Labdaros organizacijos džiaugiasi GPM paramos pokyčiais: nebereikės konkuruoti su garažų bendrijomis | Diena.lt

LABDAROS ORGANIZACIJOS DŽIAUGIASI GPM PARAMOS POKYČIAIS: NEBEREIKĖS KONKURUOTI SU GARAŽŲ BENDRIJOMIS

  • 2

Seimas atėmė iš žmonių galimybę dalį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) skirti mokykloms, darželiams ar kitoms biudžetinėms organizacijoms. Paramą nuo 2025-ų metų bus galima skirti tik nevyriausybinėms organizacijoms ar profesinėms sąjungoms. Opozicija tokį projektą vadina prievarta, panaikinančia teisę pasirinkti. Dėl projekto apsižodžiavo net valdantieji – premjerė ir krašto apsaugos ministras, praneša LNK.

„Vien šitos priemonės, kurias mes čia matome, kainavo virš 2 tūkst. eurų. Jos – labai brangios. Tai yra vaikų nusiraminimui, ypač vaikams, kurie turi specialiųjų ugdymo poreikių“, – tvirtino darželio „Atžalėlės“ direktorė Eglė Varnienė, rodydama naktines lempas, imituojančias žvaigždes.

Šios priemonės pirktos už žmonių, daugiausiai tėvelių, skirtą dalį GPM. Iš šios paramos pirkti ir kondicionieriai. Per metus darželiui mokesčių inspekcija perveda apie 3–4 tūkst. eurų. 

Šiandien direktorė išgirdo, kad po keleto metų šią paramą bus galima skirti tik nevyriausybinėms organizacijoms ir profesinėms sąjungoms. 

„Teks šiek tiek labiau taupyti ar atsisakyti tokių ypatingų, gerų, brangių priemonių, kurios yra skirtos vaiko reikmėms“, – teigė E. Varnienė. 

Papildomų pinigų negaus ir mokyklos.

„Mokyklos neturi lėšų einamosioms išlaidoms. Paprastai jų sąmatose šitos eilutės yra tuščios arba apytuštės. Jeigu reikia pavežėti į olimpiadą, jeigu reikia nupirkti prizus“, – vardino švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždienė.

2020-ais metais apie 3 mln. eurų paramos skirta 24 tūkstančiams biudžetinių įstaigų, tačiau Seimas nusprendė, kad labiau remti reikia nevyriausybininkus. 

„Biudžetinės įstaigos, kurios jau vieną kartą yra finansuojamos iš valstybės biudžeto, antrą kartą 1,2 proc. nuo jau sumokėto GPM nebegautų. Jį gautų nevyriausybinis sektorius, kuris dažnu atveju kito finansavimo apskritai neturi“, aiškino Seimo narys Andrius Bagdonas.

Paramos negalės gauti ir sodų bendrijos.

„Didelė dalis nukeliauja asmeninei naudai, pavyzdžiui, sodų bendrijos nariai skiria GPM dalį sodų bendrijai, kuriai jie priklauso, ir ta sodų bendrija nusitiesia sau keliuką“, – tvirtino Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Daugeliui organizacijų tai bus dvigubai, trigubai, o gal net ir keturis kartus didesnis finansavimas, kadangi nebereikės konkuruoti nei su namų, nei su garažų bendrijomis.

Žinios, kad siaurėja GPM gavėjų ratas, laukė nevyriausybinės organizacijos. „Maisto bankas“ pernai gavo apie 50 tūkst. eurų GPM paramos.

„Mes įsivaizduojame, kad daugeliui organizacijų tai bus dvigubai, trigubai, o gal net ir keturis kartus didesnis finansavimas, kadangi nebereikės konkuruoti nei su namų, nei su garažų bendrijomis“, – džiaugėsi „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

Įstatymo pakeitimus supeikė kai kurie opozicijos atstovai.

„Nors siūlo liberalai, bet jis primena tokius draudimus – uždrausti pasirinkimo laisvę“, – kalbėjo Seimo narys Saulius Skvernelis.

„Didelė dalis tėvelių, kurie dabar aukoja darželiams ir mokykloms, bus demotyvuoti, nes, koks tikslas, jeigu tu negali savo vaikui skirti, kažkur kitam skirti“, – svarstė Seimo narė Agnė Širinskienė.

Dėl projekto susipliekė net patys valdantieji. Socialinėse medijose susikirto išimtį paramai skirti krašto apsaugai siūlęs krašto apsaugos ministras ir premjerė. Ministras prašė „neatimti iš piliečių galimybės skirti savo pinigus ir nupirkti krašto apsaugai savo „Bayraktarą“.

Premjerė atkirto: „tamstos sritis, ta, kuri išlaikoma iš biudžeto, dargi yra finansuojama prioritetiškai, o šiemet dar ir gerokai stipriau, nei prieš tai planuota“.

M. Majauskas irgi „krimstelėjo“ Arvydui Anušauskui.

„Nesolidžiai atrodo bandymas atkąsti dar papildomus 50 tūkst. eurų GPM paramos“, – rašė M. Majauskas.

Vėliau šis viešas „pasikandžiojimas“ buvo ištrintas, o ministras siūlymą dėl išimties krašto apsaugai atsiėmė. 

„Mes išsiaiškinome frakcijoje. Tiesiog aš kėliau klausimą, kad nebūtų kalbama tokiu tonu, kad krašto apsauga kažką „atkanda“, „per didelį kąsnį“. Iš tikrųjų leksika šiuo atveju – netinkama“, – teigė A. Anušauskas.

„Kovingas ministras kovoja už savo srities finansavimą ir jį galima suprasti, tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad pilietinė visuomenė taip pat yra labai svarbus valstybės saugumo ramstis. Žmonės, norintys aukoti kariuomenei, gali aukoti Šaulių sąjungai“, – alternatyvą GMP paramai pasiūlė M. Majauskas.

„Pats jau daug metų pervedinėju tą 1,2 proc. ne biudžetinėms įstaigoms“, – sakė A. Anušauskas.

Ribojimai skirti paramą įsigalios 2025-aisiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

siaip

beje netikiu kad tas istatymas isigalio 2025 metais :D, ateis nauja valdzia ir atsauks. cia kazkoks durnynas LT, cia istatymai kas 6 men keiciasi, o visokios pataisos, korekcijos, ir istatymai spek tik sekti, kiekviena diena koreguoja isleidzia nieko Jums nezinant. todel netikiu kad toks istatymas issigalios ir bus 2025 metais, neįmanoma.

O

kaip su partijomis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS