Apžvelgė Europos sporto žaidynių rezultatus: nesėkmės nenumaldė ryžto siekti olimpinių tikslų | Diena.lt

APŽVELGĖ EUROPOS SPORTO ŽAIDYNIŲ REZULTATUS: NESĖKMĖS NENUMALDĖ RYŽTO SIEKTI OLIMPINIŲ TIKSLŲ

  • 0

„Dar daugiau padirbėsime ir, manau, pasieksime užsibrėžtus tikslus“, – apžvelgdamas Europos sporto žaidynių rezultatus kalbėjo Lietuvos bokso rinktinės vyriausiasis treneris Vidas Bružas.

Sustabdė kubietis

Europos žaidynėse boksas buvo viena iš tų sporto šakų, kurių atstovai galėjo iškovoti kelialapius į 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpines žaidynes.

Deja, nė vienam mūsų šalies kovotojui (jėgas išmėgino penki vyrai ir trys moterys) nepavyko to padaryti.

„Tai buvo pirmas kvalifikacinis turnyras, todėl, kol olimpinio kelialapio dar niekas neturėjo, čia atvyko visi – ir jau žinomi olimpiečiai, ir Europos, pasaulio čempionatų prizininkai“, – konkurencijos lygį akcentavo V. Bružas.

Arčiausiai tikslo buvo Jonas Jazevičius (svorio kategorija per 92 kg). Kaunietis, laimėjęs dvi dvikovas iš eilės, ketvirtfinalyje 0:5 pralaimėjo Bulgarijai atstovaujančiam kubiečiui Yordanui Alainui Hernandezui Morejonui.

„Jonas neturi labai daug tarptautinių varžybų patirties, yra dalyvavęs pasaulio čempionate, bet tik tiek. Todėl jo pasirodymą vertinu gana gerai. Gerai boksavosi, išnaudojo savo pranašumus. Jo svorio kategorija, sakyčiau, konkurencingiausia ir būti stipriausiųjų aštuntuke – neblogas pasiekimas“, – teigė V. Bružas.

Kelialapiai į olimpiadą bus įteikti šios svorio kategorijos varžybų finalininkams (pusfinalyje vakar susitiko buvęs J. Jazevičiaus oponentas Y. A. Hernandezas Morejonas ir britas Justis Delicious Orie, azerbaidžanietis Mahammadas Abdulajevas ir Vokietijos boksininkas Ramanas Nelvie’s Tiafackas).

V. Dranginio / LTOK nuotr.

Stimulas daugiau dirbti

Dvi pergales iškovojo ir visaginietis Aleksandras Trofimčiukas (iki 71 kg), bet aštuntfinalyje 1:4 neprilygo Albanijos sportininkui Albanui Begiri.

„Aleksandras dar jaunas, jam – 21 metai, jis neseniai prisijungė prie suaugusiųjų. Vaikinas padarė labai didelę pažangą ir sparčiai tobulėja, todėl iš jo panašaus rezultato tikėjausi, žinojau, kad jis gali gerai boksuotis ir laimėti kelias kovas. Aštuntfinalyje jam teko susitikti su pasaulio čempionato prizininku, šiek tiek pritrūko kovinės brandos, taktinių sprendimų, bet jis šaunuolis, stengėsi, džiaugiuosi jo užsispyrimu“, – sakė treneris.

Netikėtą nesėkmę patyrė pasaulio ir Europos čempionė kretingiškė Gabrielė Stonkutė (iki 75 kg). Ji jau pirmą dvikovą 2:3 pralaimėjo turkei Busrai Isildar.

Tai buvo pirmas kvalifikacinis turnyras, todėl, kol olimpinio kelialapio dar niekas neturėjo, čia atvyko visi – ir jau žinomi olimpiečiai, ir Europos, pasaulio čempionatų prizininkai.

„Gabrielės varžovė – taip pat Europos ir planetos čempionė. Man atrodė, kad Gabrielė laimėjo, teisėjų sprendimas buvo kitoks. Apmaudu nusileisti vienu tašku, bet kartais taip jau atsitinka, tad bus stimulas dar sunkiau dirbti ir iškovoti olimpinį kelialapį“, – teigė V. Bružas.

Aštuntfinalyje suklupo Ana Starovoitova (iki 60 kg, 0:4 pralaimėjo turkei Gizemai Ozerai), Simonas Urbonavičius (iki 92 kg, 0:5 – kroatui Marko Caličiui), šešioliktfinalyje – Austėja Aučiūtė (iki 66 kg, 0:5 – turkei Busenazai Surmeneli), Andriejus Lavrenovas (iki 63,5 kg, 0:5 – vengrui Richardui Kovacsui).

Robertas Liorančas (iki 80 kg) šešioliktfinalyje rezultatu 5:0 įveikė moldavą Andrejų Chiriakovą, tačiau kovos metu susižeidė ranką (gydytojai diagnozavo lūžį) ir buvo priverstas pasitraukti iš žaidynių.

V. Dranginio / LTOK nuotr.

Turi ambicingų vilčių

Po vieną olimpinį kelialapį gaus vyrų vienviečių baidarių ir kanojų slalomo varžybų nugalėtojai.

Europos žaidynėse Lietuvai atstovavo baidarininkai Mantas Atmanavičius ir Vilius Rasimavičius, kanojininkas Rimantas Pumputis.

Pirmą plaukimą Mantas užbaigė užėmęs 55 vietą, Vilius – 56-ą. Antrame plaukime nedalyvavo 20 sportininkų, patekusių į pusfinalius, kovoje dėl likusių dešimties kelialapių V. Rasimavičius buvo 27-as, M. Atmanavičius – 28-as.

R. Pumputis po pirmo plaukimo buvo 42 vietoje, o antrą, kovodamas dėl likusių 10 kelialapių į pusfinalį, užbaigė užėmęs 22 vietą.

„Mums svarbiausios sezono varžybos bus pasaulio čempionatas. Turime vilčių iškovoti olimpinį kelialapį. Arčiausiai jo buvau prieš Londono žaidynes, tada trūko labai nedaug“, – sakė M. Atmanavičius.

V. Dranginio / LTOK nuotr.

Regbininkai – devinti

Regbio-7 rinktinės varžėsi dėl vienintelio bilieto į Paryžiaus olimpiadą. Jį iškovojo airiai, finale 26:12 įveikę Didžiosios Britanijos regbininkus.

Lietuvos regbio-7 komanda 12:38 pralaimėjo portugalams, 0:24 – britams, 24:10 įveikė rumunus, 33:10 – lenkus, 24:19 – čekus ir užėmė 9 vietą.

„Rezultatas – neblogas, nors tikėjomės patekti į aštuntuką. Laukia dar vienas Europos čempionato etapas. Tikiuosi, pakilsime aukščiau“, – sakė rinktinės kapitonas Dovydas Taujanskas.

Viena didžiausių olimpinių vilčių buvo breiko šokėja Dominika Banevič (B-Girl Nicka). 16-metė vilnietė iškovojo bronzos medalį, tačiau bilietas į 2024-ųjų žaidynes buvo tik vienas ir jį išsivežė Nyderlandų atstovė India Sardjoe (B-Girl India).

„Tikėjausi būti finale ir kovoti dėl pirmos vietos. Tačiau pusfinalyje teisėjai mane įvertino savaip. Manau, jų sprendimai nebuvo objektyvūs, – kalbėjo D. Banevič. – Šįkart buvo lengviausias kelias laimėti kelialapį į olimpines žaidynes, bet aš tai padarysiu pasaulio čempionate.“

V. Dranginio / LTOK nuotr.

Finale – trys lietuvės

Šiandien laukiama skambaus Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės sportininkių akordo – finale startuos olimpinė čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, olimpietės Gintarė Venčkauskaitė ir Ieva Serapinaitė.

Kartu su medaliais bus išdalyti aštuoni olimpiniai kelialapiai – ne asmeniniai, bet skirti šaliai (žaidynėse vienai valstybei gali atstovauti tik po dvi atletes).

Susumavus pusfinalio trijų rungčių rezultatus, bendroje įskaitoje G. Venčkauskaitė buvo 2 vietoje (1 123 taškai), L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė (1 109 tšk.) – 9, I. Serapinaitė (1 107 tšk.) – 10.

Daugiausia taškų – 1 127 – buvo surinkusi italė Elena Michelli.

Finale laukia jojimo rungtis, kur 50 proc. rezultato, anot G. Venčkauskaitės, priklauso ne nuo žmogaus.

Debiutavo tekbolas

Tarp Europos žaidynėse debiutavusių sporto šakų – tekbolas (futbolo atmaina, žaidžiama ant specialiai išlenkto „Teq“ stalo).

Žaidėjų tikslas – kamuolį atmušti į varžovo stalo pusę, paliečiant jį ne daugiau nei tris kartus. Kamuolį galima liesti bet kuria kūno dalimi, tik ne rankomis. Stalo liesti negalima. Mačas žaidžiamas iki dviejų laimėtų setų, vienas setas – iki 12 iškovotų taškų.

Tekbolo sumanytojai – buvęs profesionalus futbolininkas vengras ‍Gaboras Borsanyi ir IT specialistas Viktoras Huszaras. ‍2017 m. įkurta Tarptautinė tekbolo federacija, 2021 m. – Lietuvos tekbolo federacija.

Krokuvoje surengtose varžybose mūsų šaliai atstovavo Kęstutis Balčiūnas. Jis 2:1 (10:12, 12:2, 12:6) įveikė Šiaurės Makedonijos sportininką Dimitarą Pejchinovskį ir 0:2 (3:12, 4:12) pralaimėjo planetos vicečempionui lenkui Adrianui Duszakui.

„Lietuvoje trūksta konkurencijos, neturime daug žaidėjų, bet stengiamės jų pritraukti. Šia sporto šaka dažnai susidomi futbolininkai, kurie nori save išbandyti individualiai. Šiemet lapkritį vyks pasaulio čempionatas, tikimės dalyvauti“, – kalbėjo K. Balčiūnas.

Europos žaidynių tekbolo vyrų turnyro aukso medalį iškovojo rumunas Aporas Gyoergydeakas, finale 2:0 įveikęs buvusį lietuvio oponentą A. Duszaką, o moterų grupėje triumfavo taip pat Rumunijos atstovė Kinga Barabasi, 2:0 nugalėjusi prancūzę Amelie Julian.

Pabaigtuvės – Krokuvoje

Per vienuolika Europos žaidynių dienų daugiausia medalių – 71 (iš jų 22 aukso) – buvo iškovoję italai.

47 trofėjus turėjo ispanai, 45 – prancūzai, 40 – vokiečiai, 37 – lenkai. Lietuviai ir latviai buvo iškovoję po 7 medalius, estai – 3.

Žaidynių pabaigtuvės – rytoj, uždarymo ceremonija numatyta Krokuvoje, Henryko Reymano stadione.

GALERIJA

  • Apžvelgė Europos sporto žaidynių rezultatus: nesėkmės nenumaldė ryžto siekti olimpinių tikslų
  • Apžvelgė Europos sporto žaidynių rezultatus: nesėkmės nenumaldė ryžto siekti olimpinių tikslų
  • Apžvelgė Europos sporto žaidynių rezultatus: nesėkmės nenumaldė ryžto siekti olimpinių tikslų
  • Apžvelgė Europos sporto žaidynių rezultatus: nesėkmės nenumaldė ryžto siekti olimpinių tikslų
V. Dranginio / LTOK nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS