Galimybių pasas: kaip gauti ir tikrinti, kurioms veikloms galios? | Diena.lt

GALIMYBIŲ PASAS: KAIP GAUTI IR TIKRINTI, KURIOMS VEIKLOMS GALIOS?

Galimybių paso svetainė jau sukurta, bet ji startuos pirmadienį, sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Anot jos, svetainė veiks adresu gpasas.lt. Šį sprendimą neatlygintinai padėjo įgyvendinti Izraelio IT kompanija „Wix“.

„Galite į ją nueiti, bet pats pasas, kaip minėjome, bus paleistas gegužės 24 dieną (...). Į svetainę nuėjus reikia patvirtinti savo tapatybę, taip, kaip jūs darote besinaudodami bet kuriomis kitomis elektroninės valdžios vartų paslaugomis ar el. bankininkyste. Jums iškart išmes QR kodą, jūs jį galėsite išsisaugoti savo telefone, galėsite atsispausdinti. Jei nesinaudojate išmaniuoju telefonu – galės jūsų vaikai, anūkai, kiti žmonės jums atspausdinti“, – spaudos konferencijoje teigė A. Armonaitė.

 

 

Pasak jos, atnaujinti QR kodą reikės kas savaitę, kaskart prisijungus prie svetainės.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vizualizacija.

„Kodėl? Todėl, kad statusas žmonių sparčiai keičiasi, sparčiai vyksta vakcinacija – kai kas gaus antrąją vakcinos dozę, kai kas - pirmąją, tad kol kas yra toks techninis dalykas, kurį reikia turėti omenyje“, – tvirtino ministrė.

Verslo ir įvairų veiklų atstovai taip pat nuo gegužės 24-osios galės svetainėje patikrinti galimybių pasą – paspaudus specialų mygtuką „tikrinti“, telefone įsijungs specialus skeneris, kuriuo bus galima nuskenuoti kliento pateiktą QR kodą.

„Jeigu pasirodo žalia spalva – viskas gerai, judame toliau, jei raudona spalva, deja, vadinasi, galimybių pasas negalioja. Ir taip, gali tekti paprašyti asmens dokumento, jei kyla įtarimas, ar tas asmuo, kuris užėjo į tą veiklą, yra su savo galimybių pasu“, – sakė A. Armonaitė.

Tikrins greitaisiais testais

A. Armonaitė žadėjo, kad bus sukurta atskira galimybių paso eilė bendroje registracijos sistemoje dėl COVID-19 testų. Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė sakė, kad registracijos mygtukas bus aktyvuotas jau sekmadienį, tačiau ragino žmones skiepytis, kad „nereikėtų laukti eilėje prie testavimo“.

Testai bus nemokami registruojantis patikrai savivaldybių punktuose, o nenorintys laukti eilėse, žmonės galės testuotis ir už savo pinigus ir privačiai, jei privačios įstaigos medikas suves duomenis į e.sveikatos sistemą.

Kartu Ž. Simonaitytė pabrėžė, kad testai dėl galimybių paso liks antraeiliai pagal svarbą ir „vienareikšmiškai, bus teikiamas prioritetas tiems, kurie jaučia simptomus“, taip pat profilaktiniam testavimui tų profesijų atstovų, kurie turi dirbti kontaktiniu būdu. Tačiau ateityje, nebeužsipildant šioms vietoms, daugiau langelių testams galėtų būti skirta galimybių pasui.

Ji ragino savivaldybes planuoti registraciją dviem savaitėms į priekį. Numatyta, kad testas galios 24 val., A. Armonaitė sako, kad laiką būtų prasminga ilginti. Tiek ji, tiek Ž. Simonaitytė pabrėžė, kad dalyvaujant renginyje, testo galiojimo laikas bus fiksuotas renginio pradžioje, t.y. jei renginys trunka ilgai ir testo galiojimas baigsis viduryje jo, žmonės nebus išprašyti.

Viceministrė akcentavo, kad dėl galimybių paso žmonės bus testuojami greitaisiais antigeno testais, tam kol kas nebus naudojami laboratoriniai PGR testai, kurių rezultatų reikia laukti bent parą, nes tai, pasak Ž. Simonaitytės, „neatrodo logiška“.

„Ateityje, kai terminą galvosime galbūt, matydami epidemiologinę situaciją, ilginti nuo 24 valandų, galbūt galima bus naudoti tuos testus. Bet jei žmogus privačiai sugalvos pasidaryti tokį testą ir gaus atsakymą greičiau nei per parą, vienareikšmiškai – jis gali tuo naudotis“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis sako, kad tai, kaip įstaigos laikosi reikalavimų taikyti lengvatas tik turintiems galimybių pasą, tikrins tos pačios institucijos, kurios ir dabar vykdo kontrolę dėl karantino reikalavimų – policija, savivaldybių viešosios tvarkos pareigūnai.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vizualizacija.

Sistema gali strigti

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius sako, kad galimybių paso sistema bus paremta e.sveikatos duomenimis, kuriuos suves gydymo įstaigos, skiepijimo centrų, laboratorijų specialistai. Duomenys bus atnaujinami kas valandą. Jis neatmetė, kad pirmadienį visiems bandant jungtis prie sistemos tai „gali sukelti kažkokius trikdžius“.

Registrų centro Paslaugų valdymo vadovė Diana Vilytė teigė, kad sistemos pajėgumas yra 5 tūkst. vartotojų per minutę ir tai „yra pakankamas skaičius, jei visi nepulsime registruotis 8 valandą smalsumo vedini“.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius taip pat pabrėžė, kad atskiras langelis sostinėje leis atlikti testus bent 800 gyventojų.

„Kiek bus to poreikio, kiek paveš normaliai mūsų sistema, tiek to testavimo ir bus. Pirmadienį atsidaro 800 vietų, tikėtina, kad jeigu bus daugiau norinčių testuotis, bus ir daugiau“, – teigė meras.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vizualizacija.

Galios renginiams, sportui, pramogoms

Galimybių pasas įsigalios nuo gegužės 24 dienos, jį turėtų visi pilnai pasiskiepiję COVID-19, imunitetą turintys persirgusieji bei jaunesni nei 16 metų vaikai.

Pasas numato galimybes valgyti restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įstaigų viduje, dalyvauti vidaus renginiuose. Šiuo metu numatyta, kad maksimalus dalyvių su galimybių pasu skaičius viduje gali būti 500, užpildant iki trijų ketvirtadalių sėdimų vietų, lauke – 2 tūkstančiai. Bilietai į renginius turės būti parduodami internetu arba dalyviai registruojami, visiems dalyviams bus privalomos kaukės.

Be galimybių paso šiuo metu leista rengti vidaus renginius su 150, lauko – su 300 lankytojų.

Galimybių pasas leis pramogauti dalyje laisvalaikio organizavimo vietų. Tai – biliardo, boulingo klubai, pabėgimo kambariai, stalo žaidimų klubai, taip pat bus leidžiamos įvairios kolektyvinės veiklos lauke, pavyzdžiui, pasiplaukiojimas pramoginiais laivais ir pan., lošimų namai, sporto klubai, pirtys, baseinai galės veikti neribojant lankytojų skaičiaus, jei priims tik turinčius galimybių pasus. Su pasu be apribojimų bus galima rengti šventes kaimo turizmo sodybose.

Pramogų sektoriuje kol kas negalės veikti tik naktiniai klubai.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos skaičiavimais, birželio pradžioje beveik 1,5 mln. gyventojų jau galės naudotis galimybių pasu be testavimo.

Viceministras V. Jurgutis sako, kad sporto klubai ar baseinai turės galimybę „priimti klientus su galimybių pasu ir veikti šiek tiek laisvesnėmis sąlygomis“, neribojant lankytojų skaičiaus, arba likti prie dabartinės tvarkos įleidžiant visus, bet ribojant jų srautą. Tačiau verslas turės pasirinkti: abiejų grupių vienu metu nebus galima įleisti.

Barai prašo ilginti darbo laiką

Verslininkas, barų vadovas Saulius Galdikas, sako, kad maitinimo įstaigos iš esmės negali veikti jau septynis mėnesius, tad galimybė veikti viduje yra „viena iš trijų esminių sąlygų, kad galėtumėme normaliai dirbti“.

„Kitos sąlygos būtų laiko arba žmonių kiekio ribojimas“, – teigė jis.

S. Gladikas pažymėjo, kad pagal dabartines sąlygas, ribojant darbą iki 22 valandos, barai negalės visiškai „atsistoti ant kojų“, nes nebus galima baruose ir toliau žiūrėti kai kurių vėlesnių krepšinio rungtynių, „Eurovizijos“ ar „Čempionų lygos“ finalo. Jis ragino Vyriausybę svarstyti galimybes ilginti barų darbo laiką.

Kai kuriems barams pareiškus, kad jie nepalaikys galimybių paso idėjos, nes nenori diskriminuoti kitų lankytojų, A. Armonaitė pabrėžė, jog sprendimas priimtas būtent siekiant leisti šioms įstaigoms aptarnauti klientus viduje, t.y. kad galėtų atsidaryti kuo daugiau verslų.

Tuo metu Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas žada išbandyti galimybių pasą pirmadienį, pirmose LKL pusfinalio rungtynėse.

„Esame be galo laimingi, kad bus ne 150, o 500 žmonių viduje, aišku, tikime, kad tas skaičius tik didės, su pilna laisve maisto vartojimo ir kitom privilegijomis, kurios padeda kurti gerą emociją“, – teigė klubo direktorius Paulius Motiejūnas.

A. Armonaitė taip pat sako, kad net ir pasiekus masinio imuniteto, šis įrankis galės likti situacijai vėl pablogėjus.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

S.S.S.

reikės manau imtis savų priemonių, atvažiavus į servisą klausti klientų ar turi galimybių pasą, jei turi, vadinasi tokie klientai nepageidaujami. Jei galima su tuo pasu diskriminuoti žmones, vadinasi ir kiti visi gali tai daryti.

pensininkė

jei po skiepų vistiek užsikrečia ir užkrečia kitus tai kaip jie gali gauti tą galimybių pasą ir kuo jie skiriasi nuo kitų žmonių jei yra tokie pat užkrato nešiotojai ir jiems išskirtinės teisės tai žmonių mulkinimas kad eitų skiepytis čia mano nuomonė

Anonimas

= ПАСПОРТ ДЕБИЛОВ =
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS