Smarkiai krito savivaldybių įmonių grąžos ir pelningumo rodikliai | Diena.lt

SMARKIAI KRITO SAVIVALDYBIŲ ĮMONIŲ GRĄŽOS IR PELNINGUMO RODIKLIAI

Pristatydamas savivaldybių valdomų įmonių (SVĮ) veiklos rezultatus, Valdymo koordinavimo centro (VKC) projektų vadovas Jokūbas Niedvaras teigė, kad 2019 metais vyko aktyvus Valstybės valdomų įmonių (VVĮ) standartų diegimas SVĮ sektoriuje. Visgi ekspertas priduria, kad dėl administracinių sąnaudų ir darbo užmokesčio pokyčių gana smarkiai krito SVĮ grąžos ir pelningumo rodikliai.

„2019 metai buvo pakankamai aktyvūs savivaldysenos srityje, vyko nemažai pokyčių. Vienas jų – VVĮ valdysenos standartų diegimas SVĮ. Principas labai panašus, (diegiami – ELTA) kolegialūs organai (...), strateginio planavimo principai ir skaidrumas. Tai turbūt vienas iš stipresnių pokyčių“, – teigė J. Niedvaras.

Pasak eksperto, 59 savivaldybėse veikia 247 SVĮ. Pagrindiniai sektoriai, kuriuose veikia šios įmonės, – vandentvarka (20 proc.), šilumos tinklai (17 proc.) ir viešasis transportas (11 proc.).

2019 metasi SVĮ turto vertė išaugo 5,3 proc. ir pasiekė 3,2 mlrd. eurų. Intensyviausios investicijos buvo viešojo transporto sektoriuje.

„Pati (turto – ELTA) vertė per pastaruosius keletą metų pakankamai žymiai auga, šiais metais ji išaugo apie 5 proc. Didžiausią indėlį atnešė į viešąjį transportą telkiamos investicijos. (Šio sektoriaus turto dalis – ELTA) išaugo apie 30 proc. per metus. Taip pat žymų augimą turėjo ir vandentvarka, kur matyti maždaug 50 mln. eurų poveikis“, – sakė J. Niedvaras.

J. Niedvaras pažymėjo, kad per 2019 metus išaugo ir SVĮ vidaus sandorių vertė, kuri siekia apie 1 mlrd. eurų.

Tiek grąžos, tiek pelningumo rodikliai 2019 metais smuko gana stipriai.

„Matyti auganti vidaus sandorio vertė. Svarbus akcentas yra ne tai, kad auga pats sudaromų sandorių skaičius su SVĮ, bet jų vertė. (...) Mūsų skaičiavimais, šiuo metu vidaus sandorių vertė siekia apie 1 mlrd. eurų. Šitoje srityje labiausiai išsiskiria Kauno miesto savivaldybė“, – sakė J. Niedvaras.

Bendras SVĮ turtas šiuo metu sudaro apie 3,2 mlrd. eurų, o pusė šio turto yra koncentruota vandentvarkos sektoriuje. Net 90 proc. turto yra ilgalaikis.

Visgi J. Niedvaras teigė, kad 2019 metais pastebėtas SVĮ grąžos ir pelningumo rodiklių smukimas. Pasak jo, šiam procesui lemiamą įtaką padarė administracinių sąnaudų ir darbo užmokesčio pokyčiai.

„Tiek grąžos, tiek pelningumo rodikliai 2019 metais smuko gana stipriai. (...) Tai daugiausia nulėmė bendrų administracinių sąnaudų ir darbo užmokesčio pokytis. Tiek 2018 metais, tiek 2019 metais matėme augantį darbo užmokestį visuose sektoriuose“, – pažymėjo J. Niedvaras, pridurdamas, kad pelningumo rodikliai krinta pastaruosius ketverius metus.

Per metus SVĮ pardavimo pajamos smuko apie 2 proc., jos krito visose didžiausiose savivaldybėse. Nuosavo kapitalo grąža krito beveik dvigubai. Grynasis pelnas smuko 40 proc., o tai sudaro 18 mln. eurų. Grąža savivaldybėms sumažėjo 64 proc.

Dividendus 2019 metais mokėjo penktadalis pelningai veikusių SVĮ – 34 iš 157 įmonių. Tokį pokytį lėmė mažesnis SVĮ pelningumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Statistas

Kiek pamenu, Kaune prie Garbaravičiaus ir Ašmio , savivaldybės įmonių ekonomikos rodikliai buvo geriausi

Anonimas

cia nereikia net ziureti PUSE MESTI LAUK !

Rinkėjas

Užtat algos pakilo nerealiai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS