Ginklas prieš vėžį – sveika mityba | Diena.lt

GINKLAS PRIEŠ VĖŽĮ – SVEIKA MITYBA

Dėl mokslo pažangos ir modernių gydymo technologijų šiandien vėžys yra ne mirtina, o lėtinė liga, su kuria galima gyventi ilgus metus. Svarbu nepamiršti, kad sergant bet kokia liga privalu laikytis gydymo režimo ir sveikos gyvensenos principų.

Galimybių daug

"Mokslininkai atranda vis tikslesnius diagnostikos metodus, sugebame anksčiau ir greičiau nustatyti ligą. Mokslo pažanga lėmė neblogus daugelio onkologinių ligų gydymo rezultatus, o pastaraisiais metais atsirado naujų efektyvių vaistų, kurie gali pailginti net ir sergančiųjų išplitusiu vėžiu gyvenimą", – teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Urologijos klinikos vadovas profesorius Mindaugas Jievaltas.

Lietuvos žmonėms prieinamos beveik tokios pačios diagnostikos ir gydymo galimybės, kaip ir aplinkinių šalių ir visos Vakarų Europos gyventojams. Ligoniai ne tik operuojami, bet ir prireikus jiems taikomi minimaliai invaziniai gydymo būdai, radioterapija, chemoterapija, brachiterapija. Vadinamąja antrosios eilės chemoterapija ir moderniais biologiniais vaistais galima pastebimai pratęsti sergančiųjų išplitusiu vėžiu gyvenimą. Šie žmonės jiems likusį laiką gali nugyventi oriai.

Vis dėlto profesorius M.Jievaltas pabrėžia, kad vieni gydytojai, be pačių ligonių paramos ir noro, negali pasiekti geriausių rezultatų.

"Didžioji dauguma gydymo metodų yra ilgalaikiai. Labai svarbu, kad ligonis laikytųsi gydytojų nurodymų, reguliariai lankytųsi pas specialistus. Jis turi būti sąmoningas ir suprasti, kad tai jo kūnas ir jo liga", – pabrėžia M.Jievaltas

Sėkmingas vėžio gydymas taip pat priklauso ir nuo specialistų kvalifikacijos.

"Gydydami ligonius mes vadovaujamės tarptautinėmis rekomendacijomis", – teigia profesorius M.Jievaltas ir priduria, kad gydymo centruose suformuotos įvairių sričių specialistų komandos, kurios sprendžia, koks gydymo metodas konkrečiam vėžiu sergančiam ligoniui yra tinkamiausias.

Bijo prisipažinti

Prostatos vėžiu šiuo metu serga daugiau kaip 17 tūkst. Lietuvos vyrų. Bemaž prieš dešimtį metų buvo pradėta vykdyti priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos programa, kuri medikams padeda anksti aptikti vėžį ir susirgusiuosius laiku pradėti gydyti.

"Išplitusią ligą nustatome apie 10–15 proc. ligonių. Tai nėra daug, jeigu lyginsime su, pavyzdžiui, moterų gimdos kaklelio vėžiu, – sako profesorius M.Jievaltas. – Vis dėlto turėtume susitelkti ir išsiaiškinti, kodėl prostatos vėžys užleidžiamas. Manyčiau, kad kai kurie vyrai per mažai kreipia dėmesio į savo sveikatą, bijo eiti pas gydytoją, nenori pripažinti savo ligų, nes mano, kad tai silpnumo ženklas."

Tai, kad vyrai vengia kalbėti apie prostatos vėžį ir stigmatizuoja savo ligą, tvirtina ir Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Paulius Rakštys. Draugija siekia kuo plačiau skleisti žinią apie ankstyvosios diagnostikos programą, kad vyrai kreiptųsi į gydytojus, liga jiems būtų nustatyta ir  pradėta gydyti kuo anksčiau.

"Kartais vyrai neturi su kuo pasikalbėti apie juos užgriuvusią bėdą, todėl, bendraudarbiaujant su Vėžio informacijos centru, palaikėme iniciatyvą įsteigti sergantiesiems prostatos vėžiu nemokamą telefono liniją. Numeriu 8 800 20 800 galima skambinti kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį nuo 14 iki 18 val. Atsiliepusi kvalifikuota slaugytoja patars, ką daryti kilus daugeliui problemų", – sako P.Rakštys.

Prezidentas taip pat kviečia sergančiuosius tapti prostatos vėžio ambasadoriais, kurie, gyvenantys mažesniuose šalies miestuose ir miesteliuose, panašaus likimo žmonėms galėtų patarti ar tiesiog juos išklausyti.

"Norėtume, kad susirgę vyrai pasijustų bendruomenės dalimi, o ne būtų palikti vieni", – tvirtina P.Rakštys.

Įsigijo mobiliąją laboratoriją

Prostatos vėžys ypatingas tuo, kad susirgęs juo vyras nejaučia beveik jokių požymių. Todėl labai svarbu, kad vyrai nuo 50 metų, o tie, kurių tėvai ir broliai sirgo prostatos vėžiu, nuo 45-erių, reguliariai atliktų prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimą.

"Šis tyrimas padeda diagnozuoti ligą, o ją išgydžius – sekti, ar neatsinaujina, ir taip nutikus aptikti pirmiau, nei pats ligonis ką nors negero pajunta", – tvirtina profesorius M.Jievaltas.

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija kartu su medicininių tyrimų laboratorija "Medicina practica" įsigijo greitosios pagalbos automobilį, kurį pavertė mobiliąja laboratorija. Ši laboratorija keliaus po atokiausias Lietuvos vietas ir iš neturinčių galimybės pasiekti medicinos įstaigas vyrų surinks kraujo mėginius PSA tyrimui. Šitaip jie galės dalyvauti prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje.

Kas saugo nuo vėžio

Lietuvoje vyrai dažniausiai serga prostatos vėžiu. Kai kurie rizikos veiksniai jam atsirasti yra žinomi. Tai vyriška lytis, amžius – per 50 metų, rasė – afroamerikiečiai serga dažniau, ir paveldimumas.

Mokslininkai įtaria, kad prostatos vėžys gali atsirasti ir dėl gyvensenos bei mitybos ypatumų. Tokia mintis jiems kilo pastebėjus, kad retai prostatos vėžiu sergantiems rytiečiams persikėlus gyventi, pavyzdžiui, į Ameriką, jie prostatos vėžiu ima sirgti taip pat dažnai, kaip ir vietiniai gyventojai.

Tyrimų daroma labai daug, bet aiškių išvadų iki šiol nėra, todėl medikai negali pasakyti, kad yra maisto produktų, kurie lemia vėžį arba apsaugo nuo jo. Dėl to gydytojai negali pateikti ir aiškių rekomendacijų, kaip maitintis.

"Mokslo įrodymais pagrįsti tik keli teiginiai: kasdien reikia suvalgyti ne mažiau kaip pusę kilogramo daržovių ir 300 g vaisių. Maiste turi būti ne mažiau kaip 25 g skaidulų. Jų yra grūduose, vaisiuose ir daržovėse. Skaidulos padeda išvengti antsvorio, kuris yra vienas iš prostatos vėžio rizikos veiksnių, taip pat atlieka daugelį kitų naudingų funkcijų, pavyzdžiui, mažina uždegimų procesus", – aiškina gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Tam tikros maistinės medžiagos irgi yra svarbios. Yra žinoma, kad maiste turi būti viena dalis omega 3 riebalų rūgščių ir 5 dalys – omega 6. Dabar mes suvalgome gerokai per daug maisto su omega 6 riebalų rūgštimis.

Nesiskiria nuo kitų

Norint išvengti ligų, kasdien būtina suvalgyti pakankamai maisto, turtingo antioksidacinių medžiagų: vitamino C, karotinoidų, ypač likopeno, kurio gausu pomidoruose. Flavonoidų yra miško uogose, vitamino E ir seleno – riešutuose, sėklose.

Gauname per mažai vitamino D. Jo yra jūros produktuose, be to, reikia stengtis būti saulėje.

Vyrai, kurių artimi giminės sirgo prostatos vėžiu, neturėtų vartoti kalcio papildų, nes jie didina riziką sirgti šio organo vėžiu. Jei valgysime tamsiai žalių daržovių ir neriebių pieno produktų, kalcio pakaks.

"Nėra stebuklingo produkto, kuris mus apsaugotų nuo ligų arba išgydytų. Todėl reikia valgyti reguliariai, kuo įvairesnį maistą, kad gautume pakankamai maistinių medžiagų, bet netuktume. Be abejo, geriausi yra šviežiai ruošti patiekalai. Jei taip valgysite, tikėtina, galėsite išvengti net tik prostatos, bet ir kitų organų vėžio, širdies ir kitų ligų, medžiagų apykaitos sutrikimo", – teigia medicinos mokslų daktarė E.Gavelienė.

Profesorius M.Jievaltas tikina, kad šiandien daugelis vėžiu sergančių žmonių gyvena taip pat, kaip ir sergantieji kitomis lėtinėmis ligomis.

"Reikia gydytis efektyviais vaistais, periodiškai tikrintis sveikatą ir, žinoma, gyventi sveikai, tinkamai maitintis. Tai pastebimai gali pailginti sergančiojo gyvenimą ir pagerinti gyvenimo kokybę", – priduria gydytojas urologas M.Jievaltas.

GALERIJA

  • M.Jievaltas
DMN nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS