K. Navickas palaikytų laikiną rusiškų ir baltarusiškų grūdų importo draudimą | Diena.lt

K. NAVICKAS PALAIKYTŲ LAIKINĄ RUSIŠKŲ IR BALTARUSIŠKŲ GRŪDŲ IMPORTO DRAUDIMĄ

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako palaikytų dalies dalies Seimo narių pasiūlymą laikinai visiškai uždrausti į Lietuvą importuoti rusiškus arba baltarusiškus žemės ūkio produktus ir pašarus.

Pasak jo, iki šiol ministerija rusiškų grūdų importo draudimo neinicijavo, nes dėl nedidelių jo apimčių nematė tokio poreikio.

„Jeigu Seimas apsispręs, tai taip – aš tą idėją (dėl laikino importo uždraudimo – BNS) palaikau“, – žurnalistams penktadienį sakė K. Navickas.

„Pagal apimtis tai yra tiek nepaveiku, kad mes tokio politinio prioriteto nematėme“, – teigė ministras, paklaustas, kodėl ministerija iki šiol nesiūlė uždrausti rusiškų grūdų importo.

Latvija praėjusią savaitę laikinai jau uždraudė Rusijos ir Baltarusijos žemės ūkio produkcijos ir pašarų importą.

„Jeigu jie (Latvija – BNS) negauna rimtų pastabų iš Europos Komisijos, aš manau, kad jis (laikinas importo draudimas – BNS) yra priimtinas“, – teigė žemės ūkio ministras.

„Reikia suprasti situacijos skirtumą tarp Latvijos ir Lietuvos. Mes įsivežame savo reikmėms labai mažus kiekius rusiškų grūdų, daugiausia kukurūzus, ir neįsivežame kviečių“, – kalbėjo jis.

Ministras pažymėjo, kad Lietuva nėra patraukli šalis ir rusiškų grūdų tranzitui, nes tarp valstybių nėra tiesioginės sienos. Todėl, anot jo, didesnė šio tranzito dalis keliauja per Latviją. 

„Mes kalbame apie mažą kolbą didžiuosiuose aruoduose – tokius (nedidelius – BNS) kiekius mes turime Lietuvoje, ypač rusiškos kilmės“, – teigė ministras.  

Pasak K. Navicko, ministerija jau pasiūlė nuo kovo vidurio įvesti iš Rusijos ir kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kilmės patikrą. 

Jo teigimu, tokią patikrą leistų nuo karo Ukrainoje pradžios vykstantis bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Jungtinėje Karalystėje esančių grūdų kilmę tiriančių laboratorijų.

„Mes Lietuva (bendradarbiavome – BNS) nusiųsdami savo grūdų pavyzdžius, ukrainiečiai yra nusiuntę iš savo visų regionų grūdų pavyzdžius, ir tai sudaro prielaidas ir galimybes gana tiksliai patikrinti, ar tie grūdai nėra iš užgrobtų teritorijų“, – sakė K. Navickas. 

Žemės ūkio ministerija šį pirmadienį pranešė nuo kovo vidurio griežtinsianti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę, tačiau teigė, jog visiškai uždrausti jų įvežimo nesieks.

Riboti rusiškų grūdų tranzitą ragino ir sausį protestus surengę Lietuvos ūkininkai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

> Viole

Prie krabų ir grūdai. Rezervistai "otkatus" jau pasiėmę.

chutin puilo

Ne laikiną, o visišką draudimą. Bent jau tol, kol putlerio gauja nebus sukišta į Hagos narvus.

Viole

Nieko nesuprantu,du metai sankcijos ruskiam,o grudai visaip vaziuoja,savo ukininkus veda link bankroto,pusvelciui turi parduoti derliu,o teroristiniu valatybiu grudus leidzia ivezt,valdzia atsibuskit
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS