Kaune suspindęs amerikietis pakerėjo krepšinio ekspertus | Diena.lt

KAUNE SUSPINDĘS AMERIKIETIS PAKERĖJO KREPŠINIO EKSPERTUS

„Prisipažinsiu: kartais netikėjau savo akimis“, – atviravo Mindaugas Arlauskas. Buvęs Kauno „Žalgirio“ kapitonas teigė seniai nematęs tokio kokybiško žaidimo, kokį pademonstravo Lietuvos čempionai per Eurolygos akistatą su Milano „Emporio Armani“.

Gal iš JAV atsisiųstas ypatingas kokteilis, gal palankus varžovas, o gal tiesiog stebuklingas vakaras įkvėpė žygdarbiams Edmondą Sumnerį. Geriausias sezono rungtynes sužaidęs 28-erių amerikietis skaudžiausiai baudė svečius iš Italijos.

198 cm ūgio gynėjas per 15 minučių surinko neįtikimą 28 naudingumo balų kraitį. Rekordinius sau 17 taškų E. Sumneris pelnė pataikęs visus mestus dvitaškius ir tritaškius. Be to, amerikietis buvo tikras gynybos etalonas ir rezultatyvių perdavimų asas.

„Prieš rungtynes pagaliau gavau siuntą gėrimo, kurį gerdavau žaisdamas NBA. Tad šį kartą į aikštę žengiau įkvėptas labiau nei bet kada, – šypsojosi E. Sumneris. – Europos krepšinis vis dar yra visiškai kitoks, nei žaidžiau Jungtinėse Valstijose. Bandau priprasti. Treneris man parodo puikias situacijas, man tik lieka pasinaudoti progomis.“

Amerikietis savo 8 taškais ketvirtą ketvirtį inicijavo lemiamą „Žalgirio“ spurtą. Be to, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 6 varžovų pražangas. Jo blykstelėjimą įvertino ir Milano klubo strategas Ettore Messina.

„Edmondas manęs nenustebino, nes Bruklino „Nets“ turiu daug gerų draugų, kurie labai pakiliai atsiliepė apie jį, net ir prieš persikeliant į Europą. Žinojau, kad jis gali daryti tokius dalykus, tiesiog neprilygome jo fiziškumui. Galbūt žaisdamas su mumis jis pataikė geriau nei įprastai“, – svarstė krepšinio profesoriumi pramintas 64-erių italas.

Apie 14-ąją „Žalgirio“ pergalę, pakėlusią kauniečius į 11-ąją poziciją turnyro lentelėje, kalbėjomės su buvusiu žalgiriečiu M. Arlausku.

„Pusę rungtynių sėdėjau išsižiojęs iš nuostabos, o joms pasibaigus dar ilgai nesusičiaupiau. Tai buvo toks spektaklis, kaip gaila, kad jis jau baigėsi“, – sakė M. Arlauskas.

– Kokį įspūdį jums paliko žalgiriečių mūšis su Milano krepšininkais?

– Superžaidimas, tokio seniai nebuvau matęs. Tai buvo ypatingas reginys. Andrea Trinchieri gerai pasakė: geresnio scenarijaus, nei buvo tikrovėje, niekas negalėtų net sugalvoti. Svarbiausia, kad buvo žaidžiama ne su autsaideriu, o prieš Nikolą Mirotičių, Shavoną Shieldsą, Shabazzą Napierą ir kitas žvaigždes. Juolab kad priešininkai turėjo ką prarasti, jie, kaip ir „Žalgiris“, kovoja dėl įkrintamųjų varžybų kelialapio.

– Rungtynių herojumi tapęs E. Sumneris vėl gerino savo asmeninius rekordus...

– Prisipažinsiu: netikėjau, kad Edmondas gali taip žaisti. Kai jis blankiai startavo „Žalgirio“ klube, galvojau – juk jis Amerikoje ne beisbolą žaidė, tad kokia čia gali būti adaptacija? Dabar matau, kad jam prireikė šiek tiek daugiau laiko apsiprasti Europoje. Vis dėlto čia ir aikštelės dydis skiriasi, ir gynybos niuansai kitokie nei NBA. Tačiau tai, kaip jis žaidžia dabar… Svarbiausia, kad tai nebūtų vienkartinis šou.

Iš pradžių man E. Sumnerio metimo technika atrodė keistoka. Svarstydavau: kas jį mokė?

– Tai, kad Keenanas Evansas renka dviženklį taškų kraitį atakuodamas pavydėtinu taiklumu, jau nebestebina nieko. Kodėl E. Sumneris atakavo idealiai?

– Iš pradžių man E. Sumnerio metimo technika atrodė keistoka. Svarstydavau: kas jį mokė taip mesti į krepšį? Dabar ir metimas tapo švelnesnis. Kita vertus, jis puikiai kontroliuoja kūną, susidėlioja kojas, o tai turi didžiulės įtakos metimo kokybei. Įdomu, kad būdavo nemažai atakų, kai jis negaudavo kamuolio. Atrodė, kad amerikietis turėtų pats pasiimti kamuolį ir atakuoti vienas. Tačiau, kai labiausiai reikėjo, Edmondas parodė lyderystę. Buvo gražu stebėti ir jo veiksmus gynyboje, kaip jis išskrido į užribį ir iškrapštė savo paties perimtą kamuolį. O kur dar jo perdavimai laisviems komandos draugams, pritraukus prie savęs kelis varžovus! Anksčiau jis tokiose situacijose neretai pats, kaip sakoma, įlipdavo į medį. Dabar gi protingai dalijosi kamuoliu.

– Kaip vertinate dviejų trenerių iš Italijos taktinę akistatą?

– Taktika buvo daugmaž panaši. Abu siekė keisti žaidėjus taip, kad įgytų pranašumą atakuodami prieš mažesnį ar pažeidžiamesnį oponentą. Buvo momentų, kai Lukas Lekavičius likdavo gintis prieš aukštesnį varžovą. Turbūt neįmanoma visą laiką turėti pranašumą, kai penkete yra žemų žaidėjų. Tam yra pagalba, komandinė gynyba, taip pat ir puolimo ginklų. Tai buvo labiau žaidėjų nei trenerių spektaklis. Būtinai reikia paminėti didžiulį Arno Butkevičiaus indėlį. Arnas, šalia sau įprasto naudingo darbo, pats imdavosi iniciatyvos svarbiais momentais, nedrebino kinkų atakuodamas iš tolį, verždamasis krepšio link. Akivaizdus ir Kevarriuso Hayeso progresas. Amerikietis įrodinėja, kad yra vertas naujos sutarties su „Žalgiriu“.

– Lieka dvejos rungtynės, kurių artimiausios – ateinantį ketvirtadienį Monake. Kokia tikimybė, kad ten kauniečiai pratęs savo trijų pergalių seriją?

– Būtų naivu manyti, kad „Monaco“, kovojantis dėl 2–3 vietos reguliariajame čempionate, lengvai atiduos taškus. Jie irgi nori turėti geresnę poziciją prieš atkrintamąsias varžybas. Ten žaidėjai bus dar aukštesnio lygio nei Milano komandoje. Tačiau, jei žalgiriečiai sužais taip, kaip su „Emporio Armani“, jie parsiveš pergalę. Aš tuo neabejoju.


Statistika

„Žalgiris“–„Emporio Armani“ 87:73 (14:17, 21:20, 24:17, 28:19).

Kaunas, „Žalgirio“ arena, 15 139 žiūrovai.

„Žalgiris“: K. Evansas 20 taškų, E. Sumneris 17 (4/4 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 3/4 baudų metimų, 5 rezultatyvūs perdavimai), A. Butkevičius 13 (4 atkovoti kamuoliai), L. Lekavičius 10 (2/2 tritaškių), K. Hayesas 8 (6 atkovoti kamuoliai), L. Birutis 7 (7 atkovoti kamuoliai), D. Giedraitis ir E. Ulanovas (4 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai) po 4, B. Manekas 3 (1/5 tritaškių), D. Lavrinovičius 1, D. Butka ir T. Dimša (0/3 tritaškių) po 0.

„Emporio Armani“: N. Mirotičius 19 taškų (7 atkovoti kamuoliai), S. Napieras 17 (7/7 baudų metimų), Sh. Shieldsas 11 (4 klaidos), S. Tonutas 8 (2/2 tritaškių), A. Poythresas 7, D. Hallas 6 (2/2 tritaškių), J. Voigtmannas 4 (4 atkovoti kamuoliai), N. Melli 1, M. Lo (0/3 tritaškių, 4 rezultatyvūs perdavimai), D. Flaccadori ir K. Hinesas po 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 24/39 (61 proc.) ir14/32 (44 proc.), tritaškių – 10/27 (37) ir 9/21 (43), baudų metimų – 9/14 (64) ir 18/20 (90). Atkovota kamuolių – 36 ir 29, perimta – 6 ir 5. Rezultatyvūs perdavimai – 16 ir 12. Klaidos – 8 ir 12.


Rezultatai

Tel Avivo „Maccabi“–„Valencia“ 95:80 (21:20, 27:18, 23:20, 24:22). 200 žiūrovų. W. Baldwinas 17 taškų (4 rezultatyvūs perdavimai, 4 perimti kamuoliai) / S. Ojeleye 15 taškų (5 atkovoti kamuoliai).

Miuncheno „Bayern“–„Barcelona“ 79:87 (19:25, 11:22, 23:24, 26:16). 6 500 žiūrovų. S. Ibaka (12 atkovotų kamuolių) ir N. Weileris-Babbas po 17 taškų / J. Parkeris 15 taškų.

Vilerbano ASVEL–„Monaco“ 77:87 (12:23, 28:21, 21:12, 16:31). 8 907 žiūrovai. T. Luwawu-Cabarrot’as 23 taškai (5/6 tritaškių, 7 atkovoti kamuoliai) / E. Okobo 16 taškų.

Vitorijos „Baskonia“–Stambulo „Anadolu Efes“ 76:97 (22:32, 23:17, 8:28, 23:20). 10 816 žiūrovų. M. Howardas 15 taškų / S. Larkinas 28 taškai (5/9 tritaškių, 7/7 baudų metimų).

Belgrado „Partizan“–Pirėjo „Olympiakos“ 69:74 (22:17, 18:15, 19:14, 10:28). 20 186 žiūrovai. K. Punteris 19 taškų (1/6 tritaškių, 5 rezultatyvūs perdavimai) / N. Williamsas-Gossas 17 taškų.

GALERIJA

  • Kaune suspindęs amerikietis pakerėjo krepšinio ekspertus
monaco bc
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Joo

Dar Joke Landle iš Žalgirio į NBA nukeliavo ir vokietis, pavardės nepamenu, aukštas, žaidžia NBA.

Padejo

Nba gerimas?

To realus

Daug tamsta pats pritempineji Nebo, Laverno neuzaugino, neismoke Zalgiris, Evanso Kaziukas taip pat neismoke zaisti, jis atejo gavo laiko ir rode rezultata iskart.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS