Seimas svarstys, ar vėl vertinti kompensacijų ir socialinių išmokų prašytojų turtą | Diena.lt

SEIMAS SVARSTYS, AR VĖL VERTINTI KOMPENSACIJŲ IR SOCIALINIŲ IŠMOKŲ PRAŠYTOJŲ TURTĄ

Valstybei jau ketvirtus metus nevertinant kompensacijų už šildymą bei kitų socialinių išmokų gavėjų turto, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo šią tvarką atšaukti ir turto vertinimą grąžinti prieš prasidedant 2023-2024 metų šildymo sezonui.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti tai numatančias Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pataisas: už balsavo 87 Seimo nariai, prieš buvo du, o susilaikė 15. Toliau jos bus svarstomos jau rudenį.

Pristatydama Seimui pataisas socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigė, kad grąžinti buvusią turto vertinimo praktiką siūlė ir savivalda.

„Visa eilė savivaldybių ne kartą kreipėsi į ministeriją dėl būtinumo keisti esamą teisinį reguliavimą, kaip socialiai neteisingą, neužtikrinantį teikiamos paramos taiklumo“, – teigė ji. 

Pasak jos, 2023 metų pirmą ketvirtį, palyginti tuo pačiu metu pernai, būsto šildymo ir vandens išlaidų kompensacijų gavėjų skaičius išaugo 1,9 karto iki 288 tūkst. asmenų.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, jog kompensacijų gavėjų turto vertinimą reikia grąžinti, nes jo nori ir savivaldybės.

„Jau savivaldybių tokie įvertinimai situacijos arba pasiūlymai – jie tikrai yra gana intensyvūs, kad šitą normatyvą reikėtų grąžinti šiek tiek anksčiau nei yra numatyta“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Jau savivaldybių tokie įvertinimai situacijos arba pasiūlymai – jie tikrai yra gana intensyvūs, kad šitą normatyvą reikėtų grąžinti šiek tiek anksčiau nei yra numatyta.

Pakeitimais nuo rugsėjo 1-osios siūloma skiriant piniginę socialinę paramą vėl vertinti bendrai gyvenančių arba vienišo asmens turtą.

„Darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė siūlė peržiūrėti turto normatyvus, nes neretai mažas pajamas gaunantys žmonės turi būstus, kurie yra paveldėti, todėl viršija normatyvus.

M. Navickienė teigė, kad šis klausimas svarstytinas: „Dėl normatyvų, turbūt, galime diskutuoti, čia irgi yra visokių nuomonių, ar reikėtų. Manau, kad ta diskusija yra teisinga, bet ją reikia vertinti kontekste kitų priemonių, kurias mes galėsime priimti (...) su 2024 metų biudžetu“.

„Valstiečių“ frakcijai priklausantis Antanas Vinkus taip pat įspėjo, kad dėl to atsiras žmonių, kurie negaus valstybės paramos, nors ir turės mažas pajamas.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas taigė, kad turto nevertinimas didina galimybę padėti žmonėms, o dabartinis siūlymas pablogintų žmonių padėtį prieš žiemos sezoną.

Kreipiantis dėl piniginės socialinės paramos pirmą kartą arba praėjus dvejiems metams po jos gavimo, tuo atveju, jeigu asmens ar šeimos turto vertė viršija normatyvą, tris mėnesius į tai nebus atsižvelgiama ir parama bus skiriama.

Be to, savivaldybės, įvertinusios individualią situaciją, piniginę socialinę paramą galėtų skirti išimties tvarka.

Pataisos teikiamos, nes stabilizuojasi energijos išteklių kainos, be to, Europos Sąjungos Taryba rekomenduoja Lietuvai iki 2023 metų pabaigos panaikinti galiojančias su energija susijusios paramos lengvatas.

I. Šimonytė sako, kad tai tik Lietuvai specifinės rekomendacijos.

„Europos Komisija, teikdama išvadas dėl Lietuvos biudžeto, dėl reformų, apskritai, šaliai specifines rekomendacijas, pasiūlė siaurinti kompensacijas, kurios buvo nustatytos per pastarąją energetinę krizę tikrai dosnios ir horizontalios“, – kalbėjo premjerė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pažymi, kad nevertinant turto dėl paramos kreipiasi ir tie asmenys, kuriems priklauso nuo kelių iki keliasdešimties turto objektų ir kurie, neįveiklindami turimo turto, neišnaudoja visų pajamų gavimo galimybių.

Valstybės kompensacijos už šildymą nevertinant į jas pretenduojančių žmonių turto skiriamos nuo 2020-ųjų birželio, kai prasidėjo koronaviruso pandemija ir buvo paskelbta ekstremali situacija. Vėliau Seimas įstatymu leido turto nevertinti iki 2024 metų balandžio pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

BRONISLOVAS

yeisingai reikia vertinti turta,paziurekit pensionai gyvena dideliuose butuose,santaupu turi o visokias kompensacijas gauna.o zmones tik turintys maza buteli ir gyvenatys tik is pencijos ne visas kompensacijas gauna.taip kompensacijas duot tik tiem kurie deklaruos turta ir pajamas.dabar dar daug pencininku dirba gauna ir pencija ir atlyginima ir jiems mokamos kompensacijos.cia kazkoks absurdas.

senjoras

Nėra teisybės su tomis kompensacijomis, o dar padarius be turto įvertinimo tai visai nesąmonė. Viena babcė gyvena 4 kambrių bute (saugo jį anūkei) turi du garažus, ima po 80 Eur/mėn. ir dar gauna šildymo kompensaciją, o kitos šeimos, kurioms tikrai struka, tai mato. Tą turtą sunku susekti, jį įvertinti. Todėl sakau, nebuvo niekur teisybės , nėra jos ir kompensacijose

Anonimas

Dabar palyginkite tokį pat namą didmiestyje ir kaime, kainos skirsis dešimtimis kartų. Tai jeigu asmuo trumpam neteko darbo ir gyvena didmiestyje ir visą gyvenimą mokėjo sidrai mokesčius , tai tokiu atveju jis negalėtų pasinaudoti socialinė parama, kol susiras kitą darbą. O kaimietis, kuris durnii viliojo ir sumokėjo mažiau įmokų sidrai, tokiu atveju gautų išmokas socialinės paramos pavidalu. Kaip jums atrodo teisinis nihilizmas? Ar pinigus I biudžetą atnešė tas, kuris dirbo ir laikinai neteko darbo, atrtas, kuris visą gyvenimą " durniu stūmė"?. Kokia motyvacija likti Lietuvoje ir mokėti mokesčius, jeigu pati sistema to neskatina. Lietuviai visada garsėjo darbštumu ir skatinimas būti veltedziais, gyventi europiniais pinigais už imigrantų išlaikymą ( pinigai už ukrainiečius, kai jie čia dirba ir uždirba pinigus iš kurių tikrai gali susimokėti nuomą) tikrai nepriimtinas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS