Įvedamas vasaros laikas: kaip elgtis naktį dirbantiems darbuotojams? | Diena.lt

ĮVEDAMAS VASAROS LAIKAS: KAIP ELGTIS NAKTĮ DIRBANTIEMS DARBUOTOJAMS?

  • 3

Lietuvoje įvedamas vasaros laikas – 3 val. ryto laikrodžio rodyklės bus persukamos valandą į priekį. Laikrodžio persukimas paveikia visus, tačiau labiausiai pokyčius jaučia tą naktį dirbantys žmonės. Pasak Valstybinės darbo inspekcijos, įstatymai nereglamentuoja, kaip turėtų būti mokama už darbą naktį, kai persukamas laikas – ar apmokėti papildomai ar mokėti mažiau už dingusią valandą.

Yra daugybė profesijų, kuriose dirbama naktimis, viena tokių vietų yra oro uostas. 

„Be abejonės čia verda gyvenimas, veiksmas niekada nesustoja, mes dirbame visą parą ir nėra net laiko susimąstyti apie nuovargį“, – teigė klientų aptarnavimo vadybininkas Robertas Barsegianas. 

Darbuotojams tenka dirbti ir tomis naktimis, kai persukamas laikas. Jei pamaina prasideda, pavyzdžiui, 4 val. ryto, tai gali sukelti nepatogumų. 

„Prieš darbą mačiau, kaip laikas apsisuka ir teko tiesiog ekstra valandą laukti namuose prieš keliaujant į darbą. Mano kolegos ne sykį buvo į darbą atvykę viena valanda anksčiau“, – prisiminė R. Barsegianas. 

Naktinis darbo laikas prasideda 22 val. ir tęsiasi iki 6 val. ryto. 

„Naktį dirbančiu darbuotoju laikomas toks darbuotojas, kuris per savo pamainą dirba bent jau tris valandas nakties metu arba ne mažiau ketvirtį laiko per metus“, – aiškino Valstybinės darbo inspekcijos Darbo teisės skyriaus vedėja Ieva Piličiauskaitė. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Už naktinį darbą mokamas pusantro karto didesnis atlyginimas, o viršvalandžiai apmokami dvigubu tarifu, tačiau, jei dėl laiko persukimo viena valanda atgal darbuotojo darbo laikas prailgėja, situacijos Darbo kodeksas nereglamentuoja. 

„Mūsų nuomone, tai turėtų būti apmokama kaip viršvalandinis darbas, nebent darbdavys labai aiškiai numato, kad bus dirbama nuo 21 iki 7 val., kas šiaip paprastai būtų 10 val., o šiuo atveju gaunasi 11 val. Jeigu aiškiai numatyta ir suplanuota 11 val. trukmė, tokiu atveju tai jau nebūtų viršvalandinis darbas“, – kalbėjo I. Piličiauskaitė. 

Darbdaviai problemos neįžvelgia.  

„Darbo kodekse ir kitų dalykų nėra, pavyzdžiui, mylėk savo darbuotoją arba darbuotojui mylėk savo viršininką, bet mes vis labiau matome, kad per socialinę atsakomybę ateina šitie dalykai“, – sakė darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas. 

Mes turime aibę tokių profesijų, kai kam reikia dirbti 25 val., o tai viršija žmogaus galimybes.

O štai profsąjungos įžvelgia kitą problemą – siūlo nustoti sukioti laiką. 

„Čia ne tik naktinio darbo problema, yra daug daugiau problemų, pavyzdžiui, žmonės, kurie budi 24 val. per parą. Mes turime aibę tokių profesijų, kai kam reikia dirbti 25 val., o tai viršija žmogaus galimybes“, – tikino Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Mažiau nesusipratimų kyla pavasarį, kai darbo trukmė naktį sutrumpėja. 

„Darbuotojui mokamas arba mėnesinis užmokestis, arba mokamas valandinis, tai yra už faktiškai dirbtą laiką. Apskaitoje žymimas faktiškai išdirbtas laikas ir taip ta situacija išsisprendžia“, – teigė Valstybinės darbo inspekcijos Darbo teisės skyriaus vedėja. 

Situaciją dėl darbo naktį sukantis laikui galima išspręsti šalims bendradarbiaujant. 

„Palikime žmonėms susitarti ir jie patys geriau matys, ar yra čia problema, kad ten kažkas persipina, kad ten kokią vieną dieną daugiau reikia dirbti“, – patarė darbdavių konfederacijos prezidentas. 

Pasak D. Arlausko, darbdaviai darbuotojų nekontroliuoja ir, esant reikalui, darbo metu išleidžia susitvarkyti asmeninių reikalų. 

„Tai dabar reikia reglamentuoti ir kiekvieną kartą žymėti bei skaičiuoti, kad tavęs nebuvo 2 val. darbe? Tai reiškia minusuoti iš atlyginimo?“ – retoriškai klausė D. Arlauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Antanas.

Sūnėnas, keleivino lėktuvo pilotas, turėjo tokią naktį naktinį reisą į Prahą. Atskrido, o ten, dėl laiko stokos, takas priėmimui neparuoštas. Suko ratus virš miesto 20 min. Panašiai būna ir su traukiniais.

Uz tai

ir isgerti!

skeltanagiam laikas

kaip skeltanagė karvė ant lenciūgo - vedi kur nori ir kada nori. Sketanagiai, nesikelkit į dievus - laikas niekam nepavaldus. Jo nei įvesi nei išvesi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS