Atsisakoma būklės paso: darbdaviai pildys elektronines deklaracijas | Diena.lt

ATSISAKOMA BŪKLĖS PASO: DARBDAVIAI PILDYS ELEKTRONINES DEKLARACIJAS

Asmenys ir įmonės, samdantys darbuotojus, Valstybinei darbo inspekcijai (VDI) vietoj būklės paso nuo šiol pateiks elektronines deklaracijas.

Privačios ir viešosios įmonės, ūkininkai, savarankiškai dirbantys fiziniai asmenys, vykdantys kokią nors veiklą ir turintys samdomų darbuotojų, VDI, vietoj buvusio įmonės būklės paso, iki metų pabaigos privalo pateikti informaciją apie darbuotojų saugos būklę ir darbo vietų atitikimą darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų reikalavimams.

VDI tinklalapyje Elektroninių paslaugų darbdaviams sistemoje pateikiamas klausimynas, į kurį ir bus privaloma atsakyti. Pagal tokį patį klausimyną darbo inspektoriai jau nuo 2012 m. įmonėse atlieka patikrinimus.

VDI vadovas Vilius Mačiulaitis teigia, kad nauja sistema bus naudinga: „Svarbiausia yra tai, kad įmonės, pildydamos deklaravimo anketas, gaus konkretų planą, kas turi būti sutvarkyta įmonėje.“

Anot jo, deklaracijos klausimai yra labai paprasti ir susiję tiek su darbų sauga, tiek darbo teise. Ar, pavyzdžiui, naudojamos asmens apsaugos priemonės atitinka teisės aktų reikalavimus – yra su CE ženklu. Taip pat bus tikrinama, ar darbo sutartys pildomos teisingai.

„Mes žinom, kad yra reikalavimai darbo sutartis sudaryti dviem egzemplioriais ir įteikti darbuotojui, tai mes ir klausim, ar jūs visiems darbuotojams tikrai įteikėte antrą darbo sutarties egzempliorių“, – tvarką apibūdina V. Mačiulaitis.

VDI vadovo pavaduotojas Arūnas Lupeika sako, kad klaidų baimintis nereikėtų: „Jeigu šiandien aš deklaruoju, kad keli klausimai nesutvarkyti, drąsiai tai rašau. Tuomet per savaitę organizuoju, kad visi reikalavimai būtų įvykdyti, o po savaitės vėl galiu patikslinti tą deklaraciją“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS