Profsąjungos ragina mokesčių ir pensijų kaupimo pertvarką aptarti Trišalėje taryboje | Diena.lt

PROFSĄJUNGOS RAGINA MOKESČIŲ IR PENSIJŲ KAUPIMO PERTVARKĄ APTARTI TRIŠALĖJE TARYBOJE

  • 2

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija antradienį kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę ragindama kuo greičiau diskusijoms Trišalėje taryboje pateikti pasiūlymus dėl numatomos kai kurių mokesčių ir pensijų kaupimo pertvarkos.

Anot konfederacijos, Seimo pavasario sesijoje planuojami svarstyti mokesčių reformos bei pensijų kaupimo sistemos pokyčiai yra kompleksiniai, jautrūs ir visiems šalies gyventojams aktualūs klausimai, jų keitimas reikalauja plačių diskusijų ne tik Vyriausybėje ar Seime, bet ir su socialiniais partneriais.

„Reikalaujame atsakingesnio Vyriausybės požiūrio, nes dabar atrodo, kad vienašališkai priiminėjami sprendimai už uždarų durų“, – antradienį išplatintame pranešime teigė konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Seimo pavasario sesijos darbų programos projekte nurodyta, kad mokesčių peržiūros svarstymas numatytas gegužę, o pensijų kaupimo sistemos – kovo-birželio mėnesiais, tačiau konfederacijos nuomone, Vyriausybė elgiasi neatsakingai, tam skirdama kelis mėnesius.

Lietuvos verslo konfederacija (LVK) praėjusią savaitę taip pat teigė esanti susirūpinusi dėl kai kurių mokesčių pertvarkos, apie kurią verslo bendruomenė neturi jokios informacijos. Pasak organizacijos, ji baiminasi, jog bus didinami mokesčiai, nors Vyriausybė žadėjo nedidinti mokestinės naštos verslui.

LVK prašo finansų ministrės Gintarės Skaistės kuo skubiau pateikti siūlomus mokestinių įstatymų pakeitimus ar bent jų gaires, kad suinteresuotos pusės galėtų išanalizuoti ir pateikti pasiūlymus.

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusią savaitę sakė, kad mokesčių reforma yra kertinis prasidedančios Seimo pavasario sesijos darbas, kurio iki rudens atidėlioti negalima, tačiau ji neturėtų būti siejama su mokesčių didinimu. Jis taip pat inicijuoja kai kuriuos mokesčių pasiūlymus – pavyzdžiui, greitesnį neapmokestinamųjų pajamų (NPD) prilyginimą minimaliai mėnesio algai (MMA) šeimoms, auginančioms vaikus.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė interviu BNS yra sakiusi, kad Seimui teikiant mokesčių pertvarką bus siūloma įteisinti investicinę sąskaitą, panaikinti dalį lengvatų, suvienodinti gyventojų pajamų mokestį, kad šis labiau priklausytų nuo gaunamų pajamų, o ne veiklos rūšies.

Daugiausia diskusijų, pasak G. Skaistės, Seime kils dėl visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio, kuriam nepritaria ne tik opozicija, bet ir koalicijos partnerė Laisvės partija. Be to, šių metų pabaigoje baigiant galioti pelno mokesčio lengvatai investuojančiam verslui, bus siūloma ją pratęsti penkeriems metams, numatyta ir papildomų galimybių, kaip paskatinti verslą daugiau investuoti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Siaubas

Ką sugalvojo konservatoriai- apmokestinti žmogaus gyvenamą būstą? negana, kad didžiuliai mokesčiai nuo darbo užmokesčio ir dar būstą apmokestins? Manau, kad tai žmonių apiplėšimas.

:)))

ta pseudo pertvarka yra tik veiklos imitavimas, o rezultatai bus niekiniai. viskas bankams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS