Po 25 metų čempionatas vyko be Klaipėdos „Žuvėdros“ šokėjų | Diena.lt

PO 25 METŲ ČEMPIONATAS VYKO BE KLAIPĖDOS „ŽUVĖDROS“ ŠOKĖJŲ

„Stebėjau“, – be džiugesio gaidelės balse prisipažino ilgametė „Žuvėdros“ sportinių šokių komandos vadovė Skaistutė Idzelevičienė, paklausta, ar sekė šį savaitgalį Vokietijoje vykusį Lotynų Amerikos šokių ansamblių Europos čempionatą.

Pirmą kartą nuo 1989 metų tarp pajėgiausių Senojo žemyno šokių komandų nebuvo lietuvių.

„Įdomu buvo pažiūrėti, ar buvo atliekami nauji elementai, kokias vietas užėmė ekipos“, – nedaugžodžiavo S.Idzelevičienė.

Iširus „Žuvėdrai“ (o pastaraisiais metais varžydavosi net dvi klaipėdiečių komandos), į stipriausiųjų šešetuką pateko anksčiau apie jį tik svajojusios komandos.

Akivaizdu, kad čempionate nebuvo išvengta piktų žvilgsnių. Čempionais tapusiems šeimininkams – jungtinei Acheno ir Diuseldorfo komandai „TSZ Aachen/TSC Düsseldorf Rot-Weiß“ padėjo teisėja iš Danijos, skyrusi pirmosios vietos balus, o pagrindiniams konkurentams – kitai vokiečių ekipai – Brėmeno „Grün-Gold-Club“ – tik ketvirtosios.

Kitiems arbitrams apylygiai įvertinus šių Vokietijos komandų jėgas, danės verdiktas buvo mirtinas šokėjams iš Brėmeno.

Apskritai finalas buvo neatpažįstamas: trečiąją ir ketvirtąją vietas užėmė Rusijos komandos, penktąją ir šeštąją – austrai.

Iš viso dalyvavo 13 komandų (o būdavo netoli 20-ies). Jos atstovavo vos septynioms šalims: Vokietijai, Rusijai, Austrijai, Olandijai, Lenkijai, Vengrijai (po dvi ekipas) ir Anglijai.

Nenuvykus klaipėdiečiams, čempionate nebuvo net mažiausios lietuviškos dvasios – anksčiau vienas iš septynių arbitrų būdavo Lietuvos specialistas.

Paklausus, gal klubų atstovai džiaugėsi, kad čempionate nebėra daug metų dėl aukščiausių vietų kovojusios „Žuvėdros“, S.Idzelevičienė sakė nežinanti: „Nė su kuo iš kitų komandų nebendrauju. Todėl nežinau, kokia jų reakcija, kai mūsų nebėra“.

Ilgametis uostamiesčio ekipos šokėjas Vilius Ignatavičius, su draugais stebėjęs pirmenybes, sakė vakar sulaukęs čempionais tapusių šokėjų vadovo telefoninės žinutės, kurioje išreiškiama viltis vėl pamatyti „Žuvėdrą“, kovojančią su vokiečiais.

Nuo 1993 metų be medalių negrįždavusios Klaipėdos komandos „mama“ nemaitino pažadais, kad „Žuvėdra“ vėl suplasnos. Garsiosios šokių komandos atgimimo vizija – itin miglota.

„Nėra žmonių, – atsiduso S.Idzelevičienė. – Turime tik du vyrus. Neaišku, ar rudenį kas stos ir kiek įstos į Klaipėdos universitetą. Negaliu prognozuoti. Kai turėjome su kuo dirbti – dirbome, važiavome, dalyvavome. Apie ateitį nenoriu nieko kalbėti. Duosiu viltį, tai sakys paskiau... Dirbau. Ką galėjau, tą dariau. Jau prieš dvejus metus galėjome nebesuburti komandos. Rinkau iš paskutiniųjų, net maldavau. Labai daug tuomet dėjau pastangų.“

Sportinių šokių katedroje dirbanti S.Idzelevičienė įsitikinusi, kad komandai smūgį sudavė aukštojo mokslo reforma, kurią įgyvendinus sumažėjo į universitetą stojančių šokėjų.

Be to, profesorės teigimu, laikui bėgant pasikeitė ir žmonių požiūris į alinančias repeticijas šlifuojant programas. Ansamblis smarkiai „nukraujavo“ po 2012-ųjų planetos čempionato, kai sparnus pakėlė vyresni jo nariai, o pakeisti juos buvo ne taip paprasta.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nekažką

Už tai galim padėkoti liberalų švietimo reformai ir uostamiesčio valdininkėlių sporto reformai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS