Pagal mirštamumą nuo ŽIV sukeltų ligų Lietuva – lyderė Europoje, užsikrėtusieji nesigydo | Diena.lt

PAGAL MIRŠTAMUMĄ NUO ŽIV SUKELTŲ LIGŲ LIETUVA – LYDERĖ EUROPOJE, UŽSIKRĖTUSIEJI NESIGYDO

  • 8

Lietuva pagal naujų užsikrėtimų ŽIV skaičių atitinka Europos Sąjungos (ES) vidurkį, tačiau pagal mirštamumą nuo ligų, susijusių su ŽIV, Europoje yra  paskutinė, pranešė LRT radijas.

Gydytoja infektologė profesorė Raimonda Matulionytė sako, kad  didžiausia problema, su kuria susiduriama Lietuvoje, yra tai, jog nemaža dalis asmenų, kuriems nustatytas ŽIV, nesikreipia į specialistus ir nepradeda gydymo.

„Pacientų, kuriems kada nors Lietuvoje nustatyta ŽIV, besilankančių gydymo įstaigose, yra mažiau negu pusė, vadovaujantis oficialia statistika. Tai iš tikrųjų yra labai blogas rodiklis, (...) Europos regione pats blogiausias“, – atskleidė R. Matulionytė.

Lietuvoje ŽIV infekuotais bei AIDS sergančiais asmenimis ir jų artimaisiais rūpinasi asociacija „Demetra“ šiais metais jau atliko beveik 8 tūkst. ŽIV testų ir iki metų pabaigos planuoja ištirti daugiau nei 15 tūkst. gyventojų.

Remiantis UNAIDS bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje iki 2022 metų  lapkričio iš viso registruota beveik 4 tūkst. ŽIV užsikrėtusių žmonių. Šis virusas sukelia AIDS ligą, kuri kasmet nusineša apie 100 gyvybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Kiek iš jų

homoseksualai?

tai

dabar kaukes ant subinės pirktis?

pagrinde sia zaraza uznese, chocholu banderos

ir ju prostitutes , kuriu lietuvoje [ ir visoj ES] dabar kai uteliu bomzo galvoje ... priverstinai tikrinkit ukrainiecius ir cichujnovskos bulbasu opozicija, manau ten kas antras jei ne visi ZIV nesiotojai [ir ne tik ZIV]
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS