Modulinių namų gamyba – sezoniškumo išvengti padedantis verslas | Diena.lt

MODULINIŲ NAMŲ GAMYBA – SEZONIŠKUMO IŠVENGTI PADEDANTIS VERSLAS

Modulinių namų ir namelių gamyba, anot šios rinkos atstovų, – ne tik perspektyvus, bet ir statybų bendrovėms sezoniškumo išvengti padedantis verslas. Būstai iš modulių daugiausiai eksportuojami, dalyje jų apgyvendinti į Europą atvykę migrantai.

Tauragėje veikianti statybos bendrovė modulinių namelių gamybos ėmėsi prieš metus. Veiklos išplėtimas trečdaliu padidino pajamas.

„Pagrindinė priežastis [imtis modulinių namų gamybos – LRT.lt] buvo išvengti sezoniškumo. Esame statybinė įmonė jau daugiau nei 20 metų ir beveik kasmet susiduriam su ta pačia problema – kur dėti darbuotojus žiemą“, – sakė UAB „Apastata“ projektų vadovė Kristina Apanavičiūtė.

Nors tokių namelių gamintojų Lietuvoje netrūksta, bendrovės vadovai sako, kad darbo užtenka visiems. Įmonė net investavo daugiau kaip 300 tūkst. eurų į naujo cecho statybą, darbuotojų mokymus ir planuoja įsigyti modernios įrangos. Per mėnesį čia pagaminama nuo 40 visiškai įrengtų sanitarinių modulių iki 200 tuščių. Modulių kaina – nuo 3 tūkst. iki 12 tūkst. eurų.

„Esame įrengę 5 pabėgėlių stovyklas Diuseldorfe, taip pat modulinius namus naudojamus karo pramonei Suomijoje. Ten yra gyvenamieji, sanitariniai bei biuro konteineriai. Tai pat dalis konteinerių yra iškeliavę Į Norvegiją, pagal individualius užsakymus. Lietuvoje dažniausiai namelius perka statybinės įmonės“, – teigė moduliniais namais prekiaujančios įmonės projektų vadovė.

Kita daugiau nei dešimtmetį medinius modulinius namus gaminanti bendrovė Kretingoje savo produkciją eksportuoja tik į Norvegiją. Per metus bendrovė pastato apie 20 tūkst. kvadratinių metrų bendro ploto, 4-5 aukštų gyvenamuosius namus.

„Kainų prasme žiūrint, Norvegija yra patraukliausia, nes ten kainų lygis aukščiausias. Ten, kur kainų lygis yra žemesnis, suprantama, produktas yra pakankamai brangus, todėl sunku būtų eksportuoti į kitas šalis“, – teigė UAB „Kegesa“ vadovas Petras Kiminius.

Norvegijos rinkoje parduodamo namo kvadrato kaina – 3-4 tūkst. eurų.

„Lietuvoje šiandieną rimtų konkurentų neturime, bet Rytų Europoje yra 3-4 pakankamai stiprūs konkurentai – lenkai, estai su kuriais tenka dalintis rinka“, – sakė įmonės vadovas.

Verslininkas neslepia, kad Lietuvoje įvedus eurą, namelių gamyba pabrango iki 15 procentų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS