Plečiamos šeimos gydytojų paslaugos | Diena.lt

PLEČIAMOS ŠEIMOS GYDYTOJŲ PASLAUGOS

Šeimos gydytojai nuo sausio 1-osios įgauna daugiau kompetencijų: jie galės vertinti ir skirti daugiau tyrimų bei nebesiųsti pas gydytojus specialistus. Kartu jie sulauks piniginių skatinimų už pacientų skiepijimą ar jų dalyvavimą valstybės finansuojamose programose. Šeimos gydytojų ir pacientų organizacijos abejoja Sveikatos ministerijos iniciatyvomis, esą tai nepadės sutrumpinti eilių prie gydytojų specialistų kabinetų, o tik užkraus papildomo darbo šeimos gydytojams.

Sveikatos ministerija pritarė naujai tvarkai, kad šeimos gydytojai pacientams galėtų suteikti daugiau paslaugų. Bus siekiama, kad pacientas būtų išsamiai ištiriamas per vieną konsultaciją, o siuntimai būtų išrašomi ne pas gydytojus specialistus, o tik atskiriems tyrimams. Juos skirti ir įvertinti galės šeimos gydytojas. Tokiomis naujovėmis norima mažinti eiles pas gydytojus specialistus.

„Jei siunčiama [pas specialistą] paciento prašymu, tai pacientas turėtų pusę kainos sumokėti pats, nes tyrimai – brangūs“, – sako sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Šeimos gydytojai bus skatinami. Jie galės pacientus siųsti dalyvauti storosios žarnos vėžio programoje, raginti juos skiepytis nuo gripo, vaikams galės nustatyti streptokoko antigeną, šiuo tyrimu bus skatinama mažinti antibiotikų vartojimą.

Plečiamos ir slaugos namuose paslaugos, jas galės teikti privačios įstaigos. Gausės kompensuojamų inovatyvių vaistų, naujagimiai bus tikrinami dėl įgimtų širdies ydų.

Tačiau pacientų ir šeimos gydytojų organizacijos abejoja, ar šeimos gydytojai aprėps tiek, kiek yra sumaniusi Sveikatos ministerija. Abejojama ir tuo, ar eilės prie kabinetų sutrumpės.

„Šeimos gydytojo institucija nėra guminė, nežinau, kiek ją galima plėtoti. Tikrai mūsų gydytojai dirba kaip „barbės devyndarbės“. Šiandien jie turi atlikti ir onkologų, ir vaikų gydytojų, ir psichologų funkcijas“, – teigia Sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos pirmininkas Gediminas Žižys.

„Neįvyko pirminės sveikatos priežiūros decentralizacija, mes turime didžiules poliklinikas – didžiuliai kiekiai pacientų, didžiuliai kiekiai infekcijų ir turbūt trečdalis gydytojų nuolat serga. Likę du trečdaliai turi prižiūrėti tų gydytojų, kurie serga, pacientus ir krūviai jiems dar padidėja. Jei gydytojai aptarnautų po 1000–1200 pacientų, jie sugebėtų, bet kai jų aptarnaujamų pacientų skaičius 2000–2500, kai kurių – 3000, tai realiai jie šito padaryti nesugeba“, – aiškina Bendrosios praktikos šeimos gydytojų asociacijos vadovas prof. habil. dr. Julius Kalibatas.

Šeimos gydytojus retina ir emigracija. Kasmet, anot šeimos gydytojų asociacijos, Lietuvą palieka dešimtadalis pirminės grandies gydytojų, nuo jų neatsilieka ir slaugytojos, masiškai traukiančios į Skandinaviją, Didžiąją Britaniją ar Vokietiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (51)

Alė

Visai nesąmonė,jie ir dabar neturi laiko išklausyti ligonio, o kas bus nuo sausio,,pas šeimos gydytoją nepapulsim per puse metų.Atsikvošėk ,ministre

Marija

Kas siulo viska uzkrauti ant seimos gyd. peciu lai patys pabando nors menesi,kita padirbeti uz juos tokiomis salygomis,kokias siulo patys.Buna kartais,kad ir specialistai ne viska pastebi iskart...Ar nematete,kokios eiles buna kartais salia seimos gydytoju ?Jie juk ir zmones nuo ligoniu bedu,ligu ,receptu rasymu pervargsta.Patys ir turi seimas,vaikus ...Pervarge zmones gali ir ka nepastebeti.Gerai ligonio apziurai,isklausymui jo nusiskundimams ir t.t. reikia laiko.Pamenat kiek skirta laiko vieno ligonio apziurai,o kiek ju reikia priimti per tos dienos darbo laika ? Tie kas siulo uzkrauti seimos gyd. dar darbo kazin patys ar ju artimieji noretu gydytis pas toki darbuose nuskendusi medika ? Tai geriau nors mazumele palengvinkit ir paprastu zmoniu-ligoniu dalia kreipiantis,gydantis pas savo seimos gyd.Tuo paciu ir seimos gyd.,kad turetu daugiau laiko skirti ligoniui,nes i vizito laika ieina receptu israsymas ...Visi susirge norim papulti pas tikra tos uzpuolusios ligos,specialista !

aldona

Ar žinot ministre koks šeimos gydytojo atlyginimas? Tai sužinokit, o tada kraukit ant j ų pečių. Jie jau fiziškai nebepajėgs
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS