Seimas kitai savaitei nukėlė siūlymą ištirti elektros ir dujų rinkų priežiūrą | Diena.lt

SEIMAS KITAI SAVAITEI NUKĖLĖ SIŪLYMĄ IŠTIRTI ELEKTROS IR DUJŲ RINKŲ PRIEŽIŪRĄ

Parlamentarai sekmadienį nutarė kitą posėdį svarstyti siūlymą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją analizuoti problemas energetikos sektoriuje.

Klausimo svarstymą atidėti kitam posėdžiui pasiūlė konservatorius Andrius Vyšniauskas, Seimas jam pritarė bendru sutarimu.

Opozicijos atstovai siekia sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuri aiškintųsi, ar politikai ir Valstybinės energetikos reguliavimo taryba (VERT) tinkamai prižiūri elektros ir dujų rinkas. 

Jie tvirtina, kad dėl energetikos rinkos netinkamos kontrolės ne kartą galėjo būti pažeistas viešasis interesas ir vartotojų teisės.

Premjerė Ingrida Šimonytė sekmadienį žurnalistams sakė, kad jeigu norima tirti elektros rinkos liberalizavimą, reikėtų domėtis kelių parlamentų kadencijų sprendimais.

„Tai yra ne pirmas kartas, kada opozicija bando tirti (...) temas, bandydama priskirti elektros rinkos liberalizavimą dabartinei Vyriausybei, nors sprendimus dėl liberalizavimo priėmė buvęs Seimas ir buvusi Vyriausybė tai pasiūlė. Akivaizdu, kad atsiradus vienam ar kitam debatui energetikos temomis bandoma tarsi tai susieti su esama Vyriausybe, tad jeigu Seimas atsispręs ką nors tirti, mes pasiūlysime, kad būtų tiriami išsamiai ir tie įvykiai, kurie įvyko per dviejų praėjusių vyriausybių kadencijas, nes klausimų taip pat yra ne vienas“, – pareiškė Vyriausybės vadovė.

Komisijai siūloma pavesti atsakyti į 17 klausimų: ji turėtų aiškintis, kodėl nepavyko elektros rinkos liberalizacija, kokią įtaką procesui turėjo „Ignitis grupė“ ir jos vykdoma lobistinė veikla, ar Vyriausybė, Energetikos bei Finansų ministerijos, VERT ėmėsi ir kokių veiksmų, kad būtų užkardytas vienos įmonės dominavimas elektros tiekimo rinkoje.  

Taip pat tikimasi, kad tyrimas atskleistų priežastis, kodėl vykdydama elektros rinkos liberalizavimą valstybė neužtikrino tinkamos vartotojų teisių apsaugos.

Siūlyme imtis parlamentinio tyrimo pabrėžiama, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba išaiškino, jog „Ignitis grupės“ įmonė ESO galėjo neskaidriai nustatyti gyventojams teikiamų paslaugų kainodarą, bet energetikos ministras Dainius Kreivys nesiėmė teisėkūros iniciatyvų uždaryti landas galimai korupcinei įmonės praktikai.

Tyrimu būtų išsiaiškinta situacija ir dėl 158 mln. eurų vartotojų permokos už ESO teikiamas paslaugas.

Parlamentinės kontrolės siekiantys Seimo nariai nutarimo projekte akcentuoja Konstitucinio Teismo sprendimą dėl saulės energetikos plėtros apribojimų.

Tyrimu taip pat norima sužinoti, ar VERT taikė kokias nors priežiūros bei kontrolės priemones „Ignitis“ įsigyjant dujas, skirtas buitiniams vartotojams 2023 metams.  

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

alis...

reikia ištirti visų energetinių tarpininkų veiklą...

Jokia

valdzia nestabdys vogimo,nes visi jie akcininkai. O dar ir kysius gauna uz istatymus,palankius vogimui. Pagaliau,niekada nemazins kainu. Juk daugiau PVM gauna isvogimui! Va jums ir uzburtas,amzinas kapitalizmo ratas! Tik,jus visi iki 1990uju to nezinojote,o jie - puikiai zinojo,kur veda avinus. Nes kapitalizmas - visur lygiai toks pat!

Vėl jie nesusigaudo

kad seimas turi griežtai įgalinti Prokuratūrą su teisėsauga užsiimt tokiais darbais ir pareikalauti tyrimo kas kodėl ir kaip iš valdžios atstovų dirba energetikams, kas yra poveikio valdžiai pirkėjai-pardavėjai. Galų gale pakelt skandalą prezidentui kad jis nereguliuoja teisėsaugos ir negarantuoja LR Konstitucijos veikimo..Kas iš to kad seimas tirs elektros ir dujų priežiūrą? Jau aišku kad ne jie turi užsiimti tokiais darbais... Kas naudos iš tokių jau buvusių tyrimų?Kad visiems pasakys kas iš dabartinių gauna pinigus iš energetikų? Taigi vistiek paskui niekas nieko nepasodina nepašalina iš seimo o stebuklu pasodinus kaip pvz. Gapšį tokie zekai vistiek lieka seimo nariais ir kuria mums įstatymus:D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS