Net ir vienas stiprus nudegimas saulėje gali lemti sunkią ligą ateityje | Diena.lt

NET IR VIENAS STIPRUS NUDEGIMAS SAULĖJE GALI LEMTI SUNKIĄ LIGĄ ATEITYJE

  • 7

Anot medikų, ilgas buvimas saulėje gali sukelti labai rimtų pasekmių, praneša LNK.

Šiomis dienomis besideginančių žmonių galima išvysti kone prie kiekvieno vandens telkinio. Deja, ne visi saulės mėgėjai pasirūpina apsauga nuo ultravioletinių (UV) spindulių.

„Šį kartą, deja, nepasiėmiau kremo nuo saulės, bet aš kaip ir planuoju maudytis kas valandą, tai, manau, nebus taip blogai“, – komentavo vienas pašnekovas.

„Nenaudoju niekada gyvenime, man ir nereikia“, – pasidalino kitas pakalbintas vyras.

„Aš nesitepu ir aš visą laiką nudegu. Tai šiandien, grįžus namo, mano oda jau bus raudona, o jau rytoj aš pradėsiu luptis“, – juokavo mergina.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tiesa, ne visi taip beatodairiškai puola į saulės glėbį.

„Teko truputėlį pavaikščioti kaip vėžiams, tai dabar visą laiką saugomės“, – kalbėjo vyras.

„Šiandien mes labai ilgai nebūsim, tai pasitepėm tik prieš atvažiuodami“, – sakė poilsiautojas.

„Reikia viską daryti su protu ir nereikia per ilgai būti ant saulės. Pabūni valandą kokią, kitą, pasidžiaugi, vitaminą D gavai ir viskas“, – teigė kalbinta moteris.

Net ir vaikystėje patirti nudegimai yra pavojingi. Jie visam gyvenimui padidina riziką susirgti melanoma.

Specialistai degintis be apsaugos nuo UV spindulių griežtai nerekomenduoja. Anot medikų, sunkią ligą ateityje gali lemti net ir vienas stiprus nudegimas saulėje.

„Kai žmogus smarkiai ir dažnai nudega arba labai mėgsta mėgautis saulės voniomis, arba tuo piktnaudžiauja netgi, tai iš karto nebūna matomo pažeidimo, kad kažkas jam nutiks. O vėžys gali išsivystyti ir po 10-20 metų“, – tvirtino „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.

„Su laiku atsiranda pigmentinės dėmės, oda greičiau sensta, atsiranda irgi daugybė ataugėlių, senatvinių keratozių. Ir ko labiausiai bijome, kad stiprūs ir nevienkartiniai  nudegimai veda prie piktybinių odos darinių atsiradimo“, – komentavo gydytoja dermatovenerologė Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

„Net ir vaikystėje patirti nudegimai yra pavojingi. Jie visam gyvenimui padidina riziką susirgti melanoma“, – teigė šeimos gydytoja Justė Latauskienė.

Melanoma tai piktybinis odos navikas, kuris, pasak gydytojų, dažniausiai išsivysto būtent dėl per dažno ar per ilgo buvimo saulėje.

„Sergamumas melanoma ir mirtingumas nuo jos paskutiniais dešimtmečiais labai išaugo tiek Lietuvoje, tiek Europoje. Tai yra rimta liga, kadangi mirtingumas nuo jos yra didelis, o pagrindinis šios ligos rizikos veiksnys yra ultravioletiniai saulės spinduliai“, – kalbėjo nacionalinio vėžio instituto epidemiologė Rūta Everatt.

Gydytojai pataria šiltuoju sezonu kremu nuo saulės teptis visada einant į lauką.

„Labai svarbu apsisaugoti ne tik pirmam deginimuisi. Yra manoma, kad per pirmą deginimąsi nudegama raudonai, todėl reikia tepti kremą, o kai jau rudai degame, tai jo jau nebereikia. Bet iš tiesų, UV spinduliai veikia nepaisant, ar nudegam, ar nenudegam, ir kokiu būdu degam. Tad reikia teptis visą laiką prieš išeinant į lauką“, – patvirtino vaistininkė.

„Būna parašyti skaičiukai. Dažnai pacientai klausia dėl to skaičiuko. Skaičiukas reiškia, kiek minučių galima pabūti saulėje iki degimo pradžios. Pavyzdžiui, SPF 50 reiškia, kad galima pabūti 50 minučių“, –  teigė šeimos gydytoja.

„Apsauga nėra vien tik apsauginiai kremai nuo saulės, bet eina kalba ir apie akių apsaugą. Akiniai su UV apsauga, skrybėlė, kepurė, rūbai ilgom rankovėm ar kelnės“, – pridėjo gydytoja dermatovenerologė.

Jei jau taip nutiko, kad vis dėlto saulėje nudegėte, specialistai rekomenduoja išsimaudyti po šaltu dušu. Taip pat nepamiršti drėkinti odos kremais.

„Dažnai žmonės sako, nudegiau ir bėgau pirkti kefyro ar grietinės“, – juokėsi šeimos gydytoja.

Tokios liaudiškos priemonės, anot specialistų, nekenkia, tačiau yra ir veiksmingesnių būdų sau padėti.

„Jeigu žmogus nudegė, tai tinka drėkinamieji kremai, tinka bet koks odos drėkinimas. Labai gerai yra preparatai su alijošiumi. Jeigu skausmas yra labai stiprus, tai galima drąsiai išgerti vaistų nuo skausmo“, – patarė šeimos gydytoja.

„Paraudimas, lupimasis, mažos pūslytės – tą pagydyti galime ir vaistinėje. Bet jeigu nudegame iki žaizdų ir jos sunkiai gyja, ir kyla kūno temperatūra, ir yra šokas organizmui, tuomet reikia kreiptis į gydytojus“, – kalbėjo vaistininkė.

Jautresnės odos žmonėms pirmasis deginimas neturėtų trukti ilgiau nei 10 min. Kiti, pirmą kartą degindamiesi, saulėje turėtų praleisti iki pusvalandžio.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Nesvarbu

Aklas gal žurnaliūga, kad moters fotkes be liemenėles įdėta?! Totalus loxai

Anonimas

Kauno diena .... kokia nuotraukas keliat ? Galvos perkaito ?

Vanda

Nuotraukoj vienas iš jų ONO ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS