KT vertins, ar galima iš teistų asmenų konfiskuoti pajamomis nepagrįstą turtą | Diena.lt

KT VERTINS, AR GALIMA IŠ TEISTŲ ASMENŲ KONFISKUOTI PAJAMOMIS NEPAGRĮSTĄ TURTĄ

Konstitucinis Teismas (KT) vertins Baudžiamojo kodekso nuostatą, kuri leidžia iš turtinius nusikaltimus padariusių asmenų konfiskuoti pajamomis nepagrįstą turtą.

KT pirmadienį pranešė, jog priėmė nagrinėti individualų konstitucinį skundą dėl Baudžiamojo kodekso nuostatų, susijusių su išplėstiniu turto konfiskavimu, atitikties pagrindiniam šalies įstatymui.

Pasak pranešimo, į KT kreipėsi už kyšininkavimą teistas asmuo, kuriam teismo nuosprendžiu buvo pritaikytas išplėstinis turto konfiskavimas.

Skunde nurodoma, kad Konstitucija įtvirtina teisę į nuosavybę, ir nors šį teisė nėra absoliuti, pagal dabartinį reguliavimą išplėstiniam turto konfiskavimui taikyti pakanka teismo abejonės dėl turto įsigijimo teisėtumo.

Pasak skundo, turtas gali būti konfiskuotas remiantis vien prielaida, jog galbūt buvo įgytas neteisėtai, nors jo sąsajos su nusikalstama veika nėra įrodytos, ir tai iš esmės leidžia nusavinti asmens turtą, kuris nebūtinai yra gautas neteisėtu būdu.

Baudžiamasis kodeksas nustato, kad išplėstinis turto konfiskavimas yra kaltininko turto ar jo dalies, neproporcingos kaltininko teisėtoms pajamoms, paėmimas valstybės nuosavybėn, kai yra pagrindas manyti, kad turtas gautas nusikalstamu būdu.

Turtas gali būti konfiskuotas iš asmens, kuris pripažintas padaręs apysunkį, sunkų arba labai sunkų tyčinį nusikaltimą, iš kurio turėjo ar galėjo turėti turtinės naudos, ir nepagrindžia didelės vertės, per 9,5 tūkst. eurų, turto įsigijimo teisėtumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Mūsų teisinė

Sistema- tai pats didžiausias pūlinys, puvėkas. Kuris daug labai žmonių gyvenimų sulaužęs..Per visą grandinę neadekvačių sprendimų. Vieni priima įdiotišką B.K str- tarkim dėl šmeižto. Kerštautojas parašo pareiškimą už passkytą teisybę- kad jį tarkim sukčium, ar vagiu pavadino ( gal žmogus asmeniškai nukentėjo). Ir nuteis žmogų, niekam neįdomu. Pirmaujame europoj pagal teistų žmonių skaičių. O valdžią manau tas teisinis pūvinys gerai, džiugina, nes išsiperka lengvai papuolę. Onekaltiems žmonėms teistumus dalina. Tokia tiesa. Tai mano nuomonė

Ir apskritai

Ar teismą teismu galima vadinti jeigu ten nunulinami įrodymai, arba nekreipiama į juos dėmesio, jeigu byloje turi išankstinę motyvaciją ( korupcinę) žmogų nuteisti. Kodėl Lietuvoj tokie baosus dalykai vyksta? Juk ten gilus sovietizmas, kur ten sėdintys ponai įsivaizduoja kad gali daryti ką nori. Tai yra baisu.

Žinote kas baisiausia?

Kad viską žinau apie abu teistumus. 1. Kartas korupcija teisme buvo. 2. Kartas esu užsakytas per prokuratūrą. Teisme pamačiau kad prokurorė su teisėja draugės. Panašiai kaip Šimonytė su D.Kreiviu. Žodžiu vienoj komandoj. Supratau kad teisingumo tikėtis net neverta. Ir baisiausia yra tai, kad bet koks neautralus teisėjas dabar paėmęs tarkim šmeižto bylą, suprastų iš karto kad nuteisė nekaltai. Nes pateikiau 100% įrodymus ką sakiau. Gal ten putinistai sėdi? Jeigu sugeba nunulinti įrodymus? Tai mano nuomonė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS