M. Liutvinskas: „raudonų lempučių“ surenkant biudžeto pajamas nematome | Diena.lt

M. LIUTVINSKAS: „RAUDONŲ LEMPUČIŲ“ SURENKANT BIUDŽETO PAJAMAS NEMATOME

Finansų ministerija neįžvelgia rizikų ar pavojaus, jog gali būti nesurinktos planuojamos šių metų valstybės biudžeto pajamos, sako viceministras Mindaugas Liutvinskas.

„Kažkokių labai raudonų lempučių šiandien nematome. Aišku, tikrai sekame situaciją, žiūrime, analizuojame, jeigu reikės, galvosime, ką daryti, bet kol kas kažkokių raudonų lempų nematome“, – Seimo Audito komitete trečiadienį sakė M. Liutvinskas. 

Anot M. Liutvinsko, pridėtinės vertės mokesčio (PVM)  surinkimo „tendencija, matyt, yra į pozityvią pusę“.

„Visumoje yra pozityvių ir negatyvių veiksnių. Šiandien pasakyti, kad į kažkurią pusę nusvirs svarstyklės gal, sakyčiau, dar yra anksti. Neturime pakankamai analitinių duomenų, kad galėtume kredibiliai kažką teigti“, – kalbėjo viceministras. 

Finansų ministerija antradienį pranešė, kad sausį-vasarį iš PVM surinkta 1,2 mlrd. eurų pajamų – 7,3 proc. (94,3 mln. eurų) mažiau nei pernai. Sausį biudžeto įplaukos iš PVM buvo 10,6 proc. mažesnės nei pernai sausį, o vasarį atotrūkis sumažėjo iki 1,7 proc.

„Turime kol kas dviejų mėnesių skaičius, iš jų daryti tokių plačių ir toli žvelgiančių išvadų, matyt, nereikėtų. Bendrai, žiūrint į biudžeto pajamas, svarbu viso metinio plano iš visų mokesčių surinkimas. Turime žiūrėti į visumą“, – kalbėjo finansų viceministras.

Valstybės ir savivaldybių biudžetai per du šių metų mėnesius gavo 2,7 mlrd. eurų pajamų (be Europos Sąjungos ir kitos finansinės paramos lėšų – BNS) – 3,5 proc. daugiau nei pernai tuo pat laiku, o vien valstybės biudžetas – 2,15 mlrd. eurų pajamų – 0,8 proc. (17,4 mln. eurų) daugiau.

Tačiau pajamų iš mokesčių įplaukė 3,5 proc. (71,6 mln. eurų) mažiau – 1,99 mlrd. eurų. Vien gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sausį ir vasarį valstybė surinko 805 mln. eurų, arba 13,3 proc. (94,3 mln. eurų) daugiau nei pernai.

Valstybės kontrolės Biudžeto stebėsenos departamento vadovė Jurga Rukšėnaitė trečiadienį Seimo komitete pakartojo, kad galimas mažesnes biudžeto pajamas iš PVM, taip pat ir pelno mokesčio šiemet galėtų kompensuoti didesnės įplaukos iš GPM. Institucija šiemet prognozuoja spartų gyventojų perkamosios galios augimą.

Kai kurie ekspertai sako, kad nepaisant kiek geresnio rezultato nei sausį, metinis PVM surinkimo planas gali būti neįgyvendintas. Tačiau kiti analitikai sako, jog dviejų mėnesių duomenų dar nepakanka tokiam vertinimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS