Rusijai – ryžtingas TOK kirtis už pažeistą Olimpinę chartiją | Diena.lt

RUSIJAI – RYŽTINGAS TOK KIRTIS UŽ PAŽEISTĄ OLIMPINĘ CHARTIJĄ

Tikimybė, kad Lietuvos ir kitų šalių sportininkai kitąmet Paryžiaus vasaros olimpinėse žaidynėse susitiks su Rusijos atletais, jau tik minimali: Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) užtrenkė duris šios šalies nacionaliniam olimpiniam komitetui. Kol kas – laikinai.

Tvirta pozicija

Mumbajuje (Indija) įvykusiame TOK vykdomojo komiteto (VK) posėdyje nuspręsta suspenduoti Olimpinę chartiją pažeidusį Rusijos olimpinį komitetą (ROK).

„2023 m. spalio 5 d. vienašališkas Rusijos olimpinio komiteto sprendimas į savo sudėtį įtraukti regionines sporto organizacijas, kurios yra pavaldžios Ukrainos nacionaliniam olimpiniam komitetui (Donecko, Chersono, Luhansko ir Zaporižios), yra Olimpinės chartijos pažeidimas, nes juo pažeidžiamas Ukrainos nacionalinio olimpinio komiteto teritorinis vientisumas, kurį pagal Olimpinę chartiją pripažįsta Tarptautinis olimpinis komitetas“, – rašoma TOK pranešime.

TOK atstovas Markas Adamsas sakė: „Rusijos olimpinis komitetas nebeturi teisės veikti kaip nacionalinis olimpinis komitetas, kaip apibrėžta Olimpinėje chartijoje, ir negali gauti jokio finansavimo iš olimpinio judėjimo.“

Tačiau TOK pasiliko teisę spręsti dėl atskirų neutralių sportininkų iš Rusijos dalyvavimo tarptautiniuose sporto renginiuose, įskaitant 2024 m. vasaros olimpiadą ir 2026 m. žiemos žaidynes.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) pasveikino TOK, priėmusį principinę poziciją.

„LTOK kartu su Baltijos šalių nacionaliniais olimpiniais komitetais ne kartą išsakė tvirtą poziciją: kol tęsiasi žiaurus Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos karas prieš nepriklausomą Ukrainos valstybę ir jos žmones, Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, oficialiems asmenims ir organizacijoms tarptautinėje sporto arenoje ne vieta“, – teigiama LTOK pranešime.

Markas Adamsas / insidethegames.biz nuotr.

Sankcijos – ne pirmą kartą

Rusijos politikos ir sporto veikėjai, pradedant Užsienio reikalų ministerijos funkcioniere Marija Zacharova ir baigiant mužikiškai besikeikiančiais buvusiu ledo ritulininku Viačeslavu Fetisovu ir buvusia slidininke Jelena Vialbe, vienu balsu aimanuoja: TOK sprendimas – politiškai motyvuotas.

Vis dėlto blaiviau mąstantys šios šalies sporto pareigūnai ir kai kurie atletai, kad ir grieždami dantimis, pripažįsta: akivaizdu, kad Rusija tikrai liks už Paryžiaus olimpiados slenksčio.

„2024-ųjų vasaros žaidynėse nematau nė vieno mūsų olimpiečio. Mūsų net nepakvietė į jas“, – pareiškė ROK vadovas Stanislavas Pozdniakovas.

Be to, šalyje iš anksto kuriama totali nepakantumo ir izoliavimo atmosfera tiems sportininkams, kurie sutiktų su TOK reikalavimais ir vyktų į Paryžiaus olimpiadą kaip neutralūs atletai.

Rusijos olimpinis komitetas nebeturi teisės veikti kaip nacionalinis olimpinis komitetas.

Jau dabar tokį statusą galbūt pasirinksiantys galimi olimpiečiai vadinami atplaišomis, minkštakūniais, šliužais, kabinamos ir gerokai stipresnės etiketės.

TOK ne pirmą kartą suspendavo ROK – tai buvo įvykę ir 2017-aisiais (už tarptautinio Antidopingo kodekso pažeidimus).

Atletai bėga iš šalies

Naujas TOK sprendimas – iškalbingas skambutis toms tarptautinėms sporto šakų federacijoms, kurios atsisakė sankcijų Rusijos ir Baltarusijos atstovams.

Rusijos sporto strategus siutina ir tai, kad kelialapius į 2024-ųjų olimpiadą jau turi vadinamosios Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) šalys, bet ne savi atletai.

Preliminariais duomenimis, teisę vykti į Paryžių šiuo metu yra iškovoję po 9 Kazachstano ir Uzbekistano sportininkus, 8 – Azerbaidžano, 7 – Armėnijos, 6 – Moldovos, 4 – Kirgizijos, 2 – Tadžikistano.

Rusijos sporto ministerijos atstovas Aleksejus Morozovas patvirtino, kad jau daugiau nei 100 šalies atletų pakeitė pilietybę ir atstovaus kitoms valstybėms.

Nepriklausomų šaltinių duomenimis, tokių atletų – per 200.

Tarp atsisakiusiųjų Rusijos vėliavos yra šachmatininkų, gimnastų, tenisininkų, futbolininkų, dviratininkų, plaukikų, lengvaatlečių, buriuotojų, irkluotojų, boksininkų, dziudo kovotojų, slidininkų, dailiojo čiuožimo, žirgų ir motociklų sporto, biatlono, greitojo čiuožimo atstovų.

Daugiausia Rusijos sporto išeivių prisiglaudė ir naujus pasus gavo Izraelyje, Serbijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Kazachstane, Didžiojoje Britanijoje, Armėnijoje, JAV, Ispanijoje, netgi Palestinoje.

GALERIJA

  • Rusijai – ryžtingas TOK kirtis už pažeistą Olimpinę chartiją
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

pedrylai rekianciam ,,, valio valio ...

suskiau viso yra 178 salys --o pas tave ,,,dalyvauja olimpinese,, gaidziu vestuvese net 203...

valio valio valio

203 šalys dalyvaus,nėra baisuoklių 2

to tas kirtis

Nu ir žiūrėk savo kiemo rungtynes,bus apsieita be okupantų, praeiti turi daug laiko Kaip Vokietijai po 2 pasaulinio...dabar jie antžmogiai,jokių bendrai sportų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS