Lietuvos mokslininkai – apie naujus vaistus sergantiems Alzheimeriu: sukelia pašalinius simptomus | Diena.lt

LIETUVOS MOKSLININKAI – APIE NAUJUS VAISTUS SERGANTIEMS ALZHEIMERIU: SUKELIA PAŠALINIUS SIMPTOMUS

  • 6

Alzheimeriu sergančiai senjorei gydytojai rekomendavo groti pianinu, esą tai padės jos smegenims kovoti su klastinga liga, praneša LNK.

„Mūsų mamai prastėja atmintis, jai sunku suformuluoti žodžius ir ji tai išgyvena itin sunkiai. Tačiau, kai ji atsisėda ir ima groti melodijas, dainų žodžiai tiesiog plaukia“, – tvirtino sergančiosios dukra.

Alzheimerio ligos asociacijos įkūrėja Daiva Rūta Vadauskaitė prisimena, kad Lietuvoje ilgą laiką pacientai ieškojo panašių išeičių, mat žinių, kaip ligą gydyti, trūko visiems.

„Tada buvo iš viso tamsus miškas. Šeimos gydytojai ir kiti gydytojai net pavadinimo „Alzheimeris“ nemokėjo ištarti, net nežinojo, kas tai yra ir tarė visaip, visokiausiais būdais“, – teigė D. R. Vadauskaitė.

Vis dėlto mokslininkai iš JAV žada, kad Alzheimeriu susirgusiems pacientams greitai atsiras išeitis efektyvesnė už skambinimą pianinu, mat kuriami dveji nauji vaistai nuo šios ligos. Kaip teigia Lietuvos mokslininkai, kai kurie iš naujų vaistų turėtų suveikti lyg antikūnai prieš Alzheimerį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Dabar jau kaip tik neseniai patvirtinta vakcina trečiai stadijai, tai yra ne pasyvi imunoterapija šiuo atveju, bet aktyvi. Tai reiškia, kad organizmas mokomas kovoti prieš tą ligą“, – teigė VU GMC mokslininkas Andrius Sakalauskas.

Tad naujo vaisto pacientai laukia viltingai.

„Dievas žino, kiek ilgai mes ieškojome ir laukėme tokių vaistų. Yra dar žinoma, kad tie vaistai iki mūsų taip greitai neateis, bet jau yra šviesa tunelio gale“, – kalbėjo Alzheimerio ligos asociacijos vadovė.

Tačiau nors užsienio mokslininkų pažadai gražūs, naujo vaisto atsiradimas, anot Lietuvos mokslininkų, nėra stebuklingas.

„Kažkiek tie vaistai ir padeda, bet yra ir kontraversiški, ir sukelia pašalinius simptomus, kurie irgi gali būti kritiniai tam tikromis ligomis sergantiems žmonėms“, – sakė A. Sakalauskas.

Be to, tam kad naujas vaistas veiktų, reikia ligą aptikti dar pirmojoje stadijoje, o tai Lietuvos Alzheimerio gydymo silpnoji vieta. Statistika byloja, kad dauguma Alzheimerio pacientų išgyvena vos 3-4 metus, tiesa, šia liga sergančiųjų atstovė tikina, kad pacientams padėtų ir nors kiek atsakingesnė priežiūra.

„Vėlyvos stadijos Alzheimeriui jie jau nėra tokie efektyvūs. Jie gali prailginti žmogaus gyvenimą, bet jie nebeatgaivins atminties. Dėlto, jeigu mes sugebėtume sukomponuoti diagnostiką ir šituos vaistus, mes galėtume daug daugiau žmonių pagydyti“, – teigė VU GMC mokslininkas Darius Šulskis.

Alzheimerio ir Parkinsono ligomis sergančių žmonių šiandien pasaulyje skaičiuojama daugiau nei 50 mln. Maždaug tiek, kiek žmonių gyvena Kolumbijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ela

Visi vaistai sukelia pašalinius simptomus , kad ir yra nuoroda su kokiais vaistais nevartoti, gydytojai į tai nekreipia dėmesio ...išrašo ir naudok )

manau

Tiesiog mūsų valstybė neišgalės nupirkti naujų vaistų, todėl sugalvos n priežasčių...Taip yra ir su kitų ligų gydymu, ligoniai priversti kovoti teismuose dėl efektyvių vaistų skyrimo.

РХ tas Alzheimeris

Geriau kovido skiepus ir testus ištirtumėt!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS