Po žemės drebėjimo Maroke – žinia ketinantiems čia vykti lietuviams | Diena.lt

PO ŽEMĖS DREBĖJIMO MAROKE – ŽINIA KETINANTIEMS ČIA VYKTI LIETUVIAMS

  • 0

Ką daryti, jei žinote, kad jūsų artimieji ar draugai yra išvykę į Maroką? Plačiau – LNK reportaže.

Situaciją pakomentavo Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė Milda Plepytė-Rainienė.

– Galiu komentuoti tik apie keliautojus, kurie keliauja su kelionių organizatoriais. Mūsų žiniomis, nėra tokių asmenų. Bet turime įsivertinti, kad visada gali būti individualus keliavimas, kai keliautojas pats įsigyja lėktuvo bilietus. Negaliu patikslinti tokių duomenų. Reikėtų kreiptis į ambasadą ar Užsienio reikalų ministeriją. Tačiau nukentėjusių keliautojų tikrai nėra.

– Jei Maroke vis dėlto yra pavienių keliautojų iš Lietuvos, ką jie turėtų daryti ir kur turėtų kreiptis?

– Visuomet reikia kreiptis į vietines, atsakingas institucijas ir taip pat informuoti Užsienio reikalų ministeriją. Geriausia yra registruoti savo kelionę Užsienio reikalų ministerijos turimoje programėlėje „Keliauk saugiai“. Tada ir valstybinės institucijos galės žinoti, kiek kiekvienoje valstybėje konkrečiu metu galėtų būti Lietuvos piliečių. Tos programėlės dėka, būtų lengva susisiekti ir sekti informaciją.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jei Lietuvoje yra žmonių, kurie žino, kad iš jų rato asmuo yra iškeliavęs į Maroką ir su juo nutrūko ryšys. Ką tokiems žmonėms daryti, kur kreiptis, jei jiems neramu?

– Tokiu atveju raginame susisiekti su Konsuliniu departamentu ir informuoti, jog jūsų giminaičiai ar draugai yra išvykę į minėtą valstybę. Toliau viskas bus perduota atsakingoms institucijoms. Tikiuosi, kad tokių situacijų nepasitaikys.

– Kelionių sezonas į Maroką iš Lietuvos turėtų prasidėti netrukus. Bet ar bus saugu dabar ten keliauti? Ką jūs rekomenduotumėte turistams, kurie net prieš pusmetį susiplanavo šias keliones?

– Kelionių organizatoriai neplanuoja kelionių artimiausiu metu Maroko kryptimi. Jei bus galimybės, jos bus atnaujintos kitais metais. Tačiau šiais metais įsigyti keliones ir keliauti į Maroką per kelionių organizatorius nebus galima. Kaip ir minėjau, visada galima keliauti individualiai ir savarankiškai. Siūlome sekti Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas ir jomis vadovautis. Taip pat siūlome nepagailėti pinigų ir keliaujant įsigyti sveikatos draudimą, kurie ženkliai pagelbės ištikus nelaimei ir nuims didelę naštą nuo artimųjų.

Pranešama, kad Maroke yra ir 12 turistų iš Lietuvos.

Plačiau papasakojo kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius.

– Mes organizuojame keliones į Maroką. Ši zona susilaukusi tikrai daug susidomėjimo. Šiuo metu turime dvylikos asmenų keliautojų grupę su profesionalia lietuvių gide bei vietiniu Maroko gidu.

– Kurioje vietoje yra ši grupė? Ar jie saugūs? Ar jie pajuto žemės drebėjimą?

– Kai penktadienio vakarą įvyko žemės drebėjimas, mes susisiekėme su mūsų keliautojais Maroke, su jų kelionės vadove, su vietos partneriais. Keliautojų grupė tuo metu buvo gerokai nutolus nuo žemės drebėjimo vietos ir nuo pačios zonos, kuri buvo paveikta. Šiuo metu jie keliauja po Sacharos dykumą. Jų kelionės maršrutas numatytas iki rugsėjo 18 d. Jie lankysis ir Marakešo mieste. Kol kas vietos partneriai teigia, kad viskas veikia, parduotuvės atidarytos.

– Kelionė tęsiasi. Ar tie keliautojai norėtų vykti į tas vietas, kurios buvo stipriai paveiktos žemės drebėjimo?

– Jiems nebuvo suplanuota vykti į tas vietas.

– Teko kalbėti su Lietuvos turizmo asociacijos direktore Milda Plepyte-Rainiene. Ji sakė, kad neturi jokios informacijos, kad būtų kas nors iškeliavęs iš Lietuvos. Ar negali būti, kad tų keliautojų Maroke yra gerokai daugiau, tik asociacija nežino apie tai?

– Tai visiškai normalu, kad tokia informacija greičiausiai nėra niekur kaupiama. Kiekvienas kelionių organizatorius neturi pateikti tokios informacijos. Be to, daugybė lietuvių keliauja savarankiškai į Maroką. Šią kelionę mes suorganizavome žmonėms, kurie nenorėjo keliauti savarankiškai, kurie norėjo būti lydimi, jaustis saugūs.

GALERIJA

  • Asociatyvi nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS