Rusijai slopinant retus protestus, Baškirijoje sulaikyta daugiau žmonių | Diena.lt

RUSIJAI SLOPINANT RETUS PROTESTUS, BAŠKIRIJOJE SULAIKYTA DAUGIAU ŽMONIŲ

  • 0

Policija Rusijos centriniame Baškirijos regione penktadienį sulaikė daugiau protestuotojų, išėjusių į gatves dėl populiariam vietos aktyvistui paskirtos įkalinimo bausmės, o teismas devynis demonstrantus neilgam pasiuntė už grotų.

Šią savaitę nepaisydami stingdančio šalčio tūkstančiai žmonių išėjo į Baimako miestelio gatves, kur vyko susirėmimai su riaušių policija. Rusijoje tai retas visuomenės pykčio prasiveržimas.

Protestuotojai reiškia paramą aktyvistui Failiui Alsynovui, kovojančiam už baškirų kalbos apsaugą ir trečiadienį nuteistam ketverius metus kalėti dėl kaltinimo kursčius neapykantą.

Pernai šiam aktyvistui buvo skirta bauda už internete paskelbtą kritiką Maskvos puolimui Ukrainoje, tvirtinant, kad jis neatitinka Baškirijos interesų.

Kaip praneša vietos žiniasklaida, F. Alsynovas Rusijos vykdytą mobilizaciją pavadino baškirų genocidu ir sakė, kad Maskvos puolimas „nėra mūsų karas“.

F. Alsynovas dėl aplinkosaugos sumetimų taip pat nepritaria kasybai regione.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip policija penktadienį regiono sostinėje Ufoje sulaiko nedidelio mitingo dalyvius.

Rusijos valdžia yra pažadėjusi griežtą atsaką tiems, kas dalyvauja nesankcionuotuose protestuose.

Tuo metu Baimako, esančio už 1,4 tūkst. km į rytus nuo Maskvos, teismas devyniems žmonėms skyrė 8–15 parų arešto už nepaklusimą policijos nurodymams per anksčiau šią savaitę vykusius didelius protestus, penktadienį pranešė vietos teismų spaudos tarnyba.

Trečiadienį, kai buvo paskirta bausmė F. Alsynovui, prie Baimako teismo susirinkusius tūkstančius protestuotojų policija vaikė ašarinėmis dujomis.

Kalboje, dėl kurios jam buvo pareikšti kaltinimai, F. Alsynovas pavartojo du baškirų kalbos žodžius, kurie į rusų kalbą buvo išversti kaip „juoda liaudis“.

Rusijoje ši frazė dažnai vartojama norint menkinamai apibūdinti žmones iš Centrinės Azijos ir Kaukazo. F. Alsynovas teigia kalbėjęs apie neturtingą liaudį.

Vietos gubernatorius Radijus Chabirovas, kuris apkaltino F. Alsynovą rasistiniais komentarais, sakė, kad separatistai ir išdavikai iš užsienio bando Baškirijos respublikoje sukelti partizaninį karą.

Tyrėjai taip pat iškėlė baudžiamąją bylą dėl kaltinimų sukėlus masines riaušes, už kuriuos numatyta maksimali 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Baškirai, kurių dauguma yra musulmonai, sudaro maždaug trečdalį iš 4 mln. regiono gyventojų.

Protestai Baškirijoje yra vienos didžiausių demonstracijų Rusijoje nuo to laiko, kai Maskva pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą ir suintensyvino susidorojimą su opozicija Kremliui.

Gairės: Baškirija, Rusija, protestai, sulaikyti žmonės, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS