Plaukikai – jau Japonijoje, lagaminus kraunasi ir kiti Lietuvos olimpiečiai | Diena.lt

PLAUKIKAI – JAU JAPONIJOJE, LAGAMINUS KRAUNASI IR KITI LIETUVOS OLIMPIEČIAI

  • 0

Olimpinėje Japonijoje jau įsikūrusią pirmą Lietuvos atletų, trenerių ir sporto vadovų grupę užklupo nauja žinia: dėl COVID-19 keliamų grėsmių per Tokijo žaidynes arenose žiūrovų nebus.

Atvyko į Hiracuką

Pirma Lietuvos olimpiečių stotelė – Kanagavos prefektūroje esantis Hiracukos miestas. Nuo jo iki Tokijo – valanda kelio automobiliu.

Būtent Hiracukoje dauguma mūsų šalies sportininkų aklimatizacijos stovykloje ruošis olimpiniams startams.

"Labai džiaugiamės bendradarbiavimu su Hiracuka, kuri ne tik svetingai priėmė, bet ir pasirūpino, kad Lietuvos sportininkai turėtų geriausias treniruočių sąlygas. Dėl griežtų epidemiologinių  apribojimų į Olimpinį kaimelį sportininkai bus įleidžiami tik likus penkioms dienoms iki pirmųjų varžybų. Tai didelis iššūkis atletams, atvykstantiems iš kitų žemynų", – sakė Olimpinio sporto direkcijos direktorius Einius Petkus.

"Lietuvos delegacijai Hiracukoje skirti keturi viešbučio aukštai ir dalis restorano, tad bus išvengta nereikalingų kontaktų. Taisyklės čia tokios pat griežtos, kokios bus ir olimpinėse žaidynėse, keliauti galima tik tarp sporto bazės ir viešbučio", – pabrėžė Olimpinio sporto direkcijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Vanagienė.

Estafetė: daugelyje Japonijos vietų, taip pat ir Tokijuje, buvo uždrausta deglą su olimpine ugnimi nešti viešaisiais keliais, kad nesirinktų žiūrovai, tačiau tradicinė akcija vis tiek nestokojo smalsuolių. / AFP nuotr.

Bendradarbiavimas tarp Japonijos miestų ir olimpinėse žaidynėse dalyvaujančių šalių paremtas tarpkultūrinių mainų principu.

Laukia liepos 24-osios

Soho parko plaukimo baseiną jau išbandė Lietuvos plaukikai – čia jie treniruosis iki išvykimo į Olimpinį kaimelį Tokijuje.

"Sporto bazė – puiki. Dirbame 50 m ilgio baseine, kuris kol kas priklauso tik mums. Laukia geros dvi savaitės treniruočių", – sakė ketvirtoms per savo karjerą olimpinėms žaidynėms besiruošiantis Giedrius Titenis.

Hiracuka ne tik svetingai sutiko mus, bet ir pasirūpino, kad Lietuvos sportininkai turėtų geriausias treniruočių sąlygas.

Kartu su juo rinktinėje – Kotryna Teterevkova, Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Simonas Bilis ir Deividas Margevičius. Komandai, kurią taip pat sudaro treneriai Ina Paipelienė ir Paulius Andrijauskas, kineziterapeutas Andrius Bogdelis ir masažuotoja Lina Katelytė, vadovauja Žilvinas Ovsiukas.

D.Rapšys, A.Šidlauskas ir G.Titenis yra įvykdę olimpinius kvalifikacinius A lygio normatyvus, K.Teterevkova, S.Bilis ir D.Margevičius – B lygio.

Plaukikų rinktinės lyderis D.Rapšys ruošiasi startuoti keturių rungčių varžybose – 200 m ir 400 m laisvu stiliumi, 200 m kompleksiniu būdu ir kombinuoto plaukimo estafetėje 4 po 100 m.

Olimpinės plaukimo varžybos Tokijuje prasidės liepos 24-ąją.

Rusai vėl įklimpo

Diena anksčiau, liepos 23-iąją, startuos irkluotojai. Šią savaitę mūsiškiams buvo žybtelėjusi viltis gauti dar vieną olimpinį kelialapį, tačiau lūkesčiai išblėso.

Liepos 7-ąją Rusijos irklavimo federacija oficialiai patvirtino, kad du porinės keturvietės įgulos nariai – Nikita Morgačiovas ir Aleksejus Svirinas – suspenduoti dėl teigiamų dopingo testų, kurie buvo atlikti per treniruotes birželio 17-ąją. Irkluotojų organizme aptikta meldonijaus.

Objektas: sustiprintos policininkų pajėgos kiaurą parą budi prie olimpinio transliacijų centro. / AFP nuotr.

Gegužę per ikiolimpines atrankos varžybas lietuviai (tąkart keturvietę irklavo Martynas Džiaugys, Dovydas Nemeravičius, Dominykas Jančionis ir Aurimas Adomavičius) buvo netoli tikslo – užėmė trečią vietą, pralaimėję tik kelialapius į Tokiją iškovojusiems rusams ir estams.

Lietuvos irklavimo federacija (LIF) paprašė Tarptautinės irklavimo federacijos (FISA) įvertinti susidariusią situaciją ir imtis veiksmų. Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) savo ruožtu kreipėsi į Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK) ir FISA.

FISA oficialiai paskelbė, kad Rusijos porinės keturvietės iškovotas olimpinis kelialapis, nepaisant to, kad dviejų įgulos narių dopingo testai buvo teigiami, ir toliau liks šios šalies irkluotojų rankose, nes tyrimų rezultatai buvo gauti jau po ikiolimpinių atrankos plaukimų. Tokiu atveju suspenduotus sportininkus leidžiama pakeisti kitais.

Tad mūsų šaliai Tokijo olimpiadoje atstovaus irkluotojai Mindaugas Griškonis (vienvietė valtis), Saulius Ritteris ir Aurimas Adomavičius bei Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė (porinės dvivietės).

Barjerai sirgaliams

Liepos 8-ąją Japonijos vyriausybė po pasitarimų su Tokijo administracija, TOK ir Tarptautinio paralimpinio komiteto (TPK) vadovais nusprendė, kad olimpinės varžybos šalies sostinės sporto arenose vyks be žiūrovų.

Anot Japonijos sporto ministrės Tamayo Marukawos, kituose regionuose organizatoriai apsispręs dėl konkrečių priemonių žiūrovams po pasitarimo su kiekvienu vietos gubernatoriumi atskirai.

Misija: Latvijos valstybinę vėliavą olimpiados atidarymo parade neš trijulių krepšinio komandos žaidėjas A.Čavaras. / fiba.com nuotr.

Sporto aistruolių jau paprašyta laikytis atokiau maratono ir sportinio ėjimo trasos, šių rungčių varžybos iš Tokijo perkeltos į šiaurinį Hokaido regioną.

Suvaržymai kol kas nebus taikomi Fukušimos, Šidzuokos ir Mijagio prefektūrose, tačiau su sąlyga, kad stadionuose bus ne daugiau nei 10 tūkst. žiūrovų, o tribūnos bus užpildytos mažiau kaip 50 proc.

Ugnis – jau Tokijuje

Vakar į Tokiją atkeliavo olimpinė ugnis. Per kuklią ceremoniją ji buvo perduota Japonijos sostinės gubernatorei Yuriko Koike.

Estafetė prasidėjo kovo mėnesį, bet daugelyje šalies vietų, taip pat ir  Tokijuje, buvo uždrausta deglą su olimpines ugnimi nešti viešaisiais keliais, kad nesirinktų žiūrovai ir jų miniose neplistų virusas.

Žaidynių atidarymo ceremoniją Tokijo nacionaliniame stadione galės stebėti tik ribotas skaičius VIP svečių – politikai, diplomatai, TOK ir olimpiados rėmėjų atstovai.

Kvies "Olimpinis festivalis"

Liepos 23–rugpjūčio 8 d. olimpiniu ritmu alsuos Nida – "Olimpinis festivalis" kvies kurorto gyventojus ir svečius ne tik palaikyti Lietuvos olimpiečius, bet ir išbandyti olimpines sporto šakas.

Kasdien dideliame ekrane bus galima stebėti žaidynių varžybas, dalyvauti tiesioginiuose televizijos tiltuose su Lietuvos olimpine delegacija, klausytis žinomų atlikėjų, susitikti su žinomais sportininkais, dalyvauti įvairiuose žaidimuose.

Nacionalinių olimpinių komitetų organizuojamus "Olimpinius festivalius" rengs dešimt Europos valstybių.

GALERIJA

  • Objektas: sustiprintos policininkų pajėgos kiaurą parą budi prie olimpinio transliacijų centro.
  • Misija: Latvijos valstybinę vėliavą olimpiados atidarymo parade neš trijulių krepšinio komandos žaidėjas A.Čavaras.
  • Estafetė: daugelyje Japonijos vietų buvo uždrausta deglą su olimpine ugnimi nešti viešaisiais keliais, kad nesirinktų žiūrovai, tačiau tradicinė akcija vis tiek nestokojo smalsuolių.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS