Buriuotojai tikisi palankaus vėjo | Diena.lt

BURIUOTOJAI TIKISI PALANKAUS VĖJO

2024-ųjų sausis – itin svarbus mėnuo Lietuvos olimpinių klasių buriuotojams: vyks net 3 pasaulio čempionatai, kuriuose mūsiškiai tęs kovą dėl kelialapių į Paryžiaus vasaros olimpines žaidynes.

Kelialapių vis mažiau

Argentinoje startavusiame jachtų klasės ILCA 6 pasaulio čempionate dalyvauja Viktorija Andrulytė.

Olimpinius kelialapius turi jau 28 valstybių atstovės, laisvų vietų – vos 12. Šiame pasaulio čempionate bus išdalyti 7 bilietai į Paryžių.

Sausio 26–31 d. Australijoje numatytas jachtų klasės ILCA 7 pasaulio čempionatas, kuriame Lietuvai atstovaus buriuotojas Martis Pajarskas.

28 olimpiniai kelialapiai jau išdalyti, šįkart sportininkai sieks dar 7.

Sausio 29–vasario 3 d. Ispanijoje bus surengtas olimpinės IQFOIL burlenčių klasės pasaulio čempionatas. Jėgas išmėgins ir mūsiškiai – olimpietis Juozas Bernotas ir Rytis Jasiūnas.

Burlentininkai iki šiol išsidalijo 23 olimpinius kelialapius, liko dar 7. Kovą lietuviams sunkins ir tai, kad į šį pasaulio čempionatą Europos šalims skirtas vos vienas kelialapis.

ILCA 6 ir ILCA 7 jachtų klasių buriuotojai šansų iškovoti olimpinius kelialapius dar turės Europos čempionate, kuris vyks vasario viduryje Prancūzijoje.

Šį mėnesį Lietuvos buriuotojai startuos Argentinoje, Australijoje ir Ispanijoje.

Istoriniai startai

Olimpinėse varžybose yra dalyvavę 7 Lietuvos buriuotojai. Sėkmingiausiai pasirodė Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt, 2008-aisiais Pekine iškovojusi sidabro medalį.

2012 m. Londone ji užėmė 6-ą vietą, o 2016 m. Rio de Žaneire buvo 7-a.

1992 m. Barselonos žaidynėse Raimondas Šiugždinis ir Valdas Balčiūnas užėmė 32-as vietas, 2000 m. Sidnėjuje Giedrius Gužys buvo 25-as, 2004 m. Atėnuose – 27-as, 2012 m. J. Bernotas užėmė 12-ą vietą, o Rokas Milevičius – 42-ą, 2016 m. Rio de Žaneire J. Bernotas buvo 25-as.

Galiausiai – Tokijo olimpiada: J. Bernotas – 15-as, V. Andrulytė – 25-oje vietoje.

Kol kas – 22 vietos

Šiuo metu Lietuvos sporto bendruomenė yra užsitikrinusi 22 vietas Paryžiaus vasaros olimpinėse žaidynėse.

Asmeninius kelialapius turi 4 plaukikai: Rūta Meilutytė (100 m krūtine), Kotryna Teterevkova (100 m ir 200 m krūtine), Danas Rapšys (200 m ir 400 m laisvuoju stiliumi) ir Aleksas Savickas (200 m krūtine).

Tokį pat tikslą pasiekė breiko šokėja Dominika Banevič ir 2 lengvaatlečiai – disko metikai Mykolas Alekna ir Andrius Gudžius.

Kelialapius šaliai pelnė 6 irkluotojų įgulos (11 atletų): moterų vienvietės valties (pasižymėjo Viktorija Senkutė), porinės dvivietės (Dovilė Rimkutė ir Donata Karalienė) ir pavienės dvivietės (Kamilė Kralikaitė ir Ieva Adomavičiūtė), vyrų vienvietės valties (Dovydas Nemeravičius), dvivietės baidarės (Mindaugas Maldonis ir Andrejus Olijnikas, 500 m rungtis) ir keturvietės baidarės (Simonas Maldonis, M. Maldonis, Ignas Navakauskas ir Artūras Seja, 500 m rungtis).

Pasižymėjo žirginio sporto atstovai Aistis Vitkauskas (žirgas Commnader VG, trikovė) ir Justina Vanagaitė (žirgas Nabab, dailusis jojimas).

Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės sėkme džiaugiasi šiuolaikinės penkiakovės atstovai.

Teisė startuoti Paryžiuje jau suteikta ir vienai Lietuvos dviratininkei, kuri galės dalyvauti grupinėse lenktynėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS