Inovatyvių produktų ar paslaugų plėtrai per „Eureką“ – 16 mln. eurų | Diena.lt

INOVATYVIŲ PRODUKTŲ AR PASLAUGŲ PLĖTRAI PER „EUREKĄ“ – 16 MLN. EURŲ

  • 1

Inovatyvių produktų, technologijų ar paslaugų plėtrai per programą „Eureka“ iki 2029 metų skirta 16 mln. eurų  Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos – beveik tris kartus daugiau nei praėjusį finansavimo laikotarpį (5,7 mln. eurų).

Lietuvos mokslo taryba (LMT) pranešė 2024 metų pradžioje planuojanti skelbti naujus Europos mokslinių tyrimų, technologijų plėtros ir bendradarbiavimo programos „Eureka“ kvietimus.

Lietuvos mokslo ir studijų institucijos bus kviečiamos teikti paraiškas kartu su partneriais  ̶  įmone ir vienos iš 47 šalių, priklausančių „Eurekai“, partnere.

„Šis kvietimas skirtas plėtoti MTEP (mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros – BNS) rezultatų pagrindu kuriamus inovatyvius produktus, technologijas ir paslaugas apimančias maketo kūrimą, prototipo kūrimą, jo testavimą, naujų produktų bandomosios partijos gamybą bei jos įvertinimą“, – pranešime sakė LMT Mokslo ir verslo bendradarbiavimo skyriaus vedėja Lina Kisielė.

2014–2020 metais buvo gautos 57 paraiškos, sėkmingai įgyvendintas 21 projektas, jų vertė siekia 5,7 mln. eurų.

Lietuvos mokslo ir studijų institucijos bus kviečiamos teikti paraiškas kartu su partneriais (...)

 

Pavyzdžiui, Vilniaus universitetas kartu su įmone „Nanodiagnostika“ ir partneriais iš Ukrainos, spręsdami nevaisingumo problemą, sukūrė technologiją, kuri bus panaudota žmogaus kamieninių ląstelių, išskirtų iš placentos, virkštelės audinių ir reprodukcinės sistemos mėginių, charakterizavimui bei patvirtinimui.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) kartu su Lietuvos įmone „AI Robotics“ sukūrė mechatroninę ekskavatoriaus valdymo sistemą, ją išbandė praktiškai ir parengė pirmą komercinio modelio versiją.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras (LAMMC) savo sukurtas žinias perdavė įmonei „Funkciniai gėrimai“ – sukurtas inovatyvus funkcionalus fermentuotas probiotinis gėrimas, kuris pasižymi antioksidacinėmis, imuninę sistemą stiprinančios, antivirusinės, antiuždegiminės savybėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zodziu,

isvogimui!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS