Ne tik pacientai, bet ir gydytojai gūžčioja pečiais: kompensuojamųjų vaistų sąraše neliko 300 vaistų | Diena.lt

NE TIK PACIENTAI, BET IR GYDYTOJAI GŪŽČIOJA PEČIAIS: KOMPENSUOJAMŲJŲ VAISTŲ SĄRAŠE NELIKO 300 VAISTŲ

  • 31

Šeimos gydytoju dirbantis Paulius Jacevičius rūpinasi daugiau nei tūkstančiu pacientų. Būna ateinančių gydytojo patarimo, tačiau nemažai daliai jų tenka išrašyti kompensuojamų vaistų. Nuo liepos kompensuojamų vaistų sąrašas keitėsi – jame atsirado beveik 190 naujų vaistų ir apie 300 buvo išbraukti. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

„Reiktų taip pat paminėti, kad šiame kompensuojamų vaistų kainyne šiuo metu yra įtraukta daugiau nei 2000 pozicijų būtent prekinių pavadinimų vaistų“, – teigė Valstybės ligonių kasos vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Lina Škiudaitė.

Šeimos gydytojų asociacija įsitikinusi – tiek vaistų tinkamam gydymui nepakaks.

„Daugumoj Europos šalių tikrai tas kompensuojamų vaistų skaičius yra kur kas didesnis ir, man atrodo, Lietuva tikrai nepasiekė, sakykim, tų 50 proc. vakarų Europos šalių, kurios tikrai kompensuoja daugiau ir yra lyderės“, – tvirtino Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas Julius Kalibatas

Vis dėlto Valstybinės ligonių kasos tikina, kad visos svarbiausios veikliosios medžiagos sąraše išliko, tad pacientų gydymui kainyno pokyčiai nekenks.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Gali keistis tik vaistų firminiai pavadinimai. Tad, iš esmės, būtent gydančioji, veiklioji medžiaga kainyne vis tiek lieka ir pacientų gydymas gali būti tęsiamas“, – tvirtino L. Škiudaitė.

Visgi pacientai skundžiasi, kad kas pusę metų persvarstomas kompensuojamų vaistų sąrašas sveikatai esą jau pakenkė.

„Praėjus pusei metų, jeigu žmogui jau viskas gerai, kraujo spaudimas susireguliavo, jis nueina į vaistinę ir to vaisto jau nebėra. Tai ir yra kiekvienam tam žmogui tokia tragedija“, – aiškino Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Yra dalis pacientų, kurie negali vartoti pigiausio vaisto dėl tam tikrų alerginių reakcijų, jie privalo pirkti galbūt ir brangesni vaistą.

Šeimos gydytojai pastebi, kad širdininkams išsiderina kraujo spaudimas, diabetininkams ima šokinėti cukraus kiekis kraujyje, be to kartais mažėja vaistų veiksmingumas, gali prasidėti alerginės reakcijos.

„Yra dalis pacientų, kurie negali vartoti pigiausio vaisto dėl tam tikrų alerginių reakcijų, jie privalo pirkti galbūt ir brangesni vaistą“, – sakė J. Kalibatas.

Tad neretai kompensuojamų vaistų sąraše neberadę savo vaistų žmonės tiesiog apsisprendžia juos įsigyti iš savų pinigų.

Šeimos gydytojai neretai susiduria su situacijomis, kai pacientui išrašius vaistus paaiškėja, kad jie jau nebėra kompensuojami. Ši klaida gali baigtis baudomis iš Valstybinių ligoninių kasų. Visgi, pačios ligonių kasos tikina, kad tokie nuogąstavimai nepagrįsti – anot L. Škiudaitės, tiktai dėl vaisto išrašyto nieko nenutiks, vaisto išrašymas kažkokios atsakomybės neužtraukia.

Kompensuojamuosius vaistus su mažiausia priemoka perkantiems pacientams bus taikomas metinis priemokų krepšelis, kurį viršijus, papildomas vaistų išlaidas padengs valstybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

che

kažkodėl su kompensuojamais vaistais LT nesilygiuoja į europos valstybes, bet kai reikia visokius durnus įstatymus tai pirmi.

O kada

jus paskutini karta streikavote del kompensuojamuju vaistu prieinamumo,kainu!? Nebuvo taip!? Tai ko,i2iotai,tada verkiate!?

nuomonė

Supratau,ką reiški pakeisti vaistą nuo kraujospūdžio,kadangi reikėjo stipresnio,nes pripartęs buvo organizmas daugelį metų prie pakeisto...Jūs neįsivaizduojate,sunku patikėti,ką reikia išgyventi-pykina,galva svaigsta,kojos linksta,ant ausų pgultiis r t.t. Tai įsivaizduoju ,jei kokį į generin įpakeistų,ne ,mjau ačiū,ir neaiškinit,kad veiklioji medžiaga ta pati,na ir kas,kiti priedai,kitas organizmo reakcija..Nebandykit,jei nereikia keisti,negailėkit pinigų,tegu susikiša Veryga-įvedęs generinius-į gerą vietą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS