Siūloma mažinti Trišalės tarybos narių skaičių, riboti kadencijas | Diena.lt

SIŪLOMA MAŽINTI TRIŠALĖS TARYBOS NARIŲ SKAIČIŲ, RIBOTI KADENCIJAS

  • 2

Trišalės tarybos narių skaičių siūloma mažinti nuo 21 iki 15-kos. Joje dirbtų po 5 darbdavių, profesinių sąjungų ir Vyriausybės atstovus, o jos pirmininkai keistųsi kas pusmetį. Be to, siūloma nustatyti ketverių metų tarybos kadenciją - dabar jos trukmė nenustatyta.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, ketvirtadienį svarstydamas naujos redakcijos Darbo kodeksą, priėmė socialdemokrato Algirdo Syso pataisas. Dėl jų dar balsuos Seimas.

Deleguoti į Trišalę tarybą savo atstovus siūloma profesinėms sąjungoms, kurios jungia 0,5 proc. ar daugiau visų Lietuvos dirbančiųjų, o darbdavių organizacijoms, - kurios bus įdarbinusios 3 proc. ir daugiau dirbančiųjų. Iki šiol tokio reikalavimo nebuvo.

Be to, organizacijos neturi būi skolingos šalies biudžetui, „Sodrai“ ar kitoms valstybės įstaigoms. Ar jos atitinka reikalavimus, spręs Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Komitetas taip pat nutarė, kad Vyriausybė į tarybą turėtų deleguoti tik ministrus ar viceministrus, o ne žemesnio rango pareigūnus, kaip yra dabar.

„Jeigu norime kelti šios organizacijos autoritetą ir jos sugaištas laikas nenueitų veltui... O tai dalyvauja žemesnio lygio pareigūnai ir nepriima jokių sprendimų. Pats dalyvavau posėdžiuose, kur dalyvaudavo ir premjerai, ir ministrai - rasdavo laiko“, - teigė A.Sysas.

Pasak konservatoriaus Rimanto Jono Dagio, aukštesnio lygio vadovai Trišalėje taryboje reikalingi, nes joje svarstomi „politinio lygmens klausimai“.

Be Trišalės tarybos išvados Vyriausybė negali priimti sprendimo dėl minimalios mėnesio algos keitimo. Kitais socialinės apsaugos ir darbo rinklos klausimais jos balsas yra patariamasis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Dėl

darbo santykių tuojau pat nuspręs kiek sumažinti narių, kiek nustatyti kadencijų. o kada patys savo narių skaičių susimažins, nes tiek gyventojų neliko, pagal kuriuos savo skaičių nusistatė ir kadencijas apribos, nes nusibodo tie patys šnekoriai, kuriems atrodo, kad Lietuvoj gyventi gera, bet žmonės nepaliaujamai bėga iš jos. Laikas susirūpinti, nes aš dar prisimenu ką mus mokė mokykloje patarlė: Jei nedirbi, mielas vaike, tai ir duonos duot nereikia...

Regina

Tai suprask vadzia pradeda"reguliuoti eisma" ir kistis i darbdaviu ir profsajungu santykius pries 25 nustatytus tarpusavio SUSITARIMU. Tai akivaizdus asociaciju lsisviu pazeidimas. Tures darbo TDO. O gal cia bandoma revasuotis uz galybe pastebetu klaidu "super mokslininku" socmodelyje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS