Privačios saulės elektrinės rugsėjį pagamino 22 proc. daugiau elektros | Diena.lt

PRIVAČIOS SAULĖS ELEKTRINĖS RUGSĖJĮ PAGAMINO 22 PROC. DAUGIAU ELEKTROS

  • 1

Gyventojų saulės elektrinės rugsėjį pagamino 22 proc. daugiau elektros nei prieš metus, o trečiąjį ketvirtį jų gamyba buvo panaši, kaip ir pernai tuo pat laiku, skelbia energetikos sprendimų bendrovė „Elektrum Lietuva“.

„Elektrum Lietuvos“ Technikos ir tiekimo departamento vadovas Kostas Dryžas pastebi, kad iš pažiūros saulės šiemet buvo gana nemažai, bet elektros gamyba atspindi tikrąją orų situaciją.

„Net ir mažiau saulėtomis dienomis elektrinės gamino elektrą, o namų ūkiai galėjo ją vartoti savo reikmėms bei susidariusį perteklių atiduoti į tinklą. Vis tik mūsų surinktų rodiklių vertinimu, šiemet trečiojo ketvirčio saulės elektros gamybos vidurkis buvo labai panašus, kaip ir pernai – jis siekė 385 kilovatvalandes kilovatui (kWh/kW), kai tuo pačiu laiku prieš metus – 383 kWh/kW. Iš esmės gamybos kiekis nepasikeitė“, – pranešime sakė jis.

Saulėtą ir šiltą rugsėjį, remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, saulės spindėjimo trukmė šalyje sudarė 1,4 daugiamečio vidurkio reikšmės. 

Rugsėjį saulė spindėjo 256,6 valandos ir trečiąjį ketvirtį tapo antru pagal šviesumą mėnesiu po liepos, kuomet saulė džiugino 269 valandas.

 

Anot K. Dryžo, saulės spindėjimo trukme rugsėjis buvo labiau panašus į liepą nei rugpjūtis.

„Atrodytų, kad intensyviausiai saulė spindi ir ją labiausiai jaučiame vasarą, tačiau orai vėl pasirodė nenuspėjami. Rugsėjį saulė spindėjo 256,6 valandos ir trečiąjį ketvirtį tapo antru pagal šviesumą mėnesiu po liepos, kuomet saulė džiugino 269 valandas. Deja, bet rugpjūtį saulė spindėjo mažiausiai trečiąjį ketvirtį – iš viso 221 valandą“, – sakė jis.

Rugsėjį labiausiai – 34 proc. – saulės elektros gamyba išaugo Vilniaus apskrityje (jos vidutiniškai pagamino 118 kWh/kW), 23 proc. – Kauno regione (112 kWh/kW), o po 20 proc. – Šiaulių ir Panevėžio (atitinkamai 110 ir 104 kWh/kW).

Tuo metu Klaipėdos apskrityje, kuri laikoma labiausiai saulėta šalies vieta, privačių saulės elektrinių gamyba rugsėjį padidėjo mažiausiai -– 13 proc., tačiau sugeneruotos elektros vidurkis buvo aukštas ir siekė net 125 kWh/kW.

Tačiau liepa buvo palankiausia Klaipėdai – čia saulės elektrinių turėtojų gamyba padidėjo 10 proc. iki 162 kWh/kW. Tuo metu Panevėžio regione jų gamyba smuktelėjo 2 proc. iki 135 kWh/kW, o visoje Lietuvoje – augo 3 proc. iki 150 kWh/kW.

Rugpjūtį saulės spindėjimas sąlyginai buvo kukliausias ir sudarė 0,86 daugiamečio rodiklio, o mėnesio gamybos apimtis visoje šalyje sumažėjo 16 proc. iki 122 kWh/kW.

„Elektrum Lietuvos“ duomenimis, antrąjį ketvirtį šios saulės elektrinės pagamino 10 proc. daugiau, o pirmąjį ketvirtį – 41 proc. mažiau elektros nei tuo pačiu metu pernai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ramus

Pritariu, rugsejis buvo neblogas. Bet tai nereiskia, kad nepriklausomi tiekejai eme ir pasidare lojalus savo klientams - toliau stumia savo stabiliai 24 cnt uz kW...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS