Kainų lenktynėse neatsilieka ir dujų balionai | Diena.lt

KAINŲ LENKTYNĖSE NEATSILIEKA IR DUJŲ BALIONAI

Pastaruosius keletą mėnesių brango dujų balionuose naudojamos propano – butano dujos, skirtos buitinėms viryklėms.

Toks balionas dabar vidutiniškai kainuoja nuo 26 iki 30 Eur.

Pigiausia – iš Mažeikių

Šių metų pradžioje vidutinė dujų baliono kaina buvo apie 21 Eur.

Bene pigiausiomis propano-butano dujomis prekiaujančios įmonės „Jozita“ vadovas Jonas Jokubauskis tvirtino, jog pastarosiomis dienomis dujų balionas pas juos kainuoja 23 Eur.

„Automobiliams skirtų dujų kainą net šiek tiek sumažinome: neseniai litras kainavo 68 centai, dabar keliais centais mažiau“, – sakė J.Jokubauskis.

Per daug neužsipirksi – yra griežti saugos reikalavimai.

Jis atkreipė dėmesį, kad buitinėms reikmėms naudojamų dujų kaina priklauso nuo bendrų naftos kainų tendencijų, nes propanas-butanas gaminamas perdirbant naftos žaliavą.

Visus naftos perdirbimo produktus „Jozita“ perka Mažeikių bendrovėje „Orlen Lietuva“, kuri didžiąją dalį žaliavos importuoja iš Rusijos.

Lemia ir Kremliaus ranka

Bendrovės „Deguva“ vadovas Dailius Šova sakė, kad propaną-putaną įsigyja ir iš tarpininkų, prekiaujančių ne tik rusiškos naftos produktais.

„Dujų kainą lemia ne atskirų prekiautojų sprendimai, bet bendrosios rinkos sąlygos, taip pat Kremliaus ranka. Jei brangsta nafta, degalai, neišvengiamai brangsta ir dujos“, – sakė D.Šova.

Jis pabrėžė, jog propano-butano mišinį Lietuvoje gamina vienintelė gamykla Mažeikiuose.

„Dujos gali būti atvežamos ir iš Daugpilio pilstymo stoties. Ši stotis produkciją gauna iš Rusijos, kuri turi technologijas ir gamina suskystintas dujas. Dujos atgabenamos ir tanklaiviais iš Norvegijos, Rusijos. Kas veža iš Mažeikių – kaštai yra mažesni, o kas per tarpininkus iš tanklaivių, kaštai didesni. Dėl didėjančių kuro kainų dujų transportavimas iš uostų gerokai pabrango“, – atkreipė dėmesį D.Šova.

K. Vanago/BNS nuotr.

Kaupti nepataria

Energetikos ministerijos duomenimis, 2021 metų pradžioje Lietuvoje buvo apie 1500 daugiabučių namų, kuriuose vis dar naudojami dujų balionai. Iš tų 1500 daugiabučių 764 pateikė paraiškas paramai gauti, kad galėtų pasikeisti dujų balionus alternatyviais energijos šaltiniais – elektra arba gamtinėmis dujomis. Kiek gyventojų naudoja dujų balionus ne daugiabučiuose, o individualiuose namuose, duomenų ministerija neturi.

Kai kuriuose namų ūkiuose, ypač kaimo vietovėse, gyventojai iš anksto apsirūpina didesniu balionų kiekiu.

Pasak „Deguvos“ vadovo D.Šovos, taip elgtis rizikinga ir dažniausiai – neteisėta.

„Per daug neužsipirksi – yra griežti saugos reikalavimai. Sandėliuke ar bute pagal eksploatacijos taisykles jų krauti negalima, net ir automobilyje negalima vežti kelių balionų“, – pabrėžė D.Šova.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Dabar 30 Jozita

Gediminas

Kiek dabar kainuoja pribezdetas buitinis bezdalu balionas

Mlaaa

Nuo kada JoZita 20 eur? Visa žiema ir pavasarį 30 eur +~ ėjo :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS