažnai vartojama norint menkinamai apibūdinti žmones iš Centrinės Azijos ir Kaukazo. F. Alsynovas teigia kalbėjęs apie neturtingą liaudį.

Pernai šiam aktyvistui buvo skirta bauda už internete paskelbtą kritiką Maskvos puolimui Ukrainoje, tvirtinant, kad jis neatitinka Baškirijos interesų.

Kaip praneša vietos žiniasklaida, F. Alsynovas Rusijos vykdytą mobilizaciją pavadino baškirų genocidu ir sakė, kad Maskvos puolimas „nėra mūsų karas“.

Daug nepriklausomų analizių rodo, kad į kariuomenę pašaukiama ir žūsta neproporcingai daug Rusijos etninių mažumų atstovų, įskaitant žmones iš Baškirijos.

Gairės: Baškirijos regionas, protestai, Rusija, aktyvistas, laisvės atėmimo bausmė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

LIETUVOJE GERIAU...

Kariuomenė guminėmis kulkomis pasitiko mitinguojančius...

Ukininkas

O jus Šilutei puršket žmonems i akis kuri nekele jokios gresmes. Tai kurie geresni???

vanga

Arteja kremliaus fasistines banditu gaujos krachas, arteja... :D

SUSIJUSIOS NAUJIENOS