Seimo komitetas siūlo kreiptis į EK dėl rusiškų grūdų importo ir tranzito draudimo | Diena.lt

SEIMO KOMITETAS SIŪLO KREIPTIS Į EK DĖL RUSIŠKŲ GRŪDŲ IMPORTO IR TRANZITO DRAUDIMO

Seimo Kaimo reikalų komitetas siūlo parlamentui priimti rezoliuciją dėl kreipimosi į Europos Komisiją (EK) raginant europiniu lygiu uždrausti rusiškų grūdų importą ir tranzitą per ES šalis.

Tokiai iniciatyvai trečiadienį komitete pritarta bendru sutarimu.

„Mes kalbame apie politinį apsisprendimą, kad būtų uždraustas (rusiškų grūdų – BNS) ir importas, ir tranzitas, ir manau, kad tas politinis sprendimas gali atsispindėti. Siūlau Kaimo reikalų komitetui ir dabar galbūt pritarti pasiūlymui, kad inicijuotume kreipimosi rezoliuciją“, – trečiadienį komiteto posėdyje teigė jo pirmininkas Viktoras Pranckietis. 

„Ta rezoliucija galėtų kreiptis ir į Europos Komisiją, ir atskirai dar į Latvijos Saeimą tam, kad jie irgi dar uždraustų tranzitą. (...) Bet bent jau į Europos Komisiją šiandien galėtume kreiptis“, – pridūrė jis. 

Seimo nariams siūlant laikinai uždrausti rusiškų bei baltarusiškų grūdų ir pašarų importą bei tranzitą, V. Pranckietis teigė, jog šie ribojimai nebūtų taikomi tranzitui į Kaliningrado sritį.  

Net jei ir kai kurios šalys, kurios yra pasienyje su Rusija, imsis nacionalinių sprendimų, nėra garantijos, kad rusiški grūdai ir gaminiai nepateks į Europos Sąjungą kitais keliais.

 

„Į Kaliningradą (iš Rusijos – BNS) tranzitas yra atskira su Europos Sąjunga sutartimi, ir tai nėra Lietuvos kontrolės subjektas. Tik karinis tranzitas yra kontroliuojamas. Todėl apie Kaliningradą mes nekalbame kalbėdami ir apie trąšas, kurios taip pat uždraustos tranzitu vežti per Lietuvą“, – teigė Kaimo reikalų komiteto pirmininkas.

Pasak V. Pranckiečio, pagrindinis rusiškos žemės ūkio produkcijos tranzitas į Klaipėdos uostą vyksta per Kenos ir Pagėgių pasienio punktus.

Užsienio reikalų ir susisiekimo viceministrai teigė, kad tokius draudimus efektyviau būtų priimti visos Europos Sąjungos (ES) lygiu.

„Net jei ir kai kurios šalys, kurios yra pasienyje su Rusija, imsis nacionalinių sprendimų, nėra garantijos, kad rusiški grūdai ir gaminiai nepateks į Europos Sąjungą kitais keliais“, – komitete teigė užsienio reikalų viceministras Simonas Šatūnas

Kad ES turėtų priimti bendrus sprendimus dėl rusiškų ir baltarusiškų grūdų importo draudimo pirmadienį sakė ir Lenkijos bei Lietuvos premjerai.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius svarstė, kad grūdų kainai nukritus žemiau 101 už toną Briuselis ir Ukrainoje galėtų vykdyti šiuo metu tik ES šalyse taikomus intervencinius žemės ūkio produkcijos pirkimus.

Beveik 20 įvairių frakcijų parlamentarų iš Kaimo reikalų ir Ekonomikos komitetų siūlo laikinai uždrausti į Lietuvą importuoti rusiškus arba baltarusiškus žemės ūkio produktus ir pašarus. Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius, be to, pasiūlė uždrausti ir šios produkcijos tranzitą. 

Jeigu Seimas pataisas priimtų, draudimas galiotų nuo balandžio 15 dienos iki 2025 metų liepos 1-osios. Vyriausybė turėtų patvirtinti konkretų produktų ir pašarų sąrašą.  

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

viena banditų šalių Beveikrusijos ir Rusijos prekė neturi kirsti ES sienos.

Ir ka gi?

Ogi rusai nebeims musu alkoholio,saldainiu,baldu. Kas tada!? Paliksite Leningrado ir Maskvos srityse simtus neiskrautu lietuvisku vilkiku!? Taigi verslas nutrauks kysius ministerijoms ir "parama" politinems partijoms! Va ir viso sarsalo pabaiga!

Kęstas

Kodėl Lietuvos elitas vėl tuštinasi miltais? Vakarų šalių elitas vengia dar didesnių maisto kainų Vakaruose ir bado likusiame pasaulyje, todėl susilaiko nuo Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos, pagrindinių maisto ir trąšų tiekėjų likusiam pasauliui, prekybos maistu trukdymo. Lietuvos valdžia, kaip piktas šuniukas, stengiasi įkąsti Rusijai, tai urzgia į rusiško maisto pusę, nepaisydama net galimybės sukelti politinę suirutę ją ginančiuose Vakaruose. Europos Sąjungos biurokratai sugalvojo mažiau pavojingą būdą įgelti Rusijai: be muitų įsileido Ukrainos maistą. Pigus ir nešvarus ukrainiečių maistas numušė maisto kainas ES ir baigia sunaikinti maisto gamybą Europos Sąjungoje. Lenkų žemdirbiai su tuo kovoja, padedami jų vyriausybės. O Lietuvos elitas tuštinasi miltais ir tikisi, kad riestainiai atpigs. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS