Raudondvario gimnazijos dešimtokė: savo dienotvarkės neįsivaizduoju be sporto | Diena.lt

RAUDONDVARIO GIMNAZIJOS DEŠIMTOKĖ: SAVO DIENOTVARKĖS NEĮSIVAIZDUOJU BE SPORTO

Gyvas sidabras – taip Raudondvario gimnazijos dešimtokė Aira Mockutė apibūdinama nuo vaikystės. Merginos pilna visur: ji aktyvi klasės renginių iniciatorė, mokyklos renginių dalyvė, socialine veikla užsiima ne tik gimnazijoje, Raudondvaryje, bet ir Kaune. Sportas – taip pat neatsiejama Airos gyvenimo dalis. Jos kolekcijoje – didžiulė šūsnis diplomų, gausybė taurių, ir medalių. Vien 2022 m. ji pelnė vienuolika reikšmingų apdovanojimų.

Aira yra Lietuvos ir Europos jaunimo aerobinės gimnastikos čempionė. 2021 m. Azerbaidžane vykusiame pasaulio čempionate aerobinės gimnastikos grupinio pratimo rungtyje užėmė 8 vietą, o vieneto rungtyje raudondvariškei atiteko 21 vieta. Už indėlį į Lietuvos aerobinę gimnastiką mergina apdovanota vardiniu Lietuvos gimnastikos šimtmečio progos medaliu.

Raudondvario gimnazijos direktorė Vaida Trofimišinienė didžiuojasi Airos sporto pasiekimais ir kartu pabrėžia: gimnazistė gerai mokosi, dalyvavo tarptautiniuose ir respublikiniuose konkursuose „Kengūra“, „Olympis“, yra mylima ir gerbiama klasės draugų.

Stiprybė: raudondvariškei labiausiai sekasi lankstumo pratimai. / A. Mockutės asmeninio albumo nuotr.

– Kada ir kaip prasidėjo jūsų kelias į aerobinę gimnastiką?

– Jau nuo mažens mėgdavau vartytis ir šokti, lankiau daug būrelių: pramoginių ir tautinių šokių, dailės, smuiko. Bet mama dar užrašė mane į aerobinę gimnastiką sporto mokykloje pas trenerę Viliją Šatkienę. Tuomet visas išvardytas veiklas mečiau, liko tik ši sporto šaka ir dėl to be galo džiaugiuosi. Nors treniruotis pradėjau vėlokai – nuo septynerių metų, tai nesutrukdė pasivyti ir net aplenkti mergaites, kurios aerobinę gimnastiką pradėjo lankyti penkerių.

Kad ir kaip keistai skambėtų, savo ateities kol kas neplanuoju sieti su gimnastika.

– Ar prisimenate pirmąjį laimėjimą, kada tai buvo, kur laimėjote?

– Treniruojama pirmosios trenerės, būdama septynerių, 2014 m. Lietuvos aerobinės gimnastikos taurės varžybose užėmiau pirmąją vietą ir tai buvo mano aerobinės gimnastikos pasiekimų pradžia.

– Kuris, o gal net keli iš gausybės apdovanojimų jums svarbiausi ir kodėl?

– Man svarbūs visi apdovanojimai. Vis dėlto išskirčiau tuos, kuriuos pelniau užsienio šalių varžybose, nes ten dažniausiai būna didžiausia konkurencija, taip pat – Lietuvos gimnastikos federacijos šimtmečio medalis.

– Kas yra vertinama pasirodymuose?

– Aerobinės gimnastikos pasirodymuose yra skirtingi kriterijai: sudėtingumas, meistriškumas ir artistiškumas. Apibendrinus galima sakyti, kad rezultatai susideda iš įsitempimo, veido išraiškų ir įvairių elementų.

– Šokate ir viena, ir trejeto, ir grupinėje rungtyse. Kuri rungtis jums labiausiai patinka ir dėl ko?

– Man labiausiai patinka dalyvauti vieneto rungtyje. Kai šoku viena, lengviau perteikti emocijas. Be to, jeigu padarai klaidą atlikdama judesį, teisėjai kartais to nepastebi. Šokis su dviem ar daugiau žmonių reikalauja itin aukšto sinchroniškumo, kurį pasiekti labai sunku, kadangi turi jausti šalia esantį žmogų ir daryti judesius tą pačią sekundę kaip ir jis. Tai dar vienas svarbus pranašumas vieneto rungties naudai.

– Kas jus labiausiai motyvuoja, įkvepia siekti vis aukštesnių rezultatų?

– Manau, kad didžiausią įtaką rezultatams daro dabartinė mano trenerė Roma Aleksandravičienė, o siekti aukštumų verčia konkurencija ir galimybė dalyvauti pasaulio ir Europos čempionatuose.

– Ši sporto šaka reikalauja gebėjimo pagal muziką atlikti didelio intensyvumo pagrindinius aerobikos judesius, jungiant juos su sudėtingais jėgos, šuolių, lankstumo ir pusiausvyros pratimais. Kurie pratimai jums mieliausi?

– Man asmeniškai labiausiai sekasi lankstumo pratimai.

– Kokia muzika jūsų mėgstamiausia?

– Šiuo metu klausau daug klasikinių ir hiphopo kūrinių.

– Nuo ko priklauso aerobinės gimnastikos atstovių sportinės veiklos?

– Manau, kad daug kas priklauso nuo įdirbio ir noro sportuoti, tačiau žmogaus genetika taip pat labai svarbi.

– Kokiomis savybėmis, jūsų nuomone, turi pasižymėti žmogus, pasirinkęs šią sporto šaką?

– Žmogus, kuris aerobine gimnastika užsiima profesionaliai, turėtų pasižymėti stipriu charakteriu, noru dirbti ir pasiruošimu perlipti per save.

– Treniruotės yra alinantis ir daug laiko atimantis dalykas. Ar niekada nekilo mintis viską mesti?

– Tikrai daug kartų mąsčiau viską mesti, tačiau savo dienotvarkės neįsivaizduoju be sporto. Ir visi mano pasiekimai, prie kurių labai daug prisidėjo trenerė R. Aleksandravičienė, stūmė mane į priekį. Dėl šios priežasties siekiu savo užsibrėžtų tikslų sporte ir toliau.

– Kiek svarbi jums Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos fondo stipendija?

– Aerobinė gimnastika – tikrai brangi sporto šaka, nes ji neolimpinė, išlaidų niekas nefinansuoja, o įvairios varžybos kitose šalyse, kostiumėliai ir kiti dalykai kainuoja tikrai nemažai. Fondo parama man labai svarbi, kadangi bet kokia piniginė suma padeda.

– Kaip atrodo jūsų įprastinė diena?

– Mano įprastinė diena prasideda kaip ir kiekvieno paauglio: atsikeliu, važiuoju į mokyklą, po pamokų vykstu į treniruotę, kurioje praleidžiu dvi tris valandas, tuomet grįžtu namo ir ruošiu pamokas.

– Kokia pagal jus tobula diena ir ar dažnai tokių būna?

– Man tobula diena – diena su draugais. Kiekvieną savaitę stengiuosi bent vieną dieną skirti sau ir pailsėti.

– Kaip pavyksta suderinti pomėgį ir mokslus?

– Nemeluosiu: dėl sporto mokslai kartais nukenčia, bet bandau neatsilikti. Kadangi šiuo metu esu dešimtokė, tikrai nelengva, nes mokykloje krūvis nemažas, tačiau stengiuosi planuoti savo dienotvarkę, kad viską spėčiau.

– Ar lieka laiko kitiems pomėgiams, ar turite laisvalaikio ir kaip jį leidžiate?

– Darbo dienomis laisvo laiko turiu tikrai nedaug, kadangi tenka ruoštis kontroliniams ir pan., bet savaitgaliais, kai turiu daugiau laisvo laiko, skaitau knygas, žiūriu filmus, leidžiu laiką su draugais.

– Koks jūsų siekis?

– Gerais rezultatais pabaigti mokyklą ir pasiekti dar daugiau aerobinėje gimnastikoje.

– Ar tolesnę savo ateitį siejate su šia sporto šaka?

– Kad ir kaip keistai skambėtų, savo ateities kol kas neplanuoju sieti su gimnastika. Šiuo metu galvoju studijuoti interjero dizainą, tačiau jeigu šioje srityje nepasisektų, galbūt apgalvočiau variantą būti trenere.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AAA

Daugiau tokių gerų naujienų mums ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS