Svarbiausi šiemet įsigaliojantys sveikatos sistemos pokyčiai | Diena.lt

SVARBIAUSI ŠIEMET ĮSIGALIOJANTYS SVEIKATOS SISTEMOS POKYČIAI

  • 3

Pacientai šiemet turėtų greičiau patekti pas šeimos gydytoją ir gauti reikalingas paslaugas, gydytojams didės atlyginimai ir mažės administracinė našta. Gyventojai lengviau įsigis antibiotikų ir kai kurių medicinos pagalbos priemonių.

Prieinamesni antibiotikai

Apie šiuos ir kitus šiemet įsigaliojančius pokyčius pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Nuo šių metų pradžios pacientams būtinų antibiotikų, kurie iki šiol buvo iš dalies kompensuojami tik vaikams ir socialiai remtiniems asmenims, bazinė kaina bus kompensuojama 100 proc. ir gydytojai galės jų skirti visiems pacientams, kurie atitinka preparato skyrimo sąlygas ir kompensuojamąsias indikacijas.

Šie antibiotikai, įtraukti į kompensuojamųjų vaistų A sąrašą, galės būti skiriami ūminėms viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms, ūminiam bronchitui, ausies infekcinėms ligoms, bakterijų sukeltoms ligoms, endokarditui, odos ir paodžio audinių infekcinėms ligoms ir kitoms ligoms gydyti.

Didesniais įkainiais iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) bus kompensuojami klausos aparatai, akies protezai ir ortodontiniai aparatai, taip pat insulino pompų nuoma I tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams, kuriems ji yra būtina sveikatos priežiūrai namuose užtikrinti.

Mažiau dokumentų

Turėtų sumažėti administracinė našta, tenkanti gydytojams.  Atsisakius perteklinių administracinių reikalavimų, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai greičiau gaus jiems reikalingas paslaugas, o gydytojams reikės pildyti mažiau dokumentų. Gydytojams nebereikės sudaryti pacientų, kuriems vykdoma ilgalaikė sveikatos būklės stebėsena, sąrašų, o siuntimą į gydytojo specialisto konsultaciją šeimos gydytojui pakaks išrašyti tik vieną kartą.

Šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo komandos narys galės pacientus siųsti į slaugytojo ar akušerio konsultaciją.

Trumpinti eiles pas šeimos gydytojus padės slaugytojų ir akušerių įgalinimas teikti savarankiškas konsultacijas pacientams, paskirti tyrimus, pakomentuoti tyrimų rezultatus, aptarti savikontrolės priemones, vaistų vartojimo ypatumus.

Šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo komandos narys, įvertinęs priežastį, dėl kurios kreipiamasi, galės pacientus nusiųsti į slaugytojo ar akušerio konsultaciją.

Gydytojų, slaugytojų ir kitų sveikatos sistemos darbuotojų darbo užmokestis šiemet vidutiniškai didės ne mažiau kaip 10 proc. Tam sudarė sąlygas padidintos asmens sveikatos priežiūros paslaugų bazinės kainos. Vadinasi, gydymo įstaigos gaus daugiau lėšų iš PSDF ir galės jas skirti darbuotojų darbo užmokesčiui didinti.

Padės mesti rūkyti

Šiemet šalyje pradės veikti telefoninė pagalbos linija, kurios specialistai nemokamai konsultuos gyventojus, norinčius mesti rūkyti.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad rūkalių skaičius Lietuvoje nuosekliai mažėja, tačiau pastaruoju metu ima daugėti situacijų, ypač tarp jaunimo, kai auga įvairių bedūmių ir elektroninių cigarečių vartojimas.

Konsultacijas telefonu vienu metu teiks mažiausiai du apmokyti kvalifikuoti specialistai. Gyventojai, norintys atsikratyti žalingo įpročio, pagalbos galės ieškoti ir atnaujintoje interneto svetainėje nerukysiu.lt. Planuojama sukurti ir mobiliąją programėlę, kuri padėtų mesti rūkyti.

Pažangos projektas „Nacionalinė metimo rūkyti pagalbos telefoninė linija“ bus vykdomas iki 2029 m. pabaigos. Jis finansuojamas valstybės biudžeto lėšomis, projektui įgyvendinti skirta 1,4 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kaip

kas tik popieriuje gražu, realybė visai kita.

Vbb

Nu jau tikra betvarkė Jūrininkų poliklinikoje, prie Akropolio. Neatsakingai dirba. Nesugeba sauskelnių išrašyti normaliai. Skiria po pusę sauskelnės per dieną. Pievų tako poliklinikoje viena pagyvenusi gydytoja nesugeba siuntimo suformuoti. Baisu, kur ritasi medicina

As

Pagal straipsni geres sveikatos sistema. Na bet ji gereja jau 30 metu. Tai jau kaip ir supergera turetu buti ania? O realybe pasimato besiregistruojant pas gydytojus: kompetencija abejotina, eile uz puses metu, jau dasirito kad uz pinigus eile 2-3 savaites. Na tokia gerove uou;)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS